ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λάμπρος Λιάβας, “Υεμένη – Πρόσωπα” – Έκθεση φωτογραφίας για τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση

Φωτογραφική έκθεση και συνοδευτικές δράσεις με τίτλο “Υεμένη – Πρόσωπα” διοργανώνεται στον Πολυχώρο Trii Art Hub. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερου κόσμου για τη μεγάλη ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη, όπου τα πρώτα θύματα που είναι τα παιδιά! Εκθέτει ο εθνομουσικολόγος Λάμπρος Λιάβας.

info

“Η «Ευδαίμων Αραβία» πριν τον εμφύλιο!”

8 – 19 Μαΐου, Έκθεση φωτογραφίας του Λάμπρου Λιάβα

Oμιλίες – Συναυλίες – Δρώμενα

Πολυχώρος TRII ART HUB, Πεζόδρομος Δράκου 9 / Κουκάκι – Μετρό Φιξ

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά: 14:00-22:00, Σαββατο & Κυριακή: 12.00-20.00

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

“Η «Ευδαίμων Αραβία» πριν τον εμφύλιο!”

Η έκθεση περιλαμβάνει 150 φωτογραφίες που τράβηξε ο εθνομουσικολόγος Λάμπρος Λιάβας, ταξιδεύοντας το 2000 σε διάφορες περιοχές της Υεμένης. Μια περιήγηση από τα ψαροχώρια της Ερυθράς Θάλασσας στις ορεινές μεσαιωνικές καστροπολιτείες (στα 2500 μέτρα) κι από εκεί στην Αραβική έρημο, στα ερείπια του παλατιού της Βασίλισσας του Σαβά και στην πόλη Σιμπάμ, το «Μανχάταν της Ερήμου» με τους χωμάτινους ουρανοξύστες! Σε κάθε περιοχή στο επίκεντρο του φακού παραμένουν τα ΠΡΟΣΩΠΑ, οι άνθρωποι, οι ιστορίες και η σχέση τους με τον χώρο και τον χρόνο, σε μια χώρα δύσκολη αλλά και εξαιρετικά γοητευτική, πολύμορφη και πολύπαθη.

Στόχος της έκθεσης και των δράσεων που θα τη συνοδέψουν είναι να ευαισθητοποιήσουν τους επισκέπτες και το κοινό για τη σημερινή κατάσταση της Υεμένης. Σύμφωνα με τις επίσημες εκθέσεις του ΟΗΕ εκεί μαίνεται η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Ο εμφύλιος πόλεμος (που διαρκεί ήδη τέσσερα χρόνια), ο αποκλεισμός των λιμανιών και οι βομβαρδισμοί εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους κι έχουν φέρει στα πρόθυρα «ακραίου λιμού» και βαρύτατης επιδημίας χολέρας πάνω από 18 εκατομμύρια άμαχους.

Η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, επιβεβαιώνει ότι πάνω από δύο εκατομμύρια παιδιά «πάσχουν από οξύ υποσιτισμό». Απειλείται άμεσα η ζωή των 400.000 από αυτά. Ήδη υπολογίζεται ότι έχουν πεθάνει 100.000 παιδιά. Καθημερινά σκοτώνονται ή τραυματίζονται τουλάχιστον οκτώ παιδιά. Οι αντιμαχόμενες πλευρές στρατολογούν και χρησιμοποιούν ανηλίκους ακόμη και 8 ετών!

Παράλληλα, οι βομβαρδισμοί απειλούν με καταστροφή ανεκτίμητα αρχιτεκτονικά μνημεία”: Παλιά πόλη της Σαναά (ανήκει στους θησαυρούς της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο).

Συνοδευτικές δράσεις της έκθεσης 

 Μουσικό δρώμενο με την ομάδα κρουστών Groovy Caravan, στα εγκαίνια της έκθεσης. Τετάρτη 8/5, 20:30.

– Συζήτηση με εκπροσώπους ανθρωπιστικών οργανώσεων για την κρίση στην Υεμένη και τη θέση των παιδιών – Πέμπτη 9/5, 20:30.

– Διάλεξη της Λολίτας Γεωργίου, συγγραφέα-ξεναγού, με θέμα «Υεμένη. Ορεινή και αέρινη. Ένα πολιτιστικό ταξίδι» – Παρασκευή 10/5, 20:30.

– Διάλεξη του Τάσου Χαψούλα, καθηγητή Εθνομουσικολογίας ΕΚΠΑ, με θέμα «Εισαγωγή στην αραβική μουσική» και συναυλία αραβικής μουσικής με τον Χάικ Γιαζιτζιάν (ούτι) – Κυριακή 12/5, 12:30.

– Μουσική αφήγηση «Ένα παραμύθι από την έρημο», με τη φιλόλογο Φωτεινή Καϊμάκη και τους μουσικούς Γεράσιμο Παπαδόπουλο (ούτι), Αχιλλέα Τίγκα (νέι), Στέφανο Αγιόπουλο (κρουστά) Δευτέρα 13/5, 20:30.

– Διάλεξη του Λάμπρου Λιάβα, καθηγητή Εθνομουσικολογίας ΕΚΠΑ, με  θέμα «Τα μουσικά όργανα στους δρόμους του μεταξιού» και συναυλία παραδοσιακής μουσικής με τους Θωμά Κωνσταντίνου (ούτι), Κώστα Mερετάκη (κρουστά), Γιάννη Πλαγιαννάκο (μπάσο) -Τετάρτη 15/5, 20:30.

– Μουσική αφήγηση «Λεϊλά και Μεζνούν. Το απόλυτο ερωτικό έπος της Ανατολής», με τον Θωμά Κοροβίνη (αφήγηση και τραγούδι) και τους Σωκράτη Σινόπουλο (πολίτικη λύρα) και Αχιλλέα Τίγκα (νέι) – Παρασκευή 17/5, 20.30.

– Συναυλία αραβικής μουσικής με την ορχήστρα «Ferket El Anwar» – Κυριακή 19/5, 12:30.

Αναλυτικότερα στοιχεία για την έκθεση και συνοδευτικές τις δράσεις στο:

https://www.facebook.com/yemen.prosopa

 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button