ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Γλυπτό της φύσης vs μοντέρνα τέχνη

Υπεραιωνόβιες ελιές έρχονται από τα βάθη του χρόνου,
για να ομορφύνουν και να γαληνέψουν τους αγχωμένους δρόμους μας

Η υπεραιωνόβια ελιά απέναντι από το Hliton, που εικονίζεται στην πρώτη φωτογραφία, είναι ηλικίας 1.400-1.500 ετών σύμφωνα με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Το βάρος της κατά τη μεταφύτευση ήταν 11 τόνοι και η περίμετρος του κορμού 10,5 μ!  Η μεταφύτευση έγινε τον Δεκέμβριο του 2015. Η «γιαγιά» του Χίλτον, όπως και όλες οι Υπεραιωνόβιες ελιές που μεταφυτεύτηκαν στο Λεκανοπέδιο, κατάγονται από το χωριό Ελαιώνας του Δήμου Αιγιαλείας, του οποίου οι κάτοικοι συμπαραστάθηκαν με όλες τους τις δυνάμεις σε αυτή την προσπάθεια, ώστε να μην χαθούν τα αγαπημένα τους δέντρα.

Η τεράστια ελιά που στέκεται εδώ και ένα χρόνο δίπλα στον βιαστικό «Δρομέα» αντικρίζει τον κόσμο αυτό από τους πρώτες αιώνες του Βυζαντίου! Χιλιάδες Έλληνες και ξένοι σταματούν εντυπωσιασμένοι να βγάλουν μια σέλφι με τη νέα εντυπωσιακή  κάτοικο του κέντρου, απαθανατίζοντας ταυτόχρονα πίσω τους ανεπανάληπτα κοντράστ: σοφία του χρόνου vs αγχωμένο σήμερα, γλυπτό της φύσης vs μοντέρνα τέχνη.  

Ίσως να μην υπάρχει άλλη πρωτεύουσα στην Ευρώπη που να έχει ένα τέτοιο δέντρο – μνημείο στο κέντρο της. Το περίεργο είναι πως ο Δήμος Αθηναίων δεν το έχει προβάλει σχεδόν καθόλου. Έστω κι έτσι όμως, όποιος πει πως η Αθήνα στερείται περιεχομένου και συγκινήσεων, είναι απλά προκατειλημμένος. 

Και στο Περιστέρι 

υπεραιωνόβιες ελιές

Δυο ακόμη υπεραιωνόβιες ελιές – μνημεία της φύσης θαυμάζουμε και στο Περιστέρι, στην οδό Παναγή Τσαλδάρη. Ήρθαν στα μέρη μας από τη βόρεια Πελοπόννησο και κατάφεραν αυτοστιγμεί να χαρίσουν στον κεντρικό δρόμο μια επιβλητική εικόνα, με την απαράμιλλη ομορφιά τους και το κύρος του χρόνου που έχει σμιλέψει τους κορμούς τους. Τα ελαιόδενδρα χαρίζει στους Δήμους η ΕΡΓΟΣΕ και προέρχονται από κτήματα που απαλλοτριώνονται στην Αχαΐα για την κατασκευή της γραμμής Κιάτο – Πάτρα.  

Στο Περιστέρι, για παράδειγμα, έχουν μεταφυτευτεί 62 ελιές, όπως και κάποιες στο Χαϊδάρι, στην πλατεία Δημαρχείου και στον Διομήδειο Κήπο. 
 
Ο Πετροπουλιώτης πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ, κ. Θάνος Βούρδας, που είδε σαν χρέος της διοίκησης αυτή την πρωτοβουλία, εξήγησε στο “Χαϊδάρι Σήμερα” τον σκοπό της προσπάθειας αυτής: «Διασώζουμε πολύτιμα ελαιόδενδρα αντί να γίνουν καυσόξυλα. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια, καθώς υπάρχουν νέες απαλλοτριώσεις και η χειμερινή περίοδος είναι κατάλληλη για φυτεύσεις».
 

Τέτοιας έμπνευσης έργο γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και μάλιστα από εταιρεία του Δημοσίου. Η ευαισθητοποίηση της ΕΡΓΟΣΕ παίρνει το δρόμο της υλοποίησης και με τη συνδρομή χορηγών και εθελοντών. Η συμμετοχή των χορηγών αποτελεί παράδειγμα για όσους έχουν περιβαλλοντική ευαισθησία –παράλληλα με κάποια οικονομική άνεση- και θέλουν να αφήσουν σφραγίδα τους στο αστικό περιβάλλον, κάνοντας μαγικές αναπλάσεις χώρων πρασίνου με ιστορικά δέντρα.

Να τι μας λέει σχετικά ο κ. Βούρδας: «Έχουμε εξασφαλίσει χορηγίες για μεταφυτεύσεις που έχουν ήδη γίνει και ελπίζουμε και σε άλλες, ώστε να προχωρήσει το πρόγραμμα σε δήμους της Αττικής και όλης της χώρας. Είμαστε ανοιχτοί σε νέες παραχωρήσεις».

Το ποσοστό επιτυχίας της μεταφύτευσης στο Περιστέρι φτάνει στο απόλυτο: 100%! Κανένα δέντρο δεν αντιμετώπισε πρόβλημα, χάρη στη φροντίδα της Υπηρεσίας Πρασίνου. Η ΕΡΓΟΣΕ μας είπε ότι υπάρχει εκφρασμένη βούληση από τον Δήμο Περιστερίου για την παραχώρηση 60-80 ακόμη μεγάλων δέντρων. «Θέλω να ευχαριστήσω τον δήμαρχο Περιστερίου κ. Ανδρέα Παχατουρίδη, για την πολύ καλή συνεργασία. Το αποτέλεσμα των φυτεύσεων αιωνόβιων δέντρων ήταν πολύ σημαντικό τόσο για τον Δήμο όσο και για την ΕΡΓΟΣΕ», κλείνει ο διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας. 

Ελλάδα, Πολιτισμός, Ειρήνη

 
Ο δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης τόνισε στο “Χαϊδάρι Σήμερα” τον συμβολισμό που κρύβουν οι υπέροχες ελιές: “Ποιος Δήμαρχος δεν θέλει την ομορφιά, τον εξωραϊσμό και την αναβάθμιση της εικόνας της πόλης του; Δέντρα όπως οι ελιές, που σημαίνουν Ελλάδα, Πολιτισμό και Ειρήνη, τρεις έννοιες μοναδικά Ελληνικές, είναι συνυφασμένα με την οπτική, την πολιτισμική απεικόνιση αυτής της ομορφιάς. Σε συνεργασία με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΓΟΣΕ, Θάνο Βούρδα, μεταφυτεύτηκαν υπεραιωνόβιες ελιές στην πόλη μας και μέσα από αυτές, όπως μέσα από κάθε σκέψη και κίνησή μας, ανεβάζει την πόλη εκεί που της αξίζει. Εκεί που τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια, έχουμε καταφέρει με κάθε τρόπο να κάνει το Περιστέρι, να κλέβει τα βλέμματα, σε πανελλαδική ακτίνα και εμβέλεια”.   
 
Μ.Χ.
 
υπεραιωνόβιες ελιές

* Ευχαριστούμε την ΕΡΓΟΣΕ και τον αρμόδιο για τη δράση κ. Ξουραφά για την πολύτιμη βοήθειά τους στο δημοσίευμα αυτό.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button