ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Ένα στα δύο κρούσματα στις πύλες εισόδου – Αυξάνεται η διασπορά από τουριστικές αφίξεις

Από το εξωτερικό προέρχεται ένα στα δύο κρούσματα που ανακοινώθηκαν χτες Τρίτη 7 Ιουλίου. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ενημέρωσε για συνολικά 27 νέα περιστατικά εκ των οποίων τα 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο αριθμός δεν είναι μεγάλος, ωστόσο παρατηρείται διασπορά σε διάφορα σημεία της χώρας, κυρίως τουριστικές περιοχές.

Τρία είναι εισαγόμενα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο σε εργαστήριο, τρία στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, τέσσερα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, ένα στην περιφερειακή ενότητα Λαρίσης, ένα στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς και ένα στην περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας. Ο αριθμός των θυμάτων του κορονοϊού στη χώρα μας ανέρχεται στους 193.

Σύμφωνα με τα επίσημα ελληνικά στοιχεία, τα νέα κρούσματα στην Αττική αυξήθηκαν κατά 17, τα περισσότερα από τα οποία αφορούν σε πτήσεις. Επίσης βλέπουμε αύξηση κρουσμάτων κατά 8 σε νησιά του Αιγαίου, 6 σε νησιά του Ιονίου και 3 στην Κρήτη, δηλαδή σε κατ΄εξοχήν τουριστικούς προορισμούς.

Οι υγειονομικές αρχές επιδιώκουν να ελέγξουν την κατάσταση με τη διεξαγωγή χιλιάδων τεστ. Σύμφωνα με τη χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ, από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 349.084 κλινικά δείγματα – 23633 περισσότερα έναντι 4 ημερών πριν- εκ των οποίων τα 5750 (1.6%) ήταν θετικά στον κορονοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).Από το ανωτέρω σύνολο δειγμάτων, τα 37041 (10,6%) αφορούν δειγματοληψίες σε εισερχόμενες αεροπορικές πτήσεις (από τις 12 Ιουνίου). Εξ’αυτών τα 66 (0.2%) ήταν θετικά στον κορονοϊό.

Από την 1η Ιουλίου έχουν ληφθεί περί τα 20.000 και πλέον δείγματα από επιβάτες αεροπλάνων. Από αυτά όμως έχουμε αποτελέσματα για ένα ποσοστό κάτω του 50%.

Πέρα από τις πτήσεις, εισαγόμενα κρούσματα έχουμε και από την πύλη εισόδου του Προμαχώνα. Μεγάλη ανησυχία υπάρχει λόγω των τουριστών από τη Σερβία, με την οποία πλέον η Ελλάδα έκλεισε τα σύνορά της.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση με ζευγάρι Σέρβων που ταξίδεψαν από τη βαλκανική χώρα στην Ελλάδα, με γκρουπ 20 ατόμων στις 4 Ιουλίου και κατέλυσαν σε ξενοδοχείο της Αιδηψού. Το ζευγάρι σύμφωνα με το lamiareport.gr βρέθηκε θετικό στον ιό με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί έντονη ανησυχία στη περιοχή της Β. Εύβοιας.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button