ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Νοσοκομείο “Αγία Βαρβάρα”: Αποδείχτηκε και πάλι πολύτιμο. Θα το στηρίξει το κράτος;

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε η Χαρά Καφαντάρη, βουλευτής Δυτικής Αθήνας, για το Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Η Αγία Βαρβάρα». Ζητάει να πληροφορήσει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ποιος είναι ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την μονάδα αυτή που απέδειξε τη χρησιμότητά της για ακόμη μια φορά σε κρίσιμες ώρες, αλλά παραμένει υποστελεχωμένη σε υγειονομικό προσωπικό και υστερεί στην παροχή πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας περίθαλψης, ενώ απευθύνεται σε πολλές χιλιάδες κατοίκους της περιοχής.

Ολόκληρη η Ερώτηση της αν. τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Καφαντάρη: 

ΘΕΜΑ: ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ «Η ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ»

Το Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Η Αγία Βαρβάρα» είναι ένα ιστορικό νοσοκομείο, που λειτουργεί από το 1903.Το Νοσοκομείο καλύπτει υγειονομικές ανάγκες των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας και Δήμων του Πειραιά, προσφέροντας φροντίδα υγείας, όχι όμως σε όλους τους τομείς και τις βαθμίδες. Σημαντικά είναι το Μικροβιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου, ως κέντρο μοριακής διάγνωσης ιογενούς ηπατίτιδας (Α,Β,C και D), και η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, που εξυπηρετεί μόνιμους ασθενείς από όλο το λεκανοπέδιο Αττικής, τους περισσότερους άπορους σε σύγκριση με άλλα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Έως το 2012 ήταν προσιτό στους πολίτες για όλες τις υπηρεσίες υγείας. Από τον Ιούλιο του 2012 η υποβάθμιση του Νοσοκομείου ήταν διαρκής και όδευε σε οριστικό κλείσιμο, ενώ αγώνες αναπτύσσονταν από τους εργαζόμενους, τους πολίτες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση της ευρύτερης περιοχής.

Από το 2015, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μεταφέρθηκαν στον χώρο του Νοσοκομείου το ΠΕΔΥ- ΜΥ Νίκαιας, και πλέον λειτούργησαν  αξιόλογα εξωτερικά ιατρεία, οδοντιατρικό τμήμα, φυσιοθεραπευτήριο, και μικροβιολογικό, το οποίο και εφοδιαζόταν κανονικά με υλικά και αντιδραστήρια. Επιπλέον, με το νόμο 4495/2017 τακτοποιήθηκαν πολεοδομικές παραβάσεις και νομιμοποιήθηκαν κτίρια του νοσοκομείου.

Με την υγειονομική κρίση του covid 19 και με δεδομένη την «τακτοποίηση» των κτιρίων του Νοσοκομείου, δόθηκε η δυνατότητα επισκευής του κτιρίου της Α Παθολογικής Κλινικής, ώστε να χρησιμοποιηθεί για ασθενείς με κορονοϊό, (μη σοβαρά περιστατικά).

Έτσι έγινε δυνατή η περαιτέρω αποσυμφόρηση του Αττικού Νοσοκομείου Αναφοράς. Σήμερα υπάρχουν 52 κλίνες σε λειτουργία και το Νοσοκομείο μπορεί να λειτουργεί για «ελαφρά» περιστατικά και παροχή ημερήσιας- βραχείας νοσηλείας ασθενών.

Όμως τα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου δεν λειτουργούν με όλες τις ειδικότητες και όλες τις ημέρες. Απαιτείται άμεση ενίσχυση τους με ιατρούς όλων των ειδικοτήτων και η Μονάδα νεφρού να έχει τη δυνατότητα λειτουργίας μέχρι τις 10.00 μμ.

Με επανειλημμένες ερωτήσεις μας, (31/5/ 2019, 15/11/2019 ) και επίκαιρη ερώτηση (17/1/20) έχει τεθεί το θέμα κοινοβουλευτικά, χωρίς όμως δέσμευση του αρμόδιου Υπουργού για την επαναφορά του νοσοκομείου στη δευτεροβάθμια βαθμίδα περίθαλψης.

Δεδομένου ότι,

 το ιστορικό, αλλά πάντα «μάχιμο» νοσοκομείο της Αγίας Βαρβάρας:

 * Εξυπηρετεί χιλιάδες κατοίκους της Δυτικής Αθήνας και Δήμων Πειραιά,

 * Απέδειξε για μία ακόμα φορά σε κρίσιμες ώρες την αναγκαιότητα και χρησιμότητα του,

 * Εξακολουθεί και υφίσταται η ανάγκη ενίσχυσης του με όλες τις ειδικότητες.

Ερωτάται ο Υπουργός:

  • Ποιος ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την εν λόγω Υγειονομική Μονάδα;
  • Θα υπάρξει ενίσχυσή του σε υγειονομικό προσωπικό, ώστε να καλύπτει υγειονομικές ανάγκες, πρωτοβάθμιας, αλλά και δευτεροβάθμιας βαθμίδας περίθαλψης του πληθυσμού της Δυτικής Αθήνας- Αττικής και  Πειραιά;

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button