Συνάντησα τον “ιστορικό πρόεδρο” του ΑΟ Χαϊδαρίου στο κατάστημα τουριστικών ειδών που διατηρεί στο αγαπημένο του Μοναστηράκι. Ήταν μεσημέρι, ώρα που η κίνηση είχε πέσει λίγο και είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για πολλά. Άλλωστε ο Λευτέρης Καπετανάκης, “έχει φάει με το κουτάλι” την πολιτική και αθλητική ζωή στο Χαϊδάρι.

Συνέντευξη στον Γιώργο Παπαπαναγιώτου

– Κύριε Καπετανάκη για ποιο λόγο αποφασίσατε και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση να ασχοληθείτε με τα δημοτικά του Χαϊδαρίου;

Γιατί απλά δεν έλειψα από καμία. Από το 1975 σε ηλικία 24 ετών εκλέχτηκα δημοτικός σύμβουλος με δήμαρχο τον αείμνηστο Δημήτρη Γιαχνή. Θυμάμαι πως έλεγε για εσάς τους δημοσιογράφους: «Ένας τίμιος δημοσιογράφος είναι πιο χρήσιμος και από έναν καλό πρωθυπουργό». Σε ηλικία 26 ετών έγινα πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, σε μια εποχή που η θάλασσα δεν ήταν γιαούρτι. Το Χαϊδάρι ήταν μια πόλη που μας πλήγωνε. Χωρίς υποδομές, αφιλόξενη, χωρίς διέξοδο για τους νέους, τους ηλικιωμένους, τη γυναίκα, το παιδί. Από τότε μέχρι σήμερα είναι η 12η εκλογική συμμετοχή μου, όπως μου τη θύμισε ο καλός μου φίλος Κώστας Σπηλιόπουλος. Μαζί είχαμε ξεκινήσει.

Είμαστε έτοιμοι για τη συγκρότηση μιας μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας, που θα ακούει όλους τους φορείς του Χαϊδαρίου και θα παίρνει αποφάσεις προς όφελος της πόλης και των κατοίκων της.

– Πώς εκτιμούν οι Χαϊδαριώτες την πορεία σας στο Δήμο;

Εγώ αισθάνομαι ευτυχής που ανακάλυψα δρόμους επικοινωνίας με όλους τους συμπολίτες μας και πορευτήκαμε μαζί. Όλο αυτό τον καιρό στο Δημοτικό Συμβούλιο, πότε από τη θέση του προέδρου -κατ’ επανάληψη- πότε από θέσεις στον Αθλητισμό, στον Πολιτισμό, στο μαζικό κίνημα, στη θέση του προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης, του αντιδημάρχου Παιδείας, ευτύχησα να ζήσω και να συμβάλω ενεργά στην αλλαγή της πόλης μας και στη μεταμόρφωση της, στην πιο όμορφη της Δυτικής Αθήνας. Συμμετείχα ενεργά με θέσεις και προτάσεις σε πάνω από 15.000 αποφάσεις! Γνώρισα τους ανθρώπους της, αυτούς που την πονάνε, τη μελετούν, τη σχεδιάζουν, την κτίζουν, αυτούς που την εκπροσωπούν στα γράμματα, στις τέχνες, στο εμπόριο, στον αθλητισμό. Έζησα από πολύ κοντά τα όνειρα των νέων και ήμουν πρόεδρος 25 χρόνια στην ομάδα μας τον Α.Ο. Χαϊδαρίου. Οι συμπολίτες μου έχουν αποτιμήσει κατ’ επανάληψη θετικά το έργο μου. Μου δείχνουν την αγάπη τους και νομίζω το ίδιο είναι έτοιμοι να ξανακάνουν και σήμερα.

Για ποιο λόγο επιλέξατε να είστε υποψήφιος με το συνδυασμό «Χαϊδάρι Ξανά» του Βαγγέλη Ντηνιακού;

Γιατί είμαι από εκείνους που πιστεύουν πως οι παρέες γράφουν ιστορία. Και ο συνδυασμός «Χαϊδάρι Ξανά» με το Βαγγέλη Ντηνιακό είναι η συνέχεια αυτής της παρέας που έφτιαξε το Χαϊδάρι. Πιστεύω πως με τον Βαγγέλη η πόλη μας με γρήγορα βήματα θα κερδίσει το χαμένο έδαφος των τελευταίων χρόνων. Η γνώση, η αυτοδιοικητική εμπειρία, η μαχητικότητα, η ανεξαρτησία από κομματικές δεσμεύσεις, το άρτιο πρόγραμμα, η ικανή ομάδα προσφέρουν τη σιγουριά της επιλογής μου. Με τους άλλους υποψηφίους δημάρχους ήμουν και είμαι φίλος και θα πω πως έχουν όλοι τις καλύτερες προθέσεις. Φτάνουν όμως μόνο οι προθέσεις;

– Το όνομά σας είναι συνώνυμο με τον τοπικό αθλητισμό. Σήμερα σε τι κατάσταση βρίσκονται οι αθλητικές υποδομές του Δήμου και τι απαιτείται για τη βελτίωση τους;

Δεν έγινε τόσα χρόνια ούτε ένα καινούριο αθλητικό έργο. Η κατάσταση των αθλητικών υποδομών είναι σε άσχημα χάλια, με εξαίρεση το γήπεδο «Τάκης Χαραλαμπίδης» όπου πρόσφατα τοποθετήθηκε καινούριος χλοοτάπητας, με αρκετά χρόνια καθυστέρηση. Η δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν λεφτά, για μένα δεν στέκει. Στο διπλανό Περιστέρι, ο κ. Παχατουρίδης πού τα βρίσκει; Δεν θέλω να ταλανίζομαι, αλλά η ερώτηση που μου κάνετε με πληγώνει. Γιατί μου θυμίζει τον αγώνα που έχω κάνει σε όλη μου τη ζωή, για την απόκτηση των αθλητικών υποδομών. Και αυτό το αναγνωρίζουν όλοι οι Χαϊδαριώτες. Αυτός είναι ένας από τους κυριότερους λόγους της συμμετοχής μου. Υπόσχομαι πως θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να τις ξαναδώ, όπως τις είχαμε αφήσει πριν από χρόνια.

Έζησα από πολύ κοντά τα όνειρα των νέων και ήμουν πρόεδρος 25 χρόνια στον Α.Ο. Χαϊδαρίου. Οι συμπολίτες μου έχουν αποτιμήσει κατ’ επανάληψη θετικά το έργο μου. Μου δείχνουν την αγάπη τους και νομίζω το ίδιο είναι έτοιμοι να ξανακάνουν και σήμερα.

– Θεωρείστε ένας πετυχημένος επιχειρηματίας στον κλάδο των τουριστικών επιχειρήσεων. Ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις για την τουριστική ανάπτυξη και προβολή του Χαϊδαρίου;

Οι επιχειρήσεις μου είναι στο πιο νευραλγικό τουριστικό σημείο των Αθηνών, την Πλάκα και το Μοναστηράκι. Συμμετέχω ενεργά σαν πρόεδρος των καταστηματαρχών των τουριστικών περιοχών της Αθήνας και είμαι πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας. Έχω συνομιλήσει και έχω κάνει προτάσεις σε όλους τους υπουργούς Τουρισμού. Έχω αποκομίσει τα καλύτερα από αυτούς. Πάμε καλά τελευταία στον τουρισμό, αλλά υπάρχουν πολλές στρεβλώσεις ακόμα. Το κατευθυνόμενο shopping, η άγρα πελατών, οι τουρίστες με το βραχιολάκι είναι αρνητική εικόνα. Η πόλη μας πολύ κοντά στο λιμάνι του Πειραιά με την τεράστια επισκεψιμότητα των κρουαζιερόπλοιων μπορεί να γίνει πόλος έλξης για τον τουρισμό. Η Μονή Δαφνίου, η Ιερά Οδός, το Ιερό της Αφαίας, η οδός Καραϊσκάκη (με τις τεράστιες προσπάθειες που έχουν κάνει μόνοι τους και αβοήθητοι), ο λόφος του Προφήτη Ηλία, προσφέρονται πολύ εύκολα για έναν αυτοτελή προορισμό στα τουριστικά γραφεία της κρουαζιέρας και τον χρειάζονται. Με αυτό θα ασχοληθούμε άμεσα. Το όφελος για όλους τους επαγγελματίες και τους νέους, μπορεί να είναι μεγάλο και να καταπολεμήσει την ανεργία.

– Με τον Κλεισθένη και την απλή αναλογική αναμένεται σε εκατοντάδες Δήμους να υπάρχουν διοικήσεις συνεργασίας. Πόσο ώριμα είναι τα πράγματα για σύμπραξη δύο ή περισσότερων δημοτικών παρατάξεων στο τιμόνι ενός Δήμου;

Η δύναμη της παράταξής μας είναι ότι είμαστε αδέσμευτοι. Για μας δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές. Τα προβλήματα της πόλης μας, δεν έχουν χρώματα και σημαίες. Είμαστε έτοιμοι για τη συγκρότηση μιας μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας που θα ακούει όλους τους φορείς του Χαϊδαρίου και θα παίρνει αποφάσεις προς όφελος της πόλης και των κατοίκων της.