ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Νέα σχολική χρονιά, αλλά…

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Δημοτική μας Παράταξη Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου ενόψει της έναρξης νέας σχολικής χρονιάς θέλει να ευχηθεί σε όλους τους μαθητές, τους γονείς, το εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό να έχει μια καλή σχολική χρονιά με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα. Παράλληλα θέλουμε να εκφράσουμε τον προβληματισμό μας για κάποια σοβαρά ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Για τρίτη συνεχή χρονιά τα σχολεία θα ανοίξουν χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία απέναντι στη συνεχιζόμενη πανδημική κρίση και τον κορονοϊό. Ειδικά φέτος που έχουν καταργηθεί όλα τα προστατευτικά και περιοριστικά μέτρα για την εκπαιδευτική κοινότητα, το υγειονομικό ρίσκο είναι τεράστιο.

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει μια χρονική περίοδο που το άνευ προηγουμένου κύμα ακρίβειας σε όλα τα προϊόντα και αγαθά δυσκολεύει τη μέση οικογένεια να ανταποκριθεί ακόμα και στα έξοδα αγοράς βασικών σχολικών ειδών, τα οποία έχουν ακριβύνει τουλάχιστον κατά 20% σε σχέση με πέρυσι.

Φέτος για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί ο θεσμός του διευρυμένου ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου με ωράριο έως τις 17:30. Στον θεσμό αυτόν συμμετέχουν τα περισσότερα σχολεία του Χαϊδαρίου. Το νέο ωράριο μπορεί μεν να εξυπηρετεί πολλές οικογένειες, αλλά εφαρμόζεται με προχειρότητα και γενικότερη έλλειψη σχεδιασμού. Οι ελλείψεις εκπαιδευτικών, κυρίως σε κρίσιμες ειδικότητες και η ανυπαρξία κατάλληλης υλικοτεχνικής υποδομής δεν μας επιτρέπει να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι ότι το διευρυμένο ωράριο θα αξιοποιηθεί δημιουργικά, με περιεχόμενο που θα αναπτύσσει την προσωπικότητα και τις δεξιότητες των μαθητών και δεν θα αποτελέσει ένα απέραντο πάρκινγκ μαθητών. Η διεύρυνση του ωραρίου εκτός των άλλων αυξάνει σημαντικά τα έξοδα θέρμανσης και τις ανάγκες σε προσωπικό καθαριότητας. Τουλάχιστον μέχρι στιγμής δεν έχουν προβλεφθεί αντίστοιχες αυξήσεις στις πιστώσεις προς τους Δήμους προκειμένου να αντεπεξέλθουν στα αυξημένα έξοδα.

Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει η σχολική στέγη στον Δήμο μας αλλά και γενικότερα στη χώρα. Όλοι βλέπουμε και γνωρίζουμε την κακή κατάσταση των σχολικών κτιρίων στη πόλη μας. Δυστυχώς, εδώ και πολλά χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί μόνο μεμονωμένες επισκευές, κυρίως σε περιπτώσεις όπου η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο. Ούτε αυτή η Δημοτική Αρχή είχε ποτέ ολοκληρωμένο σχέδιο για την επίλυση των προβλημάτων των σχολικών υποδομών της πόλης μας. Απ’ ότι φαίνεται, δεν ήταν καν στις βασικές προτεραιότητες της πολιτικής της. Ενώ θα περίμενε κανείς κατά τους καλοκαιρινούς μήνες το κάθε σχολείο να αποτελούσε και ένα μικρό εργοτάξιο, εντούτοις στο Χαϊδάρι, σε αντίθεση με τους περισσότερους Δήμους της χώρας μας, επικράτησε απόλυτη στασιμότητα.

Αναλογιζόμενοι όλα αυτά, βγάζουμε εύκολα το συμπέρασμα ότι η φετινή θα αποτελέσει μια εξαιρετικά δύσκολη σχολική χρονιά. Αν δεν δράσουμε έγκαιρα και μεθοδικά η κατάσταση απλά θα επιδεινωθεί. ‘Όσον αφορά εμάς, τους Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου, η ορθή και ποιοτική λειτουργία των σχολείων αποτελεί πρωταρχικό μας στόχο και πάνω σε αυτό θα εντείνουμε την πίεσή μας προς την Δημοτική αρχή απαιτώντας εκτός των άλλων την άμεση συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για αυτό το θέμα.

Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε από Κυβέρνηση και Δήμο

  • Διασφάλιση υλικοτεχνικής υποδομής και κατάλληλων εγκαταστάσεων για τη λειτουργία τόσο του κανονικού όσο και του διευρυμένου ολοήμερου σχολείου (χώροι εστίασης, αναψυχής κ.α.).
  • Ολοήμερο σχολείο με περιεχόμενο και όχι φυλακτήριο μαθητών με επέκταση του προγράμματος σχολικών γευμάτων για όλους τους μαθητές.
  • Άμεση κάλυψη των κενών θέσεων εκπαιδευτικών.
  • Πρόσληψη όλου του απαραίτητου μόνιμου βοηθητικού προσωπικού (προσωπικό καθαριότητας, τραπεζοκόμοι κ.α).
  • Ολοκληρωμένο πρόγραμμα τακτικής συντήρησης σχολικών κτιρίων
  • Στήριξη ευάλωτων οικογενειών για τη προμήθεια σχολικών ειδών

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button