Ένα νέο φεστιβάλ για το Περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη έδωσε πνοή αυτό το Σαββατοκύριακο στον καταπράσινο χώρο ΟΑΣΗ, το πρώην κάμπινγκ της Ελευσίνας.
Το Πρώτο Φεστιβάλ Οικοπολιτισμού στην Ελευσίνα και τη γύρω περιοχή
ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους, με συζητήσεις, γαστρονομικές συναντήσεις, ποδηλατικές διαδρομές, περιπάτους, πικ νικ, μουσική και πολλές παράλληλες δράσεις που διήρκησαν από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Μυστήριο_50 Ecoculture Festival^, το Πρώτο Φεστιβάλ Οικοπολιτισμού στην Ελευσίνα και τη γύρω περιοχή, το Σαββατοκύριακο 24 και 25 Σεπτεμβρίου, στην ΟΑΣΗ, πρώην κάμπινγκ, έναν σπάνιας φυσικής ομορφιάς χώρο στις παρυφές της πόληςΣτη μεγάλη αυτή γιορτή για το περιβάλλον έδωσαν το παρών περισσότεροι από 1000 κάτοικοι και επισκέπτες της πόλης, όλων των ηλικιών, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας σημαντικής δράσης τόσο για την Ελευσίνα όσο και τη διοργάνωση. Στόχος της 2023 Ελευσίς είναι να αποτελέσει το Ecoculture Festival^ το έναυσμα για τη θεσμοθέτηση ενός πρότυπου φεστιβάλ για το περιβάλλον, την οικολογία και τη βιωσιμότητα, στην πόλη της Ελευσίνας. 

Το Φεστιβάλ τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Ελευσίνας, Αργύρης Οικονόμου, ο Αντιδήμαρχος της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσας της Ευρώπης, Φώτης Τατάκης, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Πρασίνου, Λεωνίδας Παππάς, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας,  Αθανάσιος Μαυρογιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Δήμου Ελευσίνας, Γιάννης Παναγιωτούλιας, ο Διευθυντής του εργοστασίου Τιτάνα, Ανδρέας Σαμοθράκης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Πολιτιστικού Κέντρου Ασπροπύργου, Γεωργία Πηλιχού, Δημοτικοί Σύμβουλοι, επιστήμονες του περιβάλλοντος όπως ο ομότιμος Καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος και Ωκεανογραφίας του ΕΚΠΑ, Μιχάλης Σκούλλος, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι περιβαλλοντικών και εθνοτοπικών συλλόγων, μέλη του Σκακιστικού Μορφωτικού Συλλόγου και του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Ελευσίνας, κάτοικοι και επισκέπτες της πόλης.  

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ

Στη διάρκεια του φεστιβάλ, πραγματοποιήθηκε το Ecoculture Dialogues, περιλαμβάνοντας  ενδιαφέρουσες ομιλίες και συζητήσεις για τη βιώσιμη καινοτομία και την αγροδιατροφή, την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, την εκπαίδευση και τον δημιουργικό σχεδιασμό, με τη συμμετοχή ερευνητών, πανεπιστημιακών, περιβαλλοντικών συλλόγων και άλλων φορέων. Περισσότερες πληροφορίες για τους ομιλητές που συμμετείχαν και τις εισηγήσεις τους εδώ

Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, καθώς και ποικίλες παράλληλες δράσεις πλαισίωσαν το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, όπως ποδηλατικές διαδρομές στις γραμμές του τρένου (railbiking) σε συνεργασία με τη Rail Biking in Greece, ποδηλατικές διαδρομές μέσα στην πόλη σε συνεργασία με το Be bike shop, με καταληκτικό σταθμό την εικαστική εγκατάσταση του Κωστή Βελώνη “Στάχυα πέφτουν σε τσιμεντένια δάπεδα” στο Παλαιό Ελαιουργείο, προβολές αποσπασμάτων από ταινίες και  ντοκιμαντέρ για το περιβάλλον, όπως η Αγέλαστος Πέτρα του Φίλιππου Κουτσαφτή και το Shipwrecked της Μαριάννας Οικονόμου. 

Το Σάββατο, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της Γεωργίας Μαυραγάνη, πραγματοποιήθηκε το Μυστήριο_38  Μουσική των σπιτιών, μια ξεχωριστή περιήγηση στον συνοικισμό των Ποντίων της Ελευσίνας με επιλεγμένες μουσικές των κατοίκων να διαχέονται στον δημόσιο χώρο μέσα από τις πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών τους. Αμέσως μετά, ακολούθησε το Μυστήριο_49  Συμπόσιο #2 – Εύξεινος Πόντος, ένα βιωματικό ταξίδι στις γεύσεις και τα έθιμα του Πόντου, μια αληθινή γιορτή πολιτισμικής ανταλλαγής και γαστρονομικού πολιτισμού, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ποντίων Ελευσίνας «Νέα Τραπεζούντα». 

Το εορταστικό διήμερο ολοκληρώθηκε με ένα πικ νικ συνοδεία μουσική από DJs και μπάντες της Ελευσίνας και της γύρω περιοχής, που ενθουσίασαν τους νέους κάθε ηλικίας. Συγκεκριμένα συμμετείχαν οι: dj Ελένη Πέππα, Gustavo Brings (Βαγγέλης Οικονόμου, Γιάννης Τσίτος, Στέργιος Λιούρας), MULTi●CULTi (Όλεγκ Ντεργκάτσιοβ, Ηρακλής Τσοπελάκης).

Παράλληλες Δράσεις για μικρούς και μεγάλους 

Οι μικροί φίλοι είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο Μυστήριο_46  Αρθρωτοί Κήποι, ένα ευφάνταστο εργαστήριο κηποτεχνίας στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Ελευσίνας, σε συνεργασία με την Olivia Kotsifa (Synfablab) και την ομάδα του Decode Fab Lab, στη διάρκεια του οποίου έφτιαξαν παρτέρια με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Επιπλέον, στην ΟΑΣΗ έλαβαν μέρος σε εργαστήρια της Παίδευσις Kids Academy, δημιουργώντας ευφάνταστες καλλιτεχνικές δημιουργίες. 

2023 Eleusis Open Farm Days

Τέλος, ανακοινώθηκε η έναρξη της δράσης 2023 Eleusis Open Farm Days, μια συνεργασία της 2023 Ελευσίς με τη Med Culture, στο πλαίσιο της οποίας αγροκτήματα, οινοποιεία, μύλοι και ελαιοτριβεία της Δυτικής Αττικής χαρτογραφούνται για πρώτη φορά και υποδέχονται μέχρι τις 2 Οκτωβρίου το κοινό παρουσιάζοντας τα προϊόντα τους.

Σχεδιάζοντας το μέλλον της ΟΑΣΗΣ

Στο πλαίσιο του Ecoculture Festival, ανακοινώθηκε το Μυστήριο_41  Design Campus, ένα συμμετοχικό εργαστήριο για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης, με στόχο τον σχεδιασμό της μελλοντικής χρήσης της ΟΑΣΗΣ και τη χρήση της ως κέντρου βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και αρμονικής συνύπαρξης με τη φύση. Η δράση θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Νοέμβριο. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν σύντομα.

Ένας νέος πρότυπος εκπαιδευτικός θεσμός: Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Ελευσίνας

Παράλληλα, ανακοινώθηκε η σύσταση και λειτουργία της δράσης παρακαταθήκης Μυστήριο_7  Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Ελευσίνας, παρουσία του Αντιπρύτανη Έρευνας & Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πατρών, Παναγιώτη Δημόπουλου και των μελών της επιστημονικής επιτροπής. Στόχος του νέου φορέα, που θα περιλαμβάνει ένα πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα γύρω από τις θεματικές “Περιβάλλον και Υγεία” και “Πολιτιστική Πολιτική”, είναι η καλλιέργεια της ελεύθερης σκέψης και η παροχή υψηλού επιπέδου επιστημονικής γνώσης σε κάθε ενδιαφερόμενο κάτοικο ή επισκέπτη της Ελευσίνας. Η δεύτερη ενημερωτική ημερίδα της δράσης θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο 2022 στο πλαίσιο του Πολιτισμός 2030 (10 – 13/11).  

Ένα βίντεο – έκπληξη από τους Time Circus 

Κατά τη διάρκεια του διημέρου, η βελγική κολεκτίβα Timecircus, που ξεκίνησε πεζή από την Αμβέρσα τον περασμένο Μάιο, και πριν λίγες μέρες έφτασε στην ουγγρική πόλη Veszprém, την «αδελφή» Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ελευσίνας για το 2023, έστειλε το δικό της μήνυμα μέσα από ένα βίντεο ειδικά για το Φεστιβάλ. Διασχίζοντας την Ευρώπη με ένα πλοίο ξηράς, το Landship, που κινείται μόνο με ανθρώπινη δύναμη, και με επόμενο μεγάλο σταθμό την Timsoara (Ρουμανία), οι Timecircus έχουν ως στόχο να φτάσουν πεζοί στην Ελευσίνα τον Φεβρουάριο του 2023 συμμετέχοντας στην Τελετή Έναρξης της 2023 Ελευσίς, και διαγράφοντας τη μεγαλύτερη πομπή στην ιστορία της πόλης από την αρχαιότητα έως σήμερα. Δείτε το βίντεο εδώ

2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Website: 2023eleusis.eu
Facebook: facebook.com/2023eleusis.eu
Instagram: instagram.com/2023eleusis
YouTube: youtube.com/c/2023Eleusis
E-mail: [email protected]

Πρόσβαση στην Ελευσίνα
#21km

Μόλις 21χλμ από το κέντρο της Αθήνας, μια από τις σημαντικότερες ιερές πόλεις της αρχαιότητας, η πόλη των Ελευσίνιων Μυστηρίων και γενέτειρα του Αισχύλου, η Ελευσίνα αποτελεί την τέταρτη κατά σειρά Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, που φιλοξενείται στην Ελλάδα. Η πρόσβαση σε αυτή μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:

Με αυτοκίνητο ή μηχανή μέσω της Αττικής Οδού ή από τη Λεωφόρο Αθηνών, σε μόλις 25 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας.
Με λεωφορείο (γραμμές 845 και 871 από Πειραιά, 876 από τον σταθμό “Αγ. Μαρίνα” του μετρό και 878 από Αχαρνές).
Με προαστιακό (στάση “Μαγούλα” και στη συνέχεια, με το λεωφορείο 863).
Με ΚΤΕΛ (γραμμή Μέγαρα – Νέα Πέραμος – Ελευσίνα, με αφετηρία την πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο).