ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΟΛΙΤΙΚΗΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Το νταμάρι ανήκει στον Δήμο Χαϊδαρίου”

Κλείνουμε σήμερα τον κύκλο έρευνας για την ένταξη του Άνω Δάσους στο σχέδιο πόλης (Πράξη Εφαρμογής 2/87), υπόθεση που βρίσκεται στο στάδιο προανακριτικής διαδικασίας με εντολή εισαγγελέα. Έχουμε δημοσιεύσει κατά καιρούς πολλά στοιχεία και το τελευταίο διάστημα συνεντεύξεις των δημάρχων πόλης. Ένα από τα σημεία που έχουν ενδιαφέρον είναι η ένταξη στο σχέδιο παλιού νταμαριού (Νταμάρι Χαμηλοθώρη, οδός Μάνης).

Ρωτήσαμε τον κ. Κώστας Χονδρογιάννη, τοπογράφο μηχανικό της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, για να μάς διαφωτίσει σχετικά με το ιδιοκτησιακό και την ανταλλαγή οικοπέδων με τον Δήμο Χαϊδαρίου.

  • Κύριε Χονδρογιάνη, τι ανταλλάγματα πήραν οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες στο Νταμάρι Χαμηλοθώρη;

Ό,τι προβλέπει η Πράξη Εφαρμογής 2/87. Προβλέπει αποζημίωση με ένα οικόπεδο που έχουν πάρει και προβλέπει αποζημίωση σε χρήμα. Έχουν προϋπολογιστεί τα μέτρα στην Πράξη Εφαρμογής 2/87 και μένει ο καθορισμός τιμής μονάδος για να αποζημιωθούν. Επιδίωξη του Δήμου είναι η τιμή μονάδος να είναι όσο γίνεται πιο μικρή (αφορά το νομικό τμήμα αυτό βέβαια), γιατί αν ήταν οικοδομήσιμο θα πολύ ακριβή η κατασκευή, γιατί είναι αποδεδειγμένα σε επίχωση πολλών μέτρων.

  • Τι έκταση έχει το καθένα από αυτά που πήραν;

Πήρε ένα στρέμμα οικόπεδο, συνολικά όλη η οικογένεια. (900 + τ.μ).

  • Πότε έγινε αυτή η ανταλλαγή;

31 Μαΐου 1988. Με την κύρωση της Πράξη Εφαρμογής 2/87 εφαρμόστηκαν όλες οι μεταβολές.

Πράξη Εφαρμογής 2/87
Συμβολική δενδροφύτευση κατοίκων στο νταμάρι, 5 Ιουνίου 2012. Απείχε η δημοτική αρχή και όλες σχεδόν οι δημοτικές παρατάξεις.
  • Ποιους τίτλους ιδιοκτησίας επικαλέστηκαν;

Οι τίτλοι ιδιοκτησίας τους εξετάστηκαν από το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ. Ήταν ένα προσύμφωνο που είχαν κάνει με τους αρχικούς ιδιοκτήτες την Οικογένεια Βλασιάδη. Η οικογένεια Βλασιάδη τους παραχώρησε μια έκταση για να κάνουν λατομείο. Πάνω στην 20ετία το κυνήγησαν δικαστικά και συμβιβάστηκαν δικαστικά με ένα προσύμφωνο. Η Πράξη Εφαρμογής 2/87 λειτουργούσε το 1988 βάσει των οδηγιών που είχε το ΥΠΕΧΩΔΕ, βάσει των φερόμενων ιδιοκτητών και δέχτηκε το προσύμφωνο, γιατί είχαν περάσει πάνω από 20 χρόνια ότι έχει ισχύ συμβολαίου. Η υπόλοιπη έκταση ανήκε στους Βλασιάδηδες. Σήμερα με την Πράξη Εφαρμογής 2/87 προβλέπονται αποζημιώσεις, αλλά όλο έχει δηλωθεί στο Κτηματολόγιο ως δημοτικό. Είναι κοινόχρηστος χώρος (βάσει του νόμου 1337) και έχει αναγνωριστεί ως δημοτικό. Μας το αποδίδει. Άρα μπορεί ο Δήμος να μπει να το φτιάξει. Έχω κάνει και εισηγήσεις προς τη διοίκηση, ανεξάρτητα από τις αποζημιώσεις.

  • Συγκεκριμένα, τι εισήγηση έχετε κάνει προς τη δημοτική αρχή;

Ότι μας ανήκει όλο το Γ388 κοινόχρηστος χώρος, που προβλέπεται να γίνει πλατεία και γυμναστήριο. Μπορούμε να το αξιοποιήσουμε όπως θέλουμε. Βάσει του νόμου 1337, όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι με την κύρωση της Πράξη Εφαρμογής 2/87 περνάνε στο Δήμο. Όλες οι αξιώσεις των παλιών ιδιοκτητών είναι ενοχικές αξιώσεις. Έχουν υπολογιστεί σε τετραγωνικά και μένει η τιμή μονάδος. Άρα μας ανήκει. Για το λόγο αυτό το δηλώσαμε στο Κτηματολόγιο και αυτό μας το αναγνώρισε. Αναμένεται να αναρτηθεί στο Κτηματολόγιο (τυπικό πλέον το θέμα) και θα γίνει μια μελέτη για την αξιοποίηση του. Η μελέτη είναι σε στάδιο εξέλιξης. Βέβαια υπάρχουν για το συγκεκριμένο θέμα νομικές απόψεις στο Δήμο ότι, αν δεν καταβληθούν οι αποζημιώσεις, δεν μπορούμε να μπούμε μέσα. Εγώ έχω διαφορετική άποψη. Το Κτηματολόγιο με δικαιώνει.

  • Η άλλη πλευρά πως αντιδρά;

Είναι σε δικαστική εξέλιξη ο καθορισμός της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

– Προκαταρκτική έρευνα με εντολή Εισαγγελέα, για την υπόθεση του Άνω Δάσους!

– Ο Μ. Σελέκος τοποθετείται στην προανακριτική έρευνα για τα τις «ξεχασμένες» οφειλές των μεγαλοϊδιοκτητών

– Ο Κυριάκος Ντηνιακός παίρνει θέση στην προανακριτική έρευνα για το Άνω Δάσος

– Κώστας Σπηλιόπουλος: Ας απαντήσουν οι δήμαρχοι από 2000 και μετά, για την υπόθεση του Άνω Δάσους

– Δημήτρης Μαραβέλιας: Δεν θέλαμε να προκαλέσουμε κοινωνική αναστάτωση στο Άνω Δάσος

– Συνταρακτικό: Όλα γνωστά για το «τεράστιο φαγοπότι» του Χαϊδαρίου, αλλά δεν εισπράχθηκε ούτε ευρώ!

– Ελένη Καμπόλη: Να εισπράξουμε χωρίς χρονοτριβή ό,τι μάς χρωστούν σε γη και χρήμα

– Απάντηση του Δήμου στα δημοσιεύματά μας για τα «ξεχασμένα εκατομμύρια» του Άνω Δάσους

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button