ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λαοθάλασσα στο φετινό ηπειρώτικο πανηγύρι

Το αδιαχώρητο επικράτησε το βράδυ του Σαββάτου στην πλατεία Δημαρχείου. Η φετινή προσέλευση του κόσμου στο πανηγύρι των Ηπειρωτών ήταν πρωτοφανής, κάτι που έκανε τον πρόεδρο του συλλόγου, Δημήτρη Σούκη, να πει, μεταξύ σοβαρού και αστείου, στον δήμαρχο: «Τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να μας βρεις έναν μεγαλύτερο χώρο για το πανηγύρι μας».

Πράγματι, για τα πανηγύρια των Ηπειρωτών δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Ο εθνικοτοπικός σύλλογος, αν και από τους νεότερους της πόλης μας, ξέρει καλά όχι μόνο να διατηρεί τις παραδόσεις του, αλλά και να τις μεταφέρει στις επόμενες γενιές. Επίσης μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων που διοργανώνει σε όλη τη διάρκεια του χρόνου κάνει γνωστά τα ήθη και τα έθιμα της Ηπείρου. Τα τελευταία χρόνια διοργανώνει το ετήσιο πανηγύρι του κάθε Σεπτέμβρη.

Η αυλαία του γλεντιού άνοιξε με το εξαιρετικό παιδικό χορευτικό τμήμα του συλλόγου. Τα λιλιπούτεια μέλη του, ντυμένα με ομοιόμορφες παραδοσιακές στολές, παρουσίασαν μια σειρά χορών από τον τόπο καταγωγής τους. Αν και αρχάρια τα περισσότερα, ανέδειξαν το ταλέντο τους και απέδειξαν πως πατάνε γερά στα βήματα της παράδοσης τους.

«Να γίνει ένα τρικούβερτο γλέντι»

Δημήτρης Σούκης πρόεδρος συλλόγου

Στο χαιρετισμό του ο κ. Σούκης αφού καλωσόρισε όλους τους παρευρισκομένους, σημείωσε πως πλέον κάθε χρόνο με τη συγκεκριμένη εκδήλωση ξεκινάει η καινούρια σαιζόν. Κατά την άποψη του, ο σύλλογος τους πέρυσι είχε μια καλή χρονιά, φέτος όμως αξιώνουν να έχουν μια ακόμα καλύτερη. Αφού ευχαρίστησε για πολλοστή φορά τον κόσμο για τη συμμέτοχη του, ευχήθηκε να υπάρχει συμμετοχή όχι μόνο στα καθίσματα αλλά και στο χορό. «Να γίνει ένα τρικούβερτο γλέντι όπως λέμε και στα χωριά μας», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Σούκης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το Δήμο που στέκεται αρωγός σε κάθε τους προσπάθεια καθώς επίσης και την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος που είναι πάντα παρούσα.

«Τα παιδιά του συλλόγου σας, μας έστειλαν μήνυμα»

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος έδωσε τα συγχαρητήριά του στους Ηηπειρώτες, γιατί κατάφεραν να συγκεντρώσουν τόσο κόσμο. Κάτι που θεώρησε πως δεν είναι τυχαίο, αλλά οφείλεται στην πολλή σημαντική δουλειά που γίνεται όλο το προηγούμενο διάστημα στα χορευτικά του τμήματα, αλλά και στη συσπείρωση των μελών του. Ιδιαίτερα συνεχάρη το παιδικό χορευτικό τμήμα, διότι τα παιδιά χορεύοντας έστειλαν ένα μήνυμα: Ότι θα πρέπει οι παραδόσεις, η κουλτούρα, τα ήθη, τα έθιμα και ο πολιτισμός μας, να μεταφέρονται από γενιά σε γενιά. Υπογράμμισε πως ο Κίσινγκερ έλεγε πως αν θες να χτυπήσεις έναν λαό, χτύπα τη γλώσσα του και τον πολιτισμό του. Αυτό προσπαθούν κάποιοι να το κάνουν πράξη, μέσα από την παγκοσμιοποίηση. Αυτό όμως δεν πιάνει στους Έλληνες όπως και σε άλλους λαούς, που αντιστέκονται. Αυτή είναι η ομορφιά του λαού μας. Κλείνοντας ευχήθηκε όλο αυτό να χρησιμοποιείτε για να φαίνεται ο πολιτισμός μας και όχι σαν εθνικιστικό στοιχείο, ότι δηλαδή εμείς είμαστε αυτοί και άλλοι δεν είναι.

