ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΔΗΜΟΤΙΚΑΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΙΔΗΣΕΙΣΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Μάχη της κεραίας”: Από τη Γρηγορούσα στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Ξεκίνησε εχτές το πρωί (1 Νοεμβρίου) στο Συμβούλιο της Επικρατείας η εκδίκαση της υπόθεσης της κεραίας κινητής τηλεφωνίας, που επιχείρησε να στήσει στη Γρηγορούσα τον περασμένο Απρίλιο η Vodafone.

Η υπόθεση ξέσπασε όταν οι περίοικοι αντέδρασαν στην τοποθέτηση της κεραίας σε ταράτσα σπιτιού, στην οδό Φαβιέρου. Έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο και οργάνωσαν συγκέντρωση, στην οποία έδωσαν τη συμπαράστασή τους ο δήμαρχος και πολλοί επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων. Στο ίδιο κτήριο είχε επιχειρηθεί να στηθεί κεραία κινητής και το 2005, αλλά με παρέμβαση της τότε δημοτικής αρχής και του Δημοτικού Συμβουλίου, κατέβηκε. Τώρα όμως το νομοθετικό πλαίσιο είναι πιο “ελαστικό” και οι ιδιοκτήτες έχουν εξασφαλίσει την προβλεπόμενη άδεια.

Στην εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ παραβρέθηκαν περισσότεροι από 50 κάτοικοι, ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος και αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι από όλες τις παρατάξεις. Η εκδίκαση διήρκησε λιγότερο από μισή ώρα, αφού το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο δίνει το λόγο μόνο στους συνηγόρους και δεν εξετάζονται μάρτυρες.

Δεν ζήτησε το λόγο η αντίδικη πλευρά

Ο συνήγορος των κατοίκων, κ. Γιώργος Μπάλιας, επιχειρηματολόγησε γιατί δεν πρέπει να εγκατασταθεί η κεραία στην πυκνοκατοικημένη περιοχή. Εστίασε την αγόρευσή του στα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσει η λειτουργία της και τόνισε πως πέρα από την πάγια νομολογία υπάρχουν οι αρχές της προληπτικότητας, της κοινωνικότητας και της ατομικότητας. Πρόσθεσε πως υπάρχουν εκατοντάδες μελέτες που δείχνουν πως η ηλεκτρομαγνητική ενέργεια προκαλεί κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και γι΄αυτό το λόγο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εγκατασταθεί.

Η εταιρεία από την πλευρά της έστειλε νομικό εκπρόσωπο στο δικαστήριο, που δήλωσε ότι δεν θα αγορεύσει, αλλά θα καταθέσει υπόμνημα.

Στο τέλος της διαδικασίας η έδρα ζήτησε από τους συνηγόρους να καταθέσουν εντός των επόμενων ημερών τις προτάσεις τους. Η απόφαση αναμένεται  να εκδοθεί σε έναν περίπου μήνα.

Μιχάλης Σελέκος: «Η κεραία δεν θα τοποθετηθεί, ανεξάρτητα…»

Μετά την λήξη της δίκης ο δήμαρχος Μ. Σελέκος κάλεσε  τους κατοίκους να είναι σε ετοιμότητα -ανεξάρτητα από την απόφαση που θα εκδώσει το δικαστήριο- και να μην επιτρέψουν καμία ενέργεια εγκατάστασης της κεραίας. Πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ομόφωνα απορριπτική για τη συγκεκριμένη κεραία.

Θυμίζουμε ότι στο Χαϊδάρι υπάρχουν 42 κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Γιώργος Παπαπαναγιώτου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

– “Μάχη της κεραίας” στην οδό Φαβιέρου

 

– Αυτές είναι οι 42 κεραίες κινητής στο Χαϊδάρι

 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button