ΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Βασίλης Καρατζαφέρης: Προχειροδουλειές, ψέμματα και… πρόστιμα στον Δήμο!

γράφει ο Βασίλης Καρατζαφέρης                δημοτικός σύμβουλος με το “Χαϊδάρι Ξανά”

Στις 15 Ιανουαρίου πηγαίνοντας στον σταθμό του Μετρό Αγία Μαρίνα και περπατώντας μετ’ εμποδίων στο πεζοδρόμιο, δίπλα στο πάρκο, συνάντησα δύο πεύκα κομμένα. Πλησίασα από περιέργεια να δω ένα χαρτί που έμοιαζε με ανακοίνωση. Είδα έκπληκτος έκθεση αυτοψίας για αυθαίρετα κομμένα πεύκα στην συμβολή της οδού Πλαταιών και Ιεράς Οδού στο Δήμο Χαϊδαρίου!

Έκθεση αυτοψίας και πρόστιμο!

Η έκθεση αυτοψίας είχε συνταχθεί από την Πολεοδομία Αιγάλεω. Επέβαλε πρόστιμο 1.000 ευρώ και είχε παραλήπτη το Αστυνομικό Τμήμα Χαϊδαρίου, με κοινοποίηση στο Δήμο Χαϊδαρίου.

Ομολογώ ότι, σαν πολιτικός μηχανικός που είμαι, παραξενεύτηκα, μιας και δεν είχα ξαναδεί έκθεση αυτοψίας πολεοδομίας για κοπή δέντρων προς κάποιο Δήμο και μάλιστα με επιβολή προστίμου.

Οδός Ικάρων. Κόπηκαν τα δέντρα, φτιάχτκε το πεζοδρόμιο, αλλά… λίγο πιο πέρα έμεινε το χώμα, να μην μπορούν να περπατήσουν οι πεζοί. Ποια λογική εξήγηση έχει αυτό;

Πόσο “επείγον” ήταν και δεν έβγαλαν άδεια κοπής;

Την επόμενη μέρα έθεσα το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ρωτώντας εάν ο Δήμος γνώριζε την έκθεση αυτοψίας. Επίσης αν η κοπή των Πεύκων έγινε από τον Δήμο και γιατί δεν βγήκε η αντίστοιχη άδεια στην Πολεοδομία για την κοπή. Η απάντηση που πήρα από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο ήταν ότι πράγματι ο Δήμος είχε κόψει τα δύο δέντρα με την διαδικασία της επείγουσα ανάγκης, λόγω επικινδυνότητας για πτώση. Επίσης μας ενημέρωσε ότι η ΔΕΗ είχε προγραμματίσει το κλάδεμα, επειδή τα κλαδιά του δέντρου εμπόδιζαν τα καλώδια και ο Δήμος προχώρησε στην εξ ολοκλήρου κοπή τους.

Ζήτησα να μου εξηγήσουν πόσο επείγον ήταν, ώστε δεν περίμεναν για δύο με τρεις μέρες για να βγει η άδεια μικρής κλίμακας.  (Τόση είναι η χρονική διάρκεια έκδοσής της). Μου απάντησαν ότι υπήρχαν καταγγελίες από μέρες από τους κατοίκους και έπρεπε να κοπούν. Στην διαπίστωσή μου ότι, αφού υπήρχαν από μέρες καταγγελίες, δεν ήταν έκτακτη ανάγκη και θα μπορούσε ο Δήμος να βγάλει την αντίστοιχη άδεια με το αντίστοιχο Σχέδιο και Φάκελο Ασφάλειας και Υγείας των εργαζομένων, που θα έκαναν την κοπή, η απάντηση ήταν ότι αυτά είναι θέματα της Ποιότητας Ζωής και ότι θα πρέπει να έρχομαι εκεί ως μέλος που είμαι να τα συζητάω.

Οδός Ικάρων. Ίχνη από την έκθεση αυτοψίας στης Πολεοδομίας στο δέντρο.

Έτσι  τελματώνουν τα θέματα και δεν λύνεται κανένα

Φυσικά η κοπή των συγκεκριμένων δέντρων δεν ήρθε σαν θέμα στην Ποιότητα Ζωής και δεν ενημερώθηκε η Επιτροπή. Γιατί τελικά τα δέντρα κόπηκαν με το πρόσχημα του επείγοντος. Αυτή είναι μια συνηθισμένη τακτική της Δημοτικής αρχής στις απαντήσεις της. “Πετάει την μπάλα στην εξέδρα”, με αρκετά ψεύδη πολλές φορές. Και μετά, επειδή δεν έχεις δικαίωμα να ξαναμιλήσεις, λήγει η συζήτηση. Κι αν σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο ξαναθέσεις το ίδιο ερώτημα, για το οποίο δεν είχες πάρει απάντηση, η Δημοτικά Αρχή απαντά ότι το θέμα έχει συζητηθεί σε προηγούμενη Συνεδρίαση! Έτσι τα θέματα τελματώνουν και δεν λύνεται κανένα πρόβλημα προς όφελος των Δημοτών.

Υπήρχε κι άλλο πρόστιμο!

Τις επόμενες μέρες, ψάχνοντας το θέμα στην Πολεοδομία, διαπίστωσα ότι υπήρχε και άλλη έκθεση αυτοψίας για αυθαίρετη κοπή δέντρων. Στην οδό Ικάρων αυτή την φορά, με επιβολή άλλου προστίμου ύψους 1.000 ευρώ! Στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, λοιπόν, ξαναέθεσα το θέμα, ρωτώντας πόσες επιτέλους είναι οι εκθέσεις αυθαιρέτων που έχουν επιβληθεί στο Δήμο και πόσα τα αντίστοιχα πρόστιμα. Η απάντηση όμοια με την προηγούμενη… Με το υπονοούμενο κιόλας πώς εγώ είχα τόσο εκτενή ενημέρωση για τις κοπές και αμφισβητώντας ότι βρήκα το χαρτί επιβολής προστίμου στο δέντρο!

Παιδικές δικαιολογίες δηλαδή από την Δημοτική Αρχή για να καλυφθεί το θέμα.

Τα “κριτήρια” κοπής των δέντρων

Δυστυχώς η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η Δημοτική Αρχή το συγκεκριμένο, αλλά και όλα τα θέματα, εκθέτει τον Δήμο μας με εκθέσεις αυτοψίας σε δέντρα. Όμως επιβαρύνει και τον Δήμο με πρόστιμα που πληρώνουν οι Δημότες.

Το θέμα της κοπής των δέντρων έχει πολυσυζητηθεί και αναδειχθεί από την παράταξή μας. Δυστυχώς δέντρα επικίνδυνα δεν κόβονται ή δεν υποστηρίζονται για να σωθούν, όταν αυτό είναι εφικτό. Άλλα, που «ενοχλούν» με την ρετσινιά τους, μπροστά από σπίτια κόβονται…

Έχουν κοπεί δέντρα κατακόρυφα με την δικαιολογία της επικίνδυνης κλίσης. Επίσης δέντρα που καταστρέφουν τις πλάκες πεζοδρομίου χωρίς όμως να υπάρχουν πλάκες στο συγκεκριμένο σημείο! Και άλλα πολλά…

Η δημοτική μας παράταξη από την θέση της αντιπολίτευσης κάνει ότι είναι δυνατόν να αναδείξει το θέμα. Και να αναχαιτίσει την κοπή των πεύκων που γίνεται για μικροπολιτικούς σκοπούς και όχι για λόγους ουσίας και επικινδυνότητας. Και δυστυχώς η πρώτη περίπτωση κοπής, είναι και η συνηθέστερη.

Βασίλης Καρατζαφέρης

Οι εκθέσεις της Πολεοδομίας για τα πεύκα του οδού Πλαταιών:

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button