“Όλοι οι ασθενείς πρέπει να τυγχάνουν συνεχούς εκτίμησης και από νωρίς έναρξη θεραπείας υπό ιατρική παρακολούθηση, όχι μόνοι τους”, υποστηρίζει ο Πνευμονολόγος Χάρης Αρμεύτης. Γράφει ότι η έγκαιρη εκτίμηση ενός γιατρού για ασθενή κρούσμα κορωνοϊού και η άμεση έναρξη θεραπείας μπορεί να αποτρέψει δυσάρεστες καταστάσεις. Επισημαίνει πως η ιατρική βοήθεια πρέπει να γίνεται άμεσα και με εξέταση του ασθενή και όχι από ένα απλό αριθμό τηλεφώνου. Παράλληλα τονίζει πως ο φόβος της διασποράς του ιού δεν επιτρέπει σε καμιά περίπτωση οι ασθενείς να αφήνονται στο έλεος του Θεού.

Ολόκληρη η ανάρτησή του

Το λάθος που στοιχίζει σε ανθρώπινες ζωές

Όταν ο ασθενής μένει σπίτι με διάγνωση ή πιθανή διάγνωση covid19 υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα. Ο μεγάλος κίνδυνος είναι να επιδεινωθούν τα συμπτώματα, κάτι που γίνεται σταδιακά και ο ασθενής να αδυνατεί να αξιολογήσει από μόνος σωστά την κατάστασή του.
Είναι γνωστό στην ιατρική ότι το αίσθημα της δύσπνοιας είναι υποκειμενικό σε νέους και σε ηλικιωμένους να υποεκτιμάται. Αν αναπτύσσει ο ασθενής πνευμονία και αναπνευστική ανεπάρκεια και δεν λαμβάνει καμία υποστηρικτική θεραπεία, τότε κινδυνεύει να χαθεί πολύτιμος χρόνος και εφεδρείες του οργανισμού και όταν διασωληνωθεί να έχει κακή πρόγνωση.

Τι πρέπει να γίνει

Όλοι οι ασθενείς πρέπει να τυγχάνουν συνεχούς εκτίμησης και από νωρίς έναρξη θεραπείας (azithromycin, xλωροκίνης) υπό ιατρική παρακολούθηση, όχι μόνοι τους. Αυτή είναι η σημασία των ιατρείων covid σε κάθε πόλη, για να μπορεί όποιος ζητά ιατρική βοήθεια να την έχει άμεσα και όχι να του δίνουμε ένα απλό αριθμό τηλεφώνου και να τον αφήνουμε πρακτικά αβοήθητο. Ο φόβος της διασποράς του ιού δεν επιτρέπει σε καμιά περίπτωση οι ασθενείς να αφήνονται στο έλεος του Θεού και όταν φτάσουν στο απροχώρητο να τους βάζουμε σε ένα ασθενοφόρο και να τους παίρνουμε από το ένα νοσοκομείο στο άλλο.
Αυτή την μάχη μπορούμε να την κερδίσουμε πριν αναγκαστούμε να τους βάλουμε στον αναπνευστήρα.

Αυτό δεν αφορά μόνο τον covid19, αλλά όλες τις πνευμονίες γενικά… Η πρόγνωση είναι καλύτερη εκτός εντατικής και αν οι παρεμβάσεις γίνουν εγκαίρως.

Πηγή: cyprustimes.com

ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

“Μετάγγιση” από το Κέντρο Υγείας Χαϊδαρίου στο πρώην Λοιμωδών