ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Οι συνεχείς ενέργειες της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Χαϊδαρίου εδώ και 8 μήνες για την αντιμετώπιση του προβλήματος του άστεγου στην οδό Καραϊσκάκη”

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΤΕΓΟ ΣΤΗΝ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

Οι συνεχείς ενέργειες της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Χαϊδαρίου εδώ και 8 μήνες για την αντιμετώπιση του προβλήματος του άστεγου στην οδό Καραϊσκάκη.

Αγαπητοί κύριοι,

Σχετικά με δημοσίευμά σας που αφορούσε την περίπτωση άστεγου  ο οποίος βρίσκεται στην συμβολή των οδών Στρ. Καραϊσκάκη και Κερασούντος, σας ενημερώνουμε ότι:

Είναι απολύτως ανακριβής ο ισχυρισμός του άστεγου (τον οποίο δημοσιεύετε), σύμφωνα με τον οποίο δεν τον έχει πλησιάσει καθόλου η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου.

Αντίθετα, η Κοινωνική Υπηρεσία έχει αφιερώσει αρκετό χρόνο, όπως οφείλει, αναζητώντας λύση στο πρόβλημα του. Δυστυχώς όμως, όπως συμβαίνει και σε άλλα περιστατικά, ο ίδιος δεν συνεργάζεται και αντιδρά σε κάθε πρόταση στέγασής του σε κοινωνική Δομή.

Τον Ιούλιο του 2019 μετά από ανώνυμη τηλεφωνική κλήση ο Ψυχολόγος και Διευθυντής της Κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου Χαϊδαρίου τον επισκέφθηκε και τον μετέφερε στην Αθήνα, στην οδό Πειραιώς, με το υπηρεσιακό όχημα.

Εκεί βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του ΚΥΑΔΑ, υπηρεσία που αντιμετωπίζει τα ζητήματα άστεγων, οργανώνει τα έγγραφά τους προκειμένου να φιλοξενηθούν σε υπνωτήριο ή ξενώνα πάντα με τη δική τους σύμφωνη γνώμη και συμμετοχή.

Μετά από 2 περίπου εβδομάδες ο άστεγος επέστρεψε στην οδό Καραϊσκάκη.

Στη συνέχεια, η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου τον προσέγγισε άλλες 2 φορές (τον Δεκέμβριο του 2019 και το Φεβρουάριο του 2020).

Ο άστεγος δεν συνεργάζεται, δεν δίνει στοιχεία για το πώς κατέληξε άστεγος, για την οικογενειακή του ζωή και αρνείται να κάνει διαδικασίες ή να μεταβεί σε υπηρεσίες που ασχολούνται με αλλοδαπούς, προκειμένου να ενταχθεί σε πρόγραμμα στήριξης και να αλλάξουν οι συνθήκες διαβίωσής του. Η δια της βίας μετακίνησή του δεν επιτρέπεται, αλλά επίσης δεν θα ήταν η καλύτερη λύση για τον ίδιο.

Στις 12 Φεβρουαρίου, μετά από τηλεφωνική κλήση ότι ο άστεγος δεν αισθάνεται καλά, επικοινωνήσαμε με το ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Θριάσιο. Επικοινωνήσαμε με την εκεί Κοινωνική Υπηρεσία. Ο άστεγος, αφού του έκαναν παυσίπονη ένεση, έφυγε οικειοθελώς, σύμφωνα με την δική μας πληροφόρηση.

Γίνεται πιστεύουμε κατανοητό ότι τα πραγματικά γεγονότα είναι πολύ διαφορετικά από τον τρόπο που παρουσιάζονται στο δημοσίευμά σας. Από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου έχει γίνει κάθε ενέργεια που επιτρέπεται νομικά. Αλλά ο ίδιος ο άστεγος επιμένει στην παραμονή του στο συγκεκριμένο σημείο, αντί κάθε λύσης φιλοξενίας ή στήριξης του από κοινωνική Δομή. Είναι πιθανόν η πλήρως αρνητική στάση του να οφείλεται σε ψυχολογικούς παράγοντες που χρήζουν ειδικής φροντίδας. Για το λόγο αυτό η Κοινωνική Υπηρεσία έχει στείλει στην Εισαγγελία Αθηνών – τμ. Ακροάσεων αίτημα για τη μεταφορά του σε νοσοκομείο προκειμένου να εξεταστεί.

