ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κώστας Λάμπος: “Πολύ Τίποτα για το Κακό και τον παραγοντισμό”

Απάντηση του Κώστα Λάμπου, στην ανταπάντηση του Δήμου με τίτλο «Πολύ κακό για το τίποτα»

Συμβαίνει, όπως σχεδόν παντού, κι εμείς οι δημότες Χαϊδαρίου να εκλέγουμε συμπολίτες μας με όνομα και επώνυμο για να διαχειριστούν τα κοινά της Πόλης μας. Εκλεγμένοι συμπολίτες μας με όνομα και επώνυμο αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης για να είναι ορατοί και να λογοδοτούν επώνυμα όταν και όπου χρειάζεται, ακόμα και στον δημόσιο χώρο και διάλογο. Ιδιαίτερα εκλεγμένοι δημοτικοί άρχοντες βρίσκονται, λόγω εγγύτητας, καθημερινά σε επαφή με τους δημότες, ενημερώνουν και ενημερώνονται και δεν κρύβονται πίσω από ανωνυμίες, ούτε άγονται και φέρονται από κολλητούς και επιτήδειους που διεκδικούν ρόλο αυτόχριστου παράγοντα.

Ας δούμε όμως τα πραγματικά περιστατικά, με το ιστορικό τους

  1. Σχετικά πρόσφατα ήρθε στη γειτονιά μας κάποιος κύριος που πολύ σύντομα διαπίστωσε ότι τα πεύκα λερώνουν με το ρετσίνι τους τα αυτοκίνητά του και, ζήτησε από τους ιδιοκτήτες των παρακείμενων οικοπέδων εντός των οποίων βρίσκονται τα πεύκα να του επιτρέψουν να τα κλαδέψει ή μήπως να τα κόψει; Όταν οι ιδιοκτήτες του αρνήθηκαν τότε προσπάθησε να μαζέψει υπογραφές από τους υπόλοιπους για να αναθέσει το έργο στον Δήμο, αλλά και οι υπόλοιποι γείτονες δήλωσαν κατηγορηματικά αντίθετοι με την πρόθεσή του. Δεν χρειάστηκαν τελικά ούτε οι υπογραφές μας γιατί δεν τις δώσαμε ούτε οι γνώμες μας γιατί δεν μας ζητήθηκαν, αλλά χρειάστηκε λίγος παραγοντισμός και λίγη αφέλεια(;) για να ακρωτηριαστούν από την ‘υπηρεσία προστασίας πρασίνου’ τα πεύκα. Ο λόγος λοιπόν που ακρωτηριάστηκαν τα πεύκα δεν ήταν ότι εμπόδιζαν τον δημοτικό φωτισμό και συνεπώς η αρμόδια υπηρεσία ψεύδεται και κακώς επιμένει. Άλλωστε πώς θα μπορούσε ο ηλεκτροτεχνίτης, πριονιστής να διαπιστώσει ότι τα κατά τον συντάκτη των απολογητικών επιστολών του Δήμου, κλωνάρια πεύκων τα τρία εκ των οποίων βρίσκονταν 3-4 μέτρα μακριά από το σκοτεινό, λόγω ηλιόλουστης μέρας, (ήταν περίπου 9.30-10.00 το πρωί), αλλά και λόγω της από καιρό καμένης λάμπας, φωτιστικό εμπόδιζαν την διάχυση του φωτισμού πράγμα που 30-40 άτομα που ζούμε σ’ αυτή τη γειτονιά δεν είχαμε διαπιστώσει κι ούτε μπήκε κανείς στον κόπο να μας ρωτήσει ακόμα και εκ των υστέρων, πριν συνταχθούν οι άσχετες με την πραγματικότητα απαντήσεις του δήμου. Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι πράγματι εξυπηρετήθηκαν ‘υποκειμενικές σκοπιμότητες’το αν αυτό έγινε εν γνώση ή εν αγνοία και πλημμελή άσκηση καθηκόντων του αρμόδιου αυτό δεν μειώνει το κακό που έγινε στα πεύκα και δεν είναι δικό μας θέμα να το βρούμε.
  2. Άλλωστε ο ίδιος ο περί ού ο λόγος συνδημότης, απολογούμενος ενώπιον των οργισμένων γειτόνων του, ομολόγησε αφήνοντας εκτεθειμένη την υπηρεσία του Δήμου, ότι αυτός υπέβαλλε αίτημα μόνο για την αντικατάσταση της ακόμα και σήμερα καμένης λάμπας και όχι για την κοπή των κλωναριών, οπότε για ποιο άραγε λόγο η υπηρεσία έκοψε τα κλωνάρια;
  3. Διαμαρτυρήθηκα αμέσως, εξ ονόματος όλων των ανάστατων γειτόνων μου, που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στον τόπο της αυθαιρεσίας, για την άσκοπη και αυθαίρετη κοπή τεσσάρων κλωναριών πεύκων, αφού την ίδια στιγμή ζήτησα τηλεφωνικά ενημέρωση από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου μας, η οποία δια του κ. Διπλούδη μου, όπως μου συστήθηκε, είπε ότι η υπηρεσία ενήργησε κατόπιν αιτήματος δημότη, το όνομα του οποίου αρνήθηκε να μου γνωστοποιήσει. Όταν ρώτησα γιατί δεν ερωτήθηκαν για την αναγκαιότητα αυτής της ενέργειας οι άλλοι κάτοικοι της γειτονιάς με αποτέλεσμα να είναι οργισμένοι δεν πήρα απάντηση. Προφανώς ο ‘παράγοντας’, ενδεχόμενα και κολλητός κάποιου που αποφασίζει, μετράει περισσότερο από τις υπόλοιπες περίπου δέκα οικογένειες. Συνεπώς ο Δήμος δια του συντάκτη και αυτής της επιστολής ψεύδεται για δεύτερη φορά όταν ισχυρίζεται ότι δεν επικοινωνήσαμε με την αρμόδια υπηρεσία για να ενημερωθούμε.

4.Εντυπωσιάζει το γεγονός ότι η αρμόδια υπηρεσία, αντιλαμβανόμενη τη σημασία του λάθους της έστειλε εσπευσμένα, ένα τέταρτο περίπου μετά την τηλεφωνική συνομιλία/διαμαρτυρία μας, απορριμματοφόρο, και όχι φορτηγό όπως συνήθως, για την εξαφάνιση των πειστηρίων του λάθους της, αλλά ατύχησε και ως προς αυτό γιατί κάποιος από τους γείτονες πρόλαβε και απαθανάτισε το ‘κατώρθωμά’ της.

Δεν έχω πρόθεση να αντιδικήσω ούτε με την Δημοτική αρχή, ούτε και με κανέναν άλλον, αρνούμαι όμως να σιωπώ ενώπιον των αυθαιρεσιών, μικρών ή μεγάλων δεν έχει σημασία, της όποιας εξουσίας και να είναι σίγουροι οι συντάκτες των απαράδεκτων επιστολών, που εκθέτουν τον Δήμο συνολικά, ότι οι υπαινιγμοί τους πως η διαμαρτυρία μου συνδέεται με διάθεση «πρόκλησης εντυπώσεων» και «την επιθυμία (μου) για προβολή των απόψεων και της γνώμης μου» δεν με πτοούν, ακόμα κι αν κάποιοι θερμοκέφαλοι, μεθυσμένοι από την όποια εξουσία κατέχουν, κλιμακώσουν τους υπαινιγμούς τους παραπέμποντας σε άλλες εποχές και νοοτροπίες. Στα ογδόντα μου χρόνια αντιμετώπισα για σοβαρότερους λόγους πολλές τέτοιες και πολύ σοβαρότερες καταστάσεις και στάθηκα, με κόστος είναι αλήθεια, απ’ την πλευρά εκείνου που θεωρούσα δίκαιο και όχι από την πλευρά της όποιας εξουσίας που είχε άδικο και επιζητούσε κόλακες. Μάρτυράς μου η διαδρομή μου και τα έργα μου. Γι αυτό είναι ντροπή να προσπαθούν κάποιοι να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα με απαράδεκτους υπαινιγμούς προφανώς για να φιμώσουν μια ενοχλητική φωνή, που το μόνο που έκανε είναι ότι προσπάθησε να είναι χρήσιμη στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σ’ εκείνους που ανάλαβαν να τον τιμήσουν.

Θα πρότεινα ξανά αυτή η άγονη πια αντιπαράθεση να σταματήσει εδώ, γιατί όλοι βγάλαμε τα συμπεράσματά μας, αλλά αν δοθεί συνέχεια τότε ελπίζω η επόμενη απαντητική επιστολή να φέρει την υπογραφή του αρμόδιου αντιδημάρχου, γιατί η αρμόδια υπηρεσία δεν είναι ακέφαλη ούτε ανώνυμη. Οι Πολίτες/Δημότες πρέπει να γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα.

Δάσος,  24.10.2019

Κώστας Λάμπος

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button