Με πλειάδα καλλιτεχνών

Το ζωντανό μουσικό πρόγραμμα ξεκίνησε. Το χορό άνοιξαν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και οι εκπρόσωποι των φιλοξενουμένων ηπειρώτικων συλλόγων. Η πολυμελής ορχήστρα μάς ταξίδεψε σε κάθε γωνιά της Ηπείρου. Οι ερμηνείες των τραγουδιών εναλλάσσονταν από τους καλλίφωνους ερμηνευτές Κώστα Λεοντίδη, Δημήτρη Καλογήρου, Άννα Μαντζούκη και τα νεαρά αδέλφια Γιώργο και Κωνσταντίνο Κόντη. Το κοινό εντυπωσίασε ο Πέτρος Χαλκιάς με το κλαρίνο του, εγγονός του βετεράνου κλαρινίστα Πετρολούκα Χαλκιά. Το μαραθώνιο γλέντι κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Τηλεοπτικό συνεργείο από κανάλι ΑΡΤ του Νομού Άρτας, μαγνητοσκόπησε την εκδήλωση για λογαριασμό της εκπομπής «Πάμε δυτικά».

Εμπάτε όλοι στο χορό

Κάλεσμα προς όλους τους γονείς να εντάξουν τα παιδιά τους στα χορευτικά τμήματα απεύθυνε ο πρόεδρος του συλλόγου Δημήτρης Σούκης. Όπως είπε στόχος τους είναι να γίνουν ακόμα περισσότερα αλλά και στα παιδιά να περάσει η παράδοση και η κουλτούρα του τόπου καταγωγής τους. Παράλληλα ανέφερε πως σήμερα λειτουργούν άλλα πέντε (!) χορευτικά τμήματα ενηλίκων. Για νέους, μεγάλους, μεγαλύτερους, αρχάριους και έμπειρους. «Χωράτε όλοι σας παντού», τους είπε. Η επανέναρξη των τμημάτων έχει προγραμματιστεί για την 1η Οκτωβρίου.

Και νέα πολιτιστικά ανοίγματα

Παράλληλα στο σύλλογο τα τελευταία χρόνια λειτουργεί με επιτυχία χορωδία παραδοσιακού τραγουδιού και πολυφωνικό σχήμα. Φέτος γίνονται προσπάθειες για δημιουργία τμήματος μοντέρνων χορών, αλλά και εκμάθησης παραδοσιακών μουσικών οργάνων. «Από εσάς εξαρτάται αν θα λειτουργήσουν όλα φέτος», τους συνέστησε ο κ. Σούκης.

Τα μελλοντικά αστέρια του Δημοτικού Τραγουδιού

Εντυπωσίασαν με τις ερμηνείες τους δύο νέα παιδιά, που ήταν οι γκεστ σταρ της βραδιάς. Τα πρόσωπα τους και οι φωνές τους δεν μου ήταν άγνωστα, αφού το έχουν επιχειρήσει σε παλαιότερη εκδήλωση του ίδιου συλλόγου. Πρόκειται για τους νεαρούς Αχιλλέα Πέρρο και τον Στάθη Πολύζο.

