Μοσχοβολιές από τη Χίο στην πόλη μας
Για τη χιακή «παροικία» της πόλης μας δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Μαζί με τους Νεοφωκαείς αποτελούν τους πρώτους κατοίκους του Χαϊδαρίου. Σε βάθη δεκαετιών έχουν αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στην ιστορία και την καθημερινότητα της πόλης μας. Ξέρουν να κρατάνε γερά τις ρίζες τους και να μεταδίδουν από γενιά σε γενιά τα ήθη και έθιμα τους. Ο εθνικοτοπικός σύλλογος “Το πυργί της Χίου”, που έχει έδρα στην οδό Χίου, κάθε χρόνο παρουσιάζει μια σειρά αξιόλογων δραστηριοτήτων. Πρωταρχικό σκοπό έχουν την προβολή του χωριού τους, αλλά και ολόκληρου του ακριτικού νησιού.
Το περασμένο Σάββατο διοργάνωσε για δεύτερη χρονιά τη Γιορτή της Μαστίχας. Μια γιορτή που γίνεται πλέον θεσμός στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας. Αφιερώνεται (πού αλλού;) στο μοναδικό παγκοσμίως προϊόν που παράγεται στα 24 Μαστιχοχώρια, στο νότιο τμήμα του νησιού. Μεγαλύτερο Μαστιχοχώρι είναι το Πυργί.
Παρότι η κακοκαιρία άλλαξε το αρχικό πρόγραμμα, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην αίθουσα του Δημαρχείου. Η προσέλευση του κόσμου ήταν αθρόα. Χιώτες από κάθε γωνιά του Λεκανοπεδίου, που έγιναν αντιληπτοί από την ντοπιολαλιά τους, έσπευσαν να παρακολουθήσουν αυτή την πρωτότυπη για τα χιακά σωματεία του Λεκανοπεδίου, εκδήλωση.
Μαρία Μπρη: “Η δουλειά του μαστιχοπαραγωγού είναι πολλή σκληρή”
Στο χαιρετισμό της η πρόεδρος του συλλόγου Μαρία Μπρη-Παπαμακάριου ευχαρίστησε τον κόσμο που προσήλθε στην 2η Γιορτή, που είναι αφιερωμένη στο άρωμα και τις ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας. Μέσα από το πρίσμα της εγγραφής από την UNESCO της παραδοσιακής μαστιχοκαλλιέργειας στον Αντιπροσωπευτικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, το 2014, έμφαση δίνεται στη διαχρονία και την αειφορία του χιώτικου αυτού προϊόντος.
Συνεχίζοντας ανέφερε πως οι περισσότεροι συμπατριώτες της διατηρούν στη μνήμη τους ζωντανή ολόκληρη τη διαδικασία της καλλιέργειας του σκίνου και την παραγωγή της μαστίχας. Στο μυαλό τους έρχονται εικόνες από την πορεία των ανθρώπων σε κοινό αγώνα. Όταν από τα χαράματα ξεκινούσαν με τα γαϊδουράκια, με τη μαντίλα στο κεφάλι και κοιτούσαν να μην κολλήσουν τα χέρια με τα υγρά δάκρυα της μαστίχας στο μάζεμα. «Είναι πολύ όμορφο να θυμάσαι, αλλά στην πραγματικότητα η δουλειά του μαστιχοπαραγωγού είναι πολλή σκληρή και όπως έλεγαν οι παππούδες μας δεν πληρώνεται με τίποτα. Η καλλιέργεια και η επεξεργασία της μαστίχας καλύπτεται χρονικά, όλες τις εποχές του χρόνου. Αποτελεί οικογενειακή επιχείρηση και αξιοποιείται όλη η εργατική δύναμη και των γυναικών και των ανδρών», τόνισε η πρόεδρος του συλλόγου.
Σε άλλο σημείο χαρακτήρισε ως κορυφαίο γεγονός την ίδρυση και λειτουργία του Μουσείου Μαστίχας Χίου, που βρίσκεται στο Πυργί. Το συγκεκριμένο μουσείο σκοπεύει να αναδείξει την παραγωγική ιστορία της καλλιέργειας και την επεξεργασίας της, την οποία εντάσσει στο πολιτιστικό τοπίο της Χίου. Έκρινε μάλιστα πως αξίζει ο κόσμος να το επισκεφτεί, όπως και να περπατήσει στους γραφικότατους δρόμους του χωριού με την μοναδική αρχιτεκτονική τους και να αντικρίσει τους μαστιχοπαραγωγούς που περνούν τον καιρό τους, συλλέγοντας αρωματικά δάκρυα.
“Προχωράει η ανέγερση Μνημείου Πυργούσων στο Χαϊδάρι”
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος έδειξε τον ενθουσιασμό του από την παρουσία εκατοντάδων ανώνυμων και επώνυμων συμπολιτών μας. Ο κ. Σελέκος σχολίασε πως ο σκίνος είναι ένα δέντρο που πληγώνεται, για να μας δώσει το πολύτιμο αγαθό. «Αυτές οι ευωδιές των μαστιχόδεντρων εκφράζουν και τους Χιώτες. Είναι δηλαδή ένα ξεχωριστό κομμάτι που κοσμεί την πόλη μας και όλα αυτά τα χρόνια είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του Χαϊδαρίου», είπε χαρακτηριστικά.
Την έκπληξη την άφησε για το τέλος. Η σημερινή δημοτική αρχή θα υλοποιήσει άμεσα την υπόσχεση της για ανέγερση Μνημείου Πυργούσων στο κεντρικό Χαϊδάρι.
Με χορούς, τραγούδια και πλούσιο οπτικό υλικό
Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με το χορευτικό τμήμα του συλλόγου. Νέοι και νέοι ντυμένοι με τις παραδοσιακές τους φορεσιές, παρουσίασαν μια σειρά από χιώτικους και άλλους νησιωτικούς χορούς. Την ευθύνη είχε ο χοροδιδάσκαλος Στάθης Καραστέργιος. Τους συνόδεψαν οι Πυργούσοι μουσικοί Νίκος Καραολάνης (βιολί-φωνή), Δημήτρης Ράπτης (λαούτο) και Παναγιώτης Παπαγεωργίου (κρουστά).
Στη συνέχεια το λόγο πήρε, η επιθεωρήτρια πωλήσεων της mediterra Α.Ε.-mastihashop, Πόπη Αμυγδάλου. Η κ. Αμυγδάλου εκπροσωπώντας και την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, μίλησε για «την προσαρμογή της μαστίχας στο σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον».
Ακολούθησε η προβολή αποσπάσματος, από τη βραβευμένη ταινία του Χιώτη σκηνοθέτη Δήμου Αβδελιώδη, «Το δένδρο που πληγώναμε», που αναφέρεται στην παραγωγή της μαστίχας. Η βραδιά έκλεισε με χορούς και τραγούδια , όπου ο χώρος μετατράπηκε σε μια χιώτικη πλατεία. Στο προαύλιο του δημαρχείου λειτούργησε μια μικρή αγορά, όπου σε μικρούς πάγκους μπορούσε κανείς να προμηθευτεί παραδοσιακά προϊόντα και γλυκά Χίου. Και του χρόνου…
Από κορμό σκίνου
Ιδιαίτερη εντύπωση άφησαν οι εικαστικές δημιουργίες του Πυργούση καλλιτέχνη, Αυγουστή Κολόμβου. Μετατρέπει σε φωτιστικά σαλονιού ξερά κλαδιά από σκίνους. Στο χώρο της εκδήλωσης εξέθεσε ένα μικρό δείγμα της δουλειάς τους και απέσπασε από πολλούς συγχαρητήρια.