ΕΛΛΑΔΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Μετά το σεισμό στην Κρήτη, πρέπει να ανησυχούμε και για τη Θήβα; – Τι δείχνει η ακολουθία, τι λένε οι ειδικοί

«’Ετρεμε» το Αρκαλοχώρι εδώ και τέσσερις μήνες – Η ισχυρή δόνηση στην Κρήτη δεν αποπροσανατολίζει τους σεισμολόγους, αναφορικά με τη δραστηριότητα στη Θήβα – Αναμένεται πλούσια ακολουθία στη Μεγαλόνησο

Ο σεισμός των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι με αποτέλεσμα έναν νεκρό, τουλάχιστον 20 τραυματίες και ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις έχει προκαλέσει αναστάτωση στους κατοίκους της Θήβας. Μπορεί η απόσταση των δυο περιοχών να είναι περίπου 490 χιλιόμετρα και ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι να μην επηρεάζει τα ρήγματα στη Θήβα, αλλά η επιστημονική κοινότητα που παρακολουθεί τη σεισμική δραστηριότητα των δύο περιοχών, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός ισχυρού σεισμού και στη Θήβα.

Στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου, η γη έτρεμε εδώ και 4 περίπου μήνες μέχρι τα 6 Ρίχτερ, ενώ σύμφωνα με τους επιστήμονες αναμένεται πλούσια μετασεισμική ακολουθία. Την ίδια στιγμή η περιοχή της Θήβας καταγράφει σχεδόν καθημερινά από τις αρχές Ιουλίου μια έντονη σεισμική δραστηριότητα με σεισμούς από 2 έως 4 Ρίχτερ. Στις 21 Ιουλίου 2021 πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου τόσο για το Αρκαλοχώρι όσο και για τη Θήβα.

Τα πορίσματα της σύσκεψης αυτής στην οποία συμμετείχαν 20 επιστήμονες δόθηκαν στις αρμόδιες αρχές. Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος ο οποίος συμμετείχε στην έκτακτη σύσκεψη του περασμένου Ιουλίου ανέφερε στο protothema.gr μετά το σεισμό στο Αρκαλοχώρι: “Και η περιοχή της Θήβας χρειάζεται προσοχή”.

Δεν αποκλείονται ισχυροί μετασεισμοί

Σύμφωνα με τα πορίσματα της επιτροπής δεν αποκλειόταν το ενδεχόμενο ενός ισχυρού σεισμού μεγαλύτερου από τις μέχρι τότε σεισμικές δονήσεις, τόσο στο Αρκαλοχώρι όσο και στη Θήβα. Στο Αρκαλοχώρι έχουμε το σεισμό των 6 Ρίχτερ, ενώ στη Θήβα οι επιστήμονες συνεχίζουν να παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου. “Το φαινόμενο στη Θήβα βρίσκεται σε εξέλιξη και το παρακολουθούμε. Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει καμία ασφαλής πρόβλεψη για ισχυρότερο σεισμό” λέει ο Δρ Αθανάσιος Γκανάς.

Σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας του ΑΠΘ κ. Κώστα Παπαζάχο είναι πιθανόν στη Θήβα να υπάρξει κάποιος ισχυρότερος σεισμός από αυτούς που έχουν ήδη καταγραφεί. “Η δυναμικότητα της περιοχής μπορεί να δώσει και μέχρι 6 και 6,5 Ρίχτερ. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουμε έναν τέτοιο σε μέγεθος σεισμό. Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη το παρακολουθούμε και είναι πολύ πιθανό να έχουμε έναν ισχυρότερο σεισμό από αυτούς που έχει δώσει μέχρι στιγμής”.

Η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου η οποία πραγματοποίησε έκτακτη σύσκεψη στις 21 Ιουλίου 2021 δεν έχει αλλάξει μέχρι σήμερα τα στοιχεία των δυο πορισμάτων που έβγαλε τότε για Αρκαλοχώρι και Θήβα.

Πηγή: protothema.gr

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button