Είναι λοιπόν σίγουρο ότι δηλώσεις που περιλαμβάνονται στο δημοσίευμα σας όπως «Περιμένουμε τη στάση του Δήμου Χαϊδαρίου για την συγκεκριμένη περίπτωση» αδικούν κατάφωρα τα στελέχη της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου.

Το θέμα των άστεγων στις πόλεις είναι πολυσύνθετο. Η Κοινωνική μας Υπηρεσία έχει αντιμετωπίσει και άλλες περιπτώσεις που αρνούνται την φιλοξενία τους στις δομές του ΚΥΑΔΑ. Κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται, όπως είναι το σωστό, με σεβασμό στον ίδιο τον άστεγο και με προσπάθεια να ενημερωθεί για τις δυνατότητες φιλοξενίας και φροντίδας που υπάρχουν.

Προφανώς όμως η παραμονή του εν λόγω άστεγου σε κεντρικό σημείο της πόλης μας είναι απαράδεκτη σαν προοπτική, για τον ίδιο και για την πόλη. Ιδιαίτερα εφόσον παρουσιάζει πλέον και προβλήματα υγείας. Γι’ αυτό η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Χαϊδαρίου, όπως αναφέραμε, εξαντλεί ήδη όλα τα περιθώρια και τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την μετακίνηση του, παρά την αρνητική στάση του, σε ασφαλές κατάλυμα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ

Είναι καλοδεχούμενη η ανταπόκριση της Κοινωνικής Υπηρεσίας στο δημοσίευμά μας και η δημοσιοποίηση των γεγονότων από την πλευρά της, που αφορούν τον συγκεκριμένο άστεγο, για να αντιλαμβάνεται καλύτερα η κοινή γνώμη τη φύση του προβλήματος. Αυτό που θα άξιζε περαιτέρω να απαντηθεί είναι γιατί δεν έχει διαμορφωθεί στην πόλη μας κατάλληλος χώρος φιλοξενίας ανθρώπων με αυτές τις ανάγκες (κτήρια υπάρχουν, υπάρχει και υπηρεσιακή και πολιτική βούληση;). Φρονούμε ότι η μεταφορά τους από δήμο σε δήμο -κάτι σαν τα υπόλοιπα απορρίμματα- δεν αποτελεί λύση, αφού ο καθένας κοιτάζει να ξεφορτώνεται το πρόβλημα. Το ερώτημα φυσικά αφορά περισσότερο τις κατά καιρούς πολιτικές ηγεσίες του Δήμου, θα άξιζε όμως να μάθουμε και τις σχετικές εισηγήσεις των υπηρεσιακών.

Πέρα από τη φιλοξενία και τον ύπνο σε ανθρώπινες συνθήκες για τους ίδιους τους άστεγους και την πόλη, ποιες είναι οι συγκεκριμένες δράσεις επανένταξης, σε όποιες περιπτώσεις είναι αυτό δυνατό;

Ακόμη: Πόσο καιρό θα δικαιούνταν να μείνει στον ξενώνα του Δήμου Αθηναίων ο Μανώλης και ο κάθε Μανώλης;

Αν μας επιτραπεί ένα τελευταίο σχόλιο: Οι υπηρεσίες κάνουν καλά τη δουλειά τους, ωστόσο το πρόβλημα των αστέγων διευρύνεται. Κατανοούμε και το αίσθημα αδικίας που διακατέχει τους υπηρεσιακούς παράγοντες. Μπορεί λοιπόν ο συντάκτης της απάντησης, που από τη θέση του και τις σπουδές του γνωρίζει καλά τις κοινωνικές -και όχι μόνο- διαστάσεις του προβλήματος (αίτια, λύσεις), να προτείνει κάτι πιο αποτελεσματικό, ένα βήμα παραπέρα από το “κάναμε το καθήκον μας”; Συγκεκριμένα, τι πιστεύει ότι θα έπρεπε να πράξει η Πολιτεία;

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button