ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σύνδεσμος Νεοφωκααίων Χαϊδαρίου – Συνέχεια της πολιτιστικής δημιουργικότητας

 

Αποτελούν τον παλαιότερο εθνικοτοπικό σύλλογο της πόλης μας και οι πρόγονοί τους, μαζί με τους Πυργούσους, ήταν οι πρώτοι κάτοικοι του Χαϊδαρίου. Οι σημερινοί απόγονοι αυτών που ήρθαν κατατρεγμένοι από τη Μικρά Ασία το 1922 και βρήκαν καταφύγιο στο άγνωστο τότε Χαϊδάρι, ξέρουν να τηρούν τα ήθη και τα έθιμα που τους δίδαξαν οι παππούδες τους και οι γιαγιάδες τους. Και με την ευφυΐα και την εργατικότητά τους ξανάφτιαξαν τη ζωή τους και συνέβαλαν στην οικονομική και στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας. Ο λόγος για τον Σύνδεσμο Νεοφωκααίων Χαϊδαρίου, που έκοψε και φέτος την πρωτοχρονιάτικη πίτα του, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου.

Το δώρο του Παπα-Γιώργη προς το Σύνδεσμο

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε η αντιπρόεδρος του συλλόγου, κ. Ελένη Σαρρή – Κούμπου. Η εκδήλωση άνοιξε με το απολυτίκιο της Γέννησης του Χριστού, από τη χορωδία του συλλόγου. Τη βασιλόπιτα ευλόγησε ο «δικός τους ιερέας», πατήρ Γεώργιος Φραγκιαδάκης, εφημέριος στον Ιερό Ναό της Παναγίτσας, ο οποίος το κομμάτι που έκοψε το αφιέρωσε στα μέλη της χορωδίας με τις υπέροχες φωνές τους. Μια έκπληξη όμως έκρυβε, ο ιερωμένος στην τσάντα του. Το εκκλησιαστικό συμβούλιο της ενορίας του αποφάσισε να απονείμει τιμητική πλακέτα στη γραμματέα του συλλόγου, κ. Ευαγγελία Καταρτζή – Κιουρκουρίκη, που είναι και γραμματέας και στο εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ναού. «Ποιος σου είπε να είσαι τόσο καλή;», της είπε αστειευόμενος ο παπα-Γιώργης. Στη συνέχεια η χορωδία υπό τη διεύθυνση της νεαρής μαέστρου Αγγελικής Χρονάκη ερμήνευσε τα Φωκιανά κάλαντα και μια σειρά από παραδοσιακά τραγούδια.

Γιάννης Βελέντζας: «Διδαχτήκαμε να αγαπάμε όλους τους πρόσφυγες»

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος Γιάννης Βελέντζας εξέφρασε τις ευχαριστίες του με αφορμή την πρόσφατη επανεκλογή του, στη θέση του προέδρου. «Η συνεργασία, η προσφορά, η ανιδιοτέλεια και η ομαδικότητα οικοδομούν μεταξύ μας εμπιστοσύνη. Αγάπη που την αισθανόμαστε, κάθε φορά που συναντιόμαστε. Πληρωνόμαστε με την αγάπη σας και χαιρόμαστε με τη χαρά σας και το χαμόγελο σας. Λυπούμεθα με τη λύπη σας. Ικανοποίηση μας, είναι η συμμετοχή σας. Ο συλλογικός δρόμος προσφέρει πλούσια τα συναισθήματα και κυρίως μας κάνει καλύτερους ανθρώπους στους συνανθρώπους μας. Εμείς οι Μικρασιάτες διδαχθήκαμε από τους προγόνους μας, να αγαπάμε τους συνανθρώπους μας και τις πατρίδες τους, εννοώντας τους πρόσφυγες. Εύχομαι χρόνια πολλά με υγεία, ελπίδα και προκοπή για την πατρίδα μας» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Βελέντζας. Το κομμάτι που έκοψε το αφιέρωσε στη χορωδία και το χορευτικό τμήμα, που όπως ανέφερε, η ανταμοιβή τους είναι να πληρώνουν συνδρομές.

«Ποτέ πια πόλεμος και προσφυγιά»

Εκ μέρους του Δήμου την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Βασίλης Παντελάρος. Έκρινε πως αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση που παραβρίσκεται στην εκδήλωση ενός συλλόγου, που αποτελεί θεμέλιο για την πόλη μας. Η πολιτιστική του δράση αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της πολιτιστικής δράσης όλης της πόλης. Αφιέρωσε το κομμάτι του στους απόγονους των προσφύγων του 1922 με την ευχή να μην υπάρξει ξανά πόλεμος και προσφυγιά. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και των εθνικοτοπικών συλλόγων της πόλης μας.

Αναφορά στον Παρασκευά Συριανόγλου

Ο πρώην δήμαρχος Κυριάκος Ντηνιακός θυμήθηκε τη θεατρική μεταφορά του μυθιστορήματος «Η Δύση της Ανατολής», που παρακολούθησε το κοινό της πόλης μας τον προηγούμενο Νοέμβριο. Η παράσταση που παίχτηκε στο αμφιθέατρο Δημαρχείου μετά από πρόσκληση του Συνδέσμου Νεοφωκααίων, κατά τον κ. Ντηνιακό, συγκίνησε όλους τους θεατές και ανανέωσε τους θεσμούς και τη νοσταλγία για την πατρίδα τους. Το κομμάτι που έκοψε το αφιέρωσε στο συγγραφέα του συγκεκριμένου έργου, τον Παρασκευά Συριανόγλου.

Αυτό είναι το μεγαλύτερο μέλος του Συνδέσμου

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που κλήθηκε το μεγαλύτερο σε ηλικία μέλος του συνδέσμου. Η 98χρονη Μαρία Μπουλούκου-Παυλού κλήθηκε να κόψει ένα κομμάτι από τη πίτα. Όλοι της ευχήθηκαν να είναι χιλιόχρονη και να καμαρώνει τα παιδιά της και τα εγγόνια της. Η 98χρονη ανανέωσε το ραντεβού της για την επόμενη χρονιά.

Το χορευτικό τμήμα του συλλόγου ντυμένο ομοιόμορφα με παραδοσιακές στολές παρουσίασε χορούς από τις αλησμόνητες πατρίδες. Υπεύθυνη του τμήματος είναι και τη φετινή χρονιά η χοροδιδάσκαλος Ειρήνη Σταυροπούλου.

Στο τέλος της εκδήλωσης κληρώθηκαν για όλους τους παρευρισκόμενους τέσσερα μεγάλα δώρα, που αγόρασε ο σύλλογος από τοπικές επιχειρήσεις. Η εκδήλωση έκλεισε με την ευχή η νέα γενιά να πλαισιώσει τον ιστορικό αυτό σύλλογο, για να υπάρξει όχι μόνο συνέχεια αλλά και μέλλον. Και του χρόνου με υγεία…

Η μαντινάδα του παπα-Γιώργη

Για άλλη μια φορά ζήτησα από τον 70χρονο ιερωμένο να πει μια μαντινάδα. Είναι κάτι που το συνηθίζω, κάθε φορά συναντώ τον κρητικό ρασοφόρο. Εκείνος όμως ποτέ δεν μου χαλάει χατίρι. Όταν λοιπόν τελείωσε το λειτουργικό του και ευλόγησε τη βασιλόπιτα, παίρνοντας το μικρόφωνο είπε: «Επειδή η δημοσιογραφία απαιτεί μαντινάδα, θα σας πω μία»:

Λεβέντες Νεοφωκιανοί
Μαζί και Τσακμακλιώτες
Όλοι κοντά σας γίναμε
Φίλοι και πατριώτες.

Σύνδεσμος Νεοφωκααίων Χαϊδαρίου - Συνέχεια της πολιτιστικής δημιουργικότητας 1 Σύνδεσμος Νεοφωκααίων Χαϊδαρίου - Συνέχεια της πολιτιστικής δημιουργικότητας 3 Σύνδεσμος Νεοφωκααίων Χαϊδαρίου - Συνέχεια της πολιτιστικής δημιουργικότητας 5

Γιώργος Παπαπαναγιώτου

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button