ΠΟΛΙΤΙΚΗΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Κυβερνητικός τοποτηρητής στην πόλη μας ή Δήμαρχος Χαϊδαρίου;

Δημοτική Κίνηση Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου”

Στην ανακοίνωση, η οποία δημοσιεύθηκε στις 10 Αυγούστου 2023, στον τοπικό Τύπο, μετά τη συνάντηση των υποψήφιων, Δημάρχου Χαϊδαρίου Άρη Πανόπουλου και Περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά, αναφέρεται ότι : 

“…ο Άρης Πανόπουλος, θέτοντας σε πρώτη προτεραιότητα την αγαστή συνεργασία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β’ βαθμού για να υπάρχει συνέχεια του κυβερνητικού έργου» και ότι «Ο Νίκος Χαρδαλιάς …θεωρείται ο πλέον κατάλληλος και απαραίτητος συνδετικός κρίκος, ώστε οι Δήμοι της εμβέλειας του να εναρμονιστούν με τις λειτουργίες ενός σύγχρονου κράτους…!”

Ερωτήματα βάσιμα και σημαντικά που τίθενται με τον ένα ή άλλο τρόπο στην κοινωνία του Χαϊδαρίου, με βάση τις παραπάνω αναφορές του κ. Άρη Πανόπουλου:

 • Θέλετε Δήμαρχο έναν αντιπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας που θα επιβάλει εξ ονόματος της κυβέρνησης το κυβερνητικό έργο, που δεν έχει προσδιοριστεί για την τοπική αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα δε για την πόλη μας και τη Δυτική Αθήνα ή θέλετε Δήμαρχο να ενεργεί εξ ονόματος της πόλης;
 • Θέλετε μόνο την προώθηση του κυβερνητικού έργου χωρίς αντιρρήσεις με τοποτηρητή αντί για Δήμαρχο, παραμερίζοντας τις όποιες «κολοβές» αλλά υφιστάμενες συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες στο σχεδιασμό και στη λήψη των αποφάσεων, με λόγο αδιαμφισβήτητο που θα εκφέρει ο τοποτηρητής – ηγεμόνας;

Για τους Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου αλλά και για την πλειονότητα όσων ασχολούνται με τα κοινά ήταν και είναι ξεκάθαρο, ότι:

Ο πρώτος (Δήμοι) και δεύτερος (Περιφέρειες) βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης είναι εντελώς ανεξάρτητοι μεταξύ τους (Σύνταγμα : ‘Άρθρο 102: (Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης) «…Oι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. Νόμος καθορίζει το εύρος και τις κατηγορίες των τοπικών υποθέσεων, καθώς και την κατανομή τους στους επί μέρους βαθμούς.»).

Η Περιφέρεια δεν είναι ούτε κατ’ ελάχιστο θεσμικά αρμόδια για την εναρμόνιση των Δήμων με οτιδήποτε έχει να κάνει με τη λειτουργία τους, «ώστε οι Δήμοι της «εμβέλειάς της» να εναρμονιστούν με τις λειτουργίες ενός σύγχρονου κράτους» και σε καμία περίπτωση η Τοπική Αυτοδιοίκηση και των δύο βαθμών δεν πρέπει να αποτελεί «το μακρύ χέρι της κυβέρνησης»! 

Άλλο οι ευσεβείς πόθοι…

Όσο για τη συνέχεια του κυβερνητικού έργου, που αναφέρεται στο δημοσίευμα ότι είναι στόχος του κ. Πανόπουλου, δυό τινά μπορούν να συμβαίνουν!

Ή θα πρέπει να είναι κάποιος πιστός κυβερνητικός της ΝΔ ή δοτός στο “τιμόνι του Δήμου”;

Τι από τα δυό ισχυρίζεται ο κ. Πανόπουλος ότι μπορεί να είναι;

Και τα δύο είναι ασύμβατα με όλο το πλαίσιο (θεσμικό, πολιτικό, κοινωνικό, περιβαλλοντικό) που λειτουργεί ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης 1ου Βαθμού, χάριν του συμφέροντος της τοπικής κοινωνίας!

Γιατί η συνέχεια του έργου της κυβέρνησης, που δεν λαμβάνει υπόψη καμία ανάγκη της πόλης μας, σημαίνει ότι :

 • Δεν αμφισβητείται καμία πολιτική της κυβέρνησης για τα όσα έχουν νομοθετηθεί από την παρούσα κυβέρνηση για τον Σκαραμαγκά, πέραν των ναυπηγοεπισκευαστικών δραστηριοτήτων (λειτουργία σταθμού LNG κ.λ.π.).
 •  Δεν αναζητείται καμία βελτίωση της επιχειρησιακής δυνατότητας των Δήμων για τις ανάγκες της πολιτικής προστασίας (έγκαιρη και επαρκή τεχνικοοικονομική ενίσχυση του Δήμου μας) αλλά και για τη δρομολόγηση αντιπλημμυρικών έργων που προστατεύουν τις περιουσίες των κατοίκων και τις δημοτικές υποδομές. Δεν επιχειρείται έγκαιρος και επαρκής προληπτικός σχεδιασμός πολιτικής προστασίας και γινόμαστε συχνά και ακούσια “θεατές” της καταστροφής των περιουσιών και του φυσικού περιβάλλοντος! Με τα λεφτά μας, αποζημιώνουν τους κόπους μιας ζωής! Εμείς, θα είμαστε απαθείς στην κυβερνητική ανεπάρκεια;
 • Θα συνεχίζεται αδιαμαρτύρητα η απαράδεκτη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής σε βάρος της Δυτικής Αθήνας και του Δήμου μας, αφού έχουμε γίνει σκουπιδότοπος, “η χαβούζα” όλης της Αττικής αλλά και η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από την υφιστάμενη ρύπανση στο Θριάσιο Πεδίο;
 • Δεν αμφισβητείται η πολιτική της καύσης των απορριμμάτων, βάζοντας στην άκρη την ανακύκλωση και μάλιστα σε ποσοστό 100% που υποστηρίζουν κάποιοι συνεργαζόμενοι με το συνδυασμό του κ. Πανόπουλου, για να εξυπηρετηθούν αποκλειστικά εργολαβικά συμφέροντα; Πως θα εξυπηρετηθεί ανακύκλωση και πως θα μειωθούν τα απαράδεκτα υψηλά τέλη καθαριότητας για κατοικίες και επαγγελματικές στέγες;
 • Θα συνεχιστεί η ανεπαρκής χρηματοδότηση με βάση το κυβερνητικό πρόγραμμα για σχολεία χωρίς τις αναγκαίες προσλήψεις, με την κατάργηση της συμβουλευτικής και του επαγγελματικού προσανατολισμού, με την κατάργηση από το ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων επιλογής «Ελεύθερο Σχέδιο» και «Γραμμικό Σχέδιο» (Γ΄ Λυκείου), χωρίς τον ελάχιστο απαιτούμενο τεχνολογικό εξοπλισμό, χωρίς τη δυνατότητα τεχνικά αξιοποίησης των πολυμέσων στη διδασκαλία (ούτε 4G, πόσο δε μάλλον 5G)!
 • Θα συνεχιστεί να διατίθενται στα σχολεία περιορισμένος αριθμός καθαριστριών και ανεπαρκείς χρηματοδοτικές πιστώσεις κάθε σχολικό έτος, που δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες για επαρκή καθαριότητα στα σχολεία της πόλης μας;
 • Πώς θα επιδιωχθεί η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας στην πόλη μας χωρίς κανένα κεντρικό σχεδιασμό για επαρκής λειτουργικά δομή (στο πρώην ΙΚΑ) αφού δεν γίνονται από την κυβέρνηση προσλήψεις με το αναγκαίο υγειονομικό προσωπικό;
 • Πώς θα αντιμετωπιστεί η απαράδεκτη αύξηση των αντικειμενικών αξιών στην πόλη μας, που έχει φέρει ακόμα περισσότερους συμπολίτες σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και σε αποκλεισμό από τις όποιες κοινωνικές παροχές; Μείωση του ΕΝΦΙΑ υποστηρίζει από τη μία η κυβέρνηση αλλά ταυτόχρονα τα «παίρνει» από την αύξηση των αντικειμενικές αξιών!
 • Πώς θα δημιουργηθούν ενεργειακές κοινότητες για τη δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε άτομα από ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, αφού η κυβέρνηση θέλει να συνεχίσει να πριμοδοτεί τα υπερκέρδη των ελάχιστων παραγωγών ενέργειας; Δεν συζητάμε για τα κέρδη αλλά τα υπερβολικά κέρδη, στα οποία οι επιδοτήσεις συμβάλλουν στο ανυπόφορο και υψηλό κόστος διαβίωσης για πολύ μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας!
 • Θα συνεχιστεί η υποστελέχωση των Δήμων και η υποβαθμισμένη διοικητικά δυνατότητα ανταπόκρισης; Χωρίς τεχνικό προσωπικό δεν γίνεται να γίνει καμία μελέτη για καθοριστικά έργα στην πόλη μας, δεν γίνεται να ανταποκριθεί η Τεχνική Υπηρεσία στις μεγάλες και σημαντικές απαιτήσεις του παρόντος και του μέλλοντος! Συζητάμε για την Τεχνική Υπηρεσία της πόλης μας και όχι για ένα οποιοδήποτε τεχνικό γραφείο! Θα συνεχιστεί η κυβερνητική αβελτηρία με την ανοχή μας;

Οι συμπολίτες και οι συμπολίτισσές μας έχουν το δικαίωμα στις 8 Οκτωβρίου να κάνουν τις επιλογές για το συμφέρον της πόλης, τους ίδιους και τις ίδιες, που θα αφορούν άμεσα την ποιότητα ζωής τους για τα επόμενα 5 χρόνια!

Βασίλης Τσίτσος, υποψήφιος Δήμαρχος
«Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου», #HaidariGiaOLous

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back to top button