ΕΛΛΑΔΑ

Νέα μέτρα: Μάσκα παντού, διπλή μάσκα σε σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ, ακυρώνονται δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις

Νέα μέτρα για την αποτροπή διασποράς του κορονοϊού ανακοινώνουν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης με φόντο την επέλαση της Όμικρον και ειδικά την αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή της Αττικής.

Οι ανακοινώσεις γίνονται μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου και την εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για νέους περιορισμούς.

“Επικρατεί δικαιολογημένη κόπωση στην κοινωνία, αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να συνεχίσουμε για να εξουδετερώσουμε τον κορονοϊό. Η παραλλαγή Όμικρον θα εξαπλωθεί και στη χώρα μας, αυτό είναι αναπόφευκτο. Η δική μας αντίδραση χαρακτηρίζεται από υπευθυνότητα στην κοινωνία και την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων που αποφασίζουε, Με συνέπεια που βασίζεται στις εισηγήσεις των ειδικών. Χωρίς πανικό, σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα αλλά και χωρίς εφησυχασμούς”, είπε ο Γιάννης Οικονόμου στην αρχική του τοποθέτηση, για να δώσει τον λόγο στον Θάνο Πλεύρη για να ανακοινώσει τις εισηγήσεις των ειδικών και τα μέτρα που θα ισχύσουν για το επόμενο διάστημα:

“Η χώρα μας βίωση την ένταση του 4ου κύματος της Δέλτα και τις τελευταίας εβδομάδεςε βρισκόμασταν σε μία ύφεση αλλά παράλληλα υπήρξε η εξάπλωση της Όμικρον που βρίσκεται στη χώρα μας. Τις τελευταίες δύο μέρες παρατηρείται μία αύξηση των κρουσμάτων. Τα στοιχεία που έχουμε για την Όμικρον αναφέρουν ότι στο σκέλος της μεταδοτικότητας είναι πάρα πολύ υψηλή, αλλά στο σκέλος της νοσηρότητας υπάρχουν κάποιες αισιόδοξες ενδείξεις. Είναι υποχρεωτικό να ληφθούν μέτρα. Ήμασταν η χώρα που ανοίξαμε τον εμβολιασμό στους τρεις μήνες πάρα πολύ νωρίς με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να έχει αυξηθεί συνολικά ο εμβολιασμός στο 80% στον ενήλικο πληθυσμό και 70% στον ενήλικο πληθυσμό. Αυτό μας κάνει αισιόδοξους ότι εμβολαιστικά θωρακιζόμαστε”, είπε από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας.

“Τα μέτρα θα ισχύσουν σε δύο φάσεις, από αύριο ως και τις 2 Ιανουαρίου και το άλλο από τις 3 Ιανουαρίου και μετά. Η Επιτροπή θα συνέλθει εκ νέου στις 27 Δεκεμβρίου για να αξιολογήσει τα δεδομένα και εκεί θα υπάρξει πλήρης αποκωδικοποίηση των μέτρων για το αν θα χρειαστεί να ληφθούν μέτρα”./

Από αύριο στις 6 το πρωί ισχύουν τα ακόλουθα:

  • Η μάσκα θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Ειδικά για τους κλειστούς χώρους των σούπερ μάρκετ ή των ΜΜΜ είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας ν95.
  • Απαγορεύονται οι δημόσιες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις των εορτών. Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις των Δήμων ακυρώνονται.
  • Οι επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα, πέρα από το PCR 72 ωρών ή Rapid 24 ωρών θα υποχρεούνται με ισχυρή σύσταση να επαναλαμβάνουν το τεστ τη δεύτερη μέρα και την τέταρτη μέρα από την είσοδό τους.
  • Παραμένει η ισχυρή σύσταση για τεστ πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση. Θα πρέπει να γίνεται τεστ πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση

Τα μέτρα θα ισχύσουν μέχρι το πρωί της 3ης Ιανουαρίου.

Για το 15νθήμερο από 3 Ιανουαρίου και μετά η Επιτροπή έχει προτείνει μέτρα που θα είναι περιοριστικά, αλλά δεν θα παραπέμπουν σε ειδικά ή γενικά lockdown και θα αφορούν τη διασκέδασης, της τηλεργασίας και γενικότερα μέτρα τα οποία θα πρέπει να τηρούνται με πιο αυστηρό τρόπο και θα αφορούν τις δραστηριότητες που δεν είναι αναγκαίες.

Η ακριβής αποτύπωση αυτών των μέτρων θα γίνει στις 27 Δεκεμβρίου.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button