Η εκπαιδευτική κοινότητα βρίσκεται σε αναβρασμό μετά την ανακοίνωση της εξίσωσης των πτυχίων δημόσων ΑΕΙ – Κολλεγίων. Σε κατάληψη βρίσκονται από σήμερα το 1ο, 3ο και 4ο Λύκειο Χαϊδαρίου.

Ενδεικτικά, ακολουθεί το πλαίσιο διεκδίκησης που κατέθεσε στον διευθυντή του 3ου Λυκείου Χαϊδαρίου το δεκαπενταμελές συμβούλιο των μαθητών (το 5ο αίτημα προστέθηκε εκ των υστέρων, μετά από τη συνεδρίαση των μαθητών):

Αξιότιμοι διευθυντή και καθηγητές,

Θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε τους λόγους της κατάληψής μας:

  1. Το νέο νόμο του υπουργείου Παιδείας το οποίο προβλέπει την ισοδυναμία των πτυχίων αποφοίτων κολεγίων με τα αντίστοιχα των ΑΕΙ. Συγκεκριμένα, το άρθρο 50 σχετικά με τα κολλέγια δίνει το δικαίωμα στους πτυχιούχους παιδαγωγικών από ιδιωτικά κολλέγια που λειτουργούν ως παράρτημα ΑΕΙ άλλων χωρών στην Ελλάδα να διεκδικήσουν μια θέση στο δημόσιο.
  2. Τον καθορισμό του αριθμού των εισακτέων από τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, γεγονός που θα περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τον αριθμό των μαθητών που θα εισάγονται στην ανώτατη εκπαίδευση.
  3. Η αναστολή της έναρξης λειτουργίας 37 νέων τμημάτων που θα εισάγονταν στο μηχανογραφικό του 2020.
  4. Η γενικότερη ρευστότητα του εκπαιδευτικού συστήματος όπως αυτή εκδηλώνεται στην λειτουργία των σχολικών μονάδων.
  5. Να εκφράσουμε την δυσαρέσκεια μας σχετικά με την εφαρμογή της τράπεζας θεμάτων.

Στόχος μας είναι να δηλώσουμε εμπράκτως την διαφωνία μας στα νέα μέτρα της κυβέρνησης σχετικά με την παιδεία που αποσκοπούν στην υποβάθμιση ως και την εξαθλίωση της δημόσιας/δωρεάν εκπαίδευσης. Ευελπιστούμε στην κατανόηση, αλλά και την υποστήριξή σας εφόσον πρόκειται για μια συλλογική και ουσιαστική διαμαρτυρία.

Με εκτίμηση,

Το δεκαπενταμελές