ΔΗΜΟΤΙΚΑ

“Καύσωνας” στις σχέσεις διοίκησης του Δήμου και υπαλλήλων για την υπαίθρια εργασία

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Χαϊδαρίου με αφορμή την αντιπαράθεση του Δ/ντη και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου, Δημήτρη Σταυρίδη, με τον ΓΓ του Δήμου για την εντολή που έδωσε ο πρώτος στους υπαλλήλους της καθαριότητας και του πρασίνου  να σταματήσουν την εργασία τους τις ώρες που έχει πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η αντεργατική πολιτική της Διοίκησης Ντηνιακού δεν έχει όρια! Τώρα τους ενοχλεί και η διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων. Όμως η υγεία και οι ασφαλείς συνθήκες εργασίας των εργαζομένων δεν παζαρεύονται και δεν μπορούν να γίνουν λάστιχο με τον τρόπο που επιθυμούν οι διοικούντες.

Μπαίνουμε σε μια εβδομάδα κατά την οποία οι μετεωρολογικές προβλέψεις αναφέρουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Οι εργασίες που γίνονται σε συνθήκες άνω των 36ο Κελσίου είναι άκρως επικίνδυνες για τους εργαζόμενους σε καθαριότητα, στους κήπους στα τεχνικά συνεργία και σε οποιαδήποτε άλλη εργασία ο εργαζόμενος εκτίθεται σε αυτές τις ακραίες συνθήκες. Γι’ αυτό άλλωστε και προβλέπεται υπό αυτές τις προϋποθέσεις να αναστέλλονται όλες οι εργασίες, κάτι το οποίο είναι κατάκτηση των εργαζομένων σε κάθε κλάδο. Γι’ αυτό προβλέπονται και μια σειρά άλλα μέτρα (συχνά διαλλείματα σε σκιερά μέρη, κατανάλωση νερού, κατάλληλη ένδυση, διαμόρφωση κλιματιζόμενων χώρων κ.ά.), τα οποία βέβαια δεν εφαρμόζονται, με ευθύνη κυβέρνησης και της Δημοτικής Αρχής, αφού εναρμονισμένοι και οι δύο στην ίδια πολιτική, βλέπουν σε αυτές τις διεκδικήσεις μόνο οικονομικό κόστος.

Και αναρωτιόμαστε πώς, αντί να ανησυχούν μη τυχόν συμβεί κάτι σε συνάδελφο, η έγνοια του Γ. Γραμματέα του Δήμου είναι γιατί οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας και πρασίνου σταμάτησαν την εργασία τους μετά τις 11:30 π.μ. ώρα που υπήρχε υψηλή θερμοκρασία και έκανε ασφυκτική την εργασία υπό αυτές τις συνθήκες.

Τίποτα δεν είναι πάνω από την υγεία των εργαζομένων και με αυτή δεν «παίζουμε». Όποιος θέλει να δημιουργήσει συνθήκες γαλέρας να ξέρει ότι θα βρει συσπειρωμένους τους εργαζόμενους απέναντι του. Να μη τολμήσει η Διοίκηση του Δήμου να αμφισβητήσει το δικαίωμα των εργαζομένων για ασφαλείς συνθήκες εργασίας. Καλούμε όλους τους προϊσταμένους και τους Διευθυντές να ενημερώσουν και να προστατεύσουν τους εργαζόμενους από το ενδεχόμενο θερμικής καταπόνησης. Καλούμε τους εργαζόμενους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αυτές τις μέρες και να μην εκθέτουν τους εαυτούς τους σε κίνδυνο, ακόμα και αν έχουν διαφορετικές «συστάσεις».

Απαιτούμε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, με ευθύνη της Διοίκησης του Δήμου:

  • Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 36ο C.
  • Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες, κ.λπ.).
  • Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας – Μέσα Ατομικής Προστασίας, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
  • Περιορισμός βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες. Ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους στην αποκομιδή σε αυτές την συνθήκες είναι εγκληματικό να συνεχίσουν να εργάζονται.
  • Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Καύσωνας: Σύγκρουση για την υπαίθρια χειρωνακτική εργασία υπαλλήλων του Δήμου

Παρόμοια Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button