ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Μονή Δαφνίου: Έκθεση “Φιλελληνισμός και Ελληνική Επανάσταση – Η Μονή Δαφνίου μέσα από τους περιηγητές”

Την Κυριακή 21/11 στη Μονή Δαφνίου έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης «Φιλελληνισμός και Ελληνική Επανάσταση – Η Μονή Δαφνίου μέσα από τους περιηγητές».

Την έκθεση διοργανώνουν το Υπουργείο Πολιτισμού και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν αυθεντικά αντικείμενα και έργα τέχνης  από την ιδιωτική συλλογή Θανάση  & Μαρίνας Μαρτίνου, όπως και γκραβούρες και παλαιές φωτογραφίες από την ιδιωτική συλλογή Γιάννη Ιγγλέση. Τα έργα πλαισιώνονται από σύγχρονα χαρακτικά της Μαντώς Παπαϊωάννου.

Είναι η πρώτη φορά που η Μονή Δαφνίου χρησιμοποιείται σαν εκθεσιακός χώρος. Από το Υπουργείο Πολιτισμού έγινε μια εξαιρετική προετοιμασία, και σε συνδυασμό με το το σπουδαίο περιεχόμενο είναι μια έκθεση που αξίζει όλοι να επισκεφτούν.

Διάρκεια έκθεσης: 24 Νοεμβρίου  2021 – 25 Μαρτίου 2022. Ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη – Κυριακή 8:30 – 15:30.
Μονή Δαφνίου: Έκθεση "Φιλελληνισμός και Ελληνική Επανάσταση – Η Μονή Δαφνίου μέσα από τους περιηγητές" 3

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν από Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Νικαίας κ. Αλέξιο, με την παρουσία του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Περιστερίου κ. Γρηγορίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εγκαίνια συνέπεσαν με τη την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, ημέρα που γιορτάζει η Μονή Δαφνίου.

Ο συμπολίτης Γιάννης, συλλέκτης – ερευνητής ιστορικών ντοκουμέντων Χαϊδαρίου, που έχει τη χαρά να παρουσιάζει ένα μέρος από το εξαιρετικό αρχείο του στην έκθεση αυτή, σημειώνει:

“Σημαντικός σταθμός για το «ΑΡΧΕΙΟ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΙΓΓΛΕΣΗ» και για εμένα προσωπικά, ως Συλλέκτη – Ερευνητή Ιστορικών ντοκουμέντων Χαϊδαρίου και Δυτικής Αθήνας, είναι το γεγονός ότι τα εκθέματά μου συνδιαλέγονται και πλαισιώνουν – πλαισιώνονται με σπουδαία έργα τέχνης & ιστορικά κειμήλια της Συλλογής του ευεργέτη Θανάση Μαρτίνου και της συζύγου του κας Μαρίνας Μαρτίνου. Παράλληλα θεωρώ πολύ επιτυχή τον διάλογο που αναπτύσσεται ανάμεσα στα εκθέματα, με τα σύγχρονα χαρακτικά – έργα τέχνης της αρχαιολόγου και σπουδαίας ζωγράφου Μαντώς Παπαϊωάννου, που είναι εμπνευσμένα από φιλελληνικά τραπουλόχαρτα με μορφές αγωνιστών του ’21 (Κολοκοτρώνης, Καραϊσκάκης, Καποδίστριας, Μπουμπουλίνα, Μαντώ Μαυρογένους, Ρήγας Φεραίος, Ανδρούτσος, Δημήτριος Υψηλάντης, Αλέξανδρος Υψηλάντης, Μιαούλης, και η Ευανθία Καΐρη).”

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button