Αχιλλέας Πέρρος

Ο 18χρονος Αχιλλέας κατάγεται από το Άστρος Κυνουρίας και από την Άρτα. Είναι γιος του ερμηνευτή των δημοτικών τραγουδιών Θοδωρή Πέρρου. Τον αποκαλεί εκτός από πατέρα, δάσκαλο του και άξιο βοηθό του, για να τον οδηγήσει κάποια στιγμή στα ψηλά σκαλοπάτια. Ο νεαρός Αχιλλέας ασχολείται επαγγελματικά με το τραγούδι εδώ και τρία χρόνια, ενώ έχει κάνει μια πετυχημένη σειρά εμφανίσεων κυρίως σε χωριά της Πελοποννήσου. Παράλληλα παίζει αρμόνιο.
– Αχιλλέα, η νεολαία αγαπάει την παραδοσιακή μας μουσική;
Πάρα πολύ. Αποτελεί μια ιστορία, που εμείς οι νέοι πρέπει να την καλλιεργούμε και να την κρατάμε σε ζωντανή σύνδεση. Στα πανηγύρια παρατηρούμε πως παραβρίσκονται περισσότεροι νέοι παρά οι μεγαλύτεροι.
– Χαρτούρα πέφτει πλέον στα πανηγύρια;
Έχει μειωθεί κατά 80% λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά υπάρχουν χωριά που ακόμα κρατάνε ακόμα αυτό τη συνήθεια. Όπως και κάποιοι μερακλήδες, που δείχνουν με αυτόν τον τρόπο την εκτίμηση τους προς τους καλλιτέχνες.
– Το καλοκαιρινό πανηγύρι αποτελεί πλέον το γεγονός της χρονιάς για κάθε χωριό;
Τα τελευταία χρόνια όχι μόνο έχουν αυξηθεί τα πανηγύρια, αλλά έχουν και τεράστια αποδοχή από τον κόσμο. Ίσως είναι και η πιο φτηνή λύση για να χορέψουν και να περάσουν καλά όλοι, με λίγα χρήματα.
– Στοχεύεις να σπουδάσεις;
Από τον Οκτώβριο σκέπτομαι να γραφτώ στη σχολή παραδοσιακής και βυζαντινής μουσικής της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Έτσι θα πάρω τις σωστές μου βάσεις.
– Καλή σου επιτυχία.

Στάθης Πολύζος

Ο Στάθης Πολύζος είναι επαγγελματίας ερμηνευτής και μουσικοδιδάσκαλος. Διευθύνει τη χορωδία του συλλόγου Ηπειρωτών της πόλης μας και είναι υπεύθυνος διδασκαλίας και του πολυφωνικού σχήματος. Ο 28χρονος Στάθης είναι πτυχιούχος της βυζαντινής μουσικής και πτυχιούχος μουσικοδιδάσκαλος. Υποστηρίζει πως είναι ο πρώτος και ο νεότερος σε ηλικία που έχει ξεκινήσει τη διεύθυνση χορωδιών ηπειρώτικου πολυφωνικού σχήματος σε ηπειρωτικούς συλλόγους. Παράλληλα έχει αναλάβει αντίστοιχα τμήματα στους συλλόγους Ηπειρωτών Περιστερίου, Αγίου Δημητρίου και στην Αδελφότητα Κραψιτών Αθηνών. Ακόμα είναι πρωτοψάλτης στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων Περιστερίου. Κατάγεται από την Κανδήλα Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας.
– Στάθη, ποια είναι η σχέση της νεολαίας με το δημοτικό τραγούδι;
Υπάρχει μεγάλο ρεύμα στις μέρες μας. Οι νέοι πλησιάζουν, αν και δειλά, την παράδοση. Αυτό είναι υποχρέωση όλων μας και ειδικά σε εμάς που ασχολούμαστε με τη διδασκαλία του. Όπως δείχνουν τα πράγματα η νεολαία το αγαπάει και το ακολουθεί. Στηριζόμαστε σε αυτή, για τη συνέχιση αυτής της βαριάς βιομηχανίας της παράδοσης μας.

Γιώργος Παπαπαναγιώτου

Λαοθάλασσα στο φετινό ηπειρώτικο πανηγύρι 3

Λαοθάλασσα στο φετινό ηπειρώτικο πανηγύρι 5

 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button