Την πρόσληψη καθαριστριών για τον επαρκή και σχολαστικό καθαρισμό των σχολείων, σύμφωνα με τα υφιστάμενα πρωτόκολλα, ζητούν οι Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου, καταθέτοντας παράλληλα συγκεκριμένη πρόταση με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για 15 ακόμη καθαρίστριες στα σχολεία της πόλης. Επισημαίνουν ότι “το Υπουργείο Εσωτερικών, με συνηγορία του Υπουργείου Παιδείας, αντί να δημιουργήσει πλεόνασμα υγείας βάζει τις χειρότερες προϋποθέσεις στην προσπάθεια για την ομαλοποίηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην τρέχουσα σχολική χρονιά 2021 – 2022”.

Οι Πολίτες σε Δράση έστειλαν στην εφημερίδα μας επιστολή με αναλυτική παρουσίαση της υφιστάμενης κατάστασης στα σχολεία της πόλης, καθώς και τις προτάσεις τους, η οποία θα κοινοποιηθεί στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να αποτελέσει αντικείμενο θεσμικής συζήτησης στη επικείμενη τακτική συνεδρίαση.

Πιο συγκεκριμένα, γράφουν οι Πολίτες σε Δράση:

Πρόταση της Δημοτικής Παράταξης “Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου” για την άμεση αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος επαρκούς καθαρισμού των σχολικών μονάδων της πόλης μας για την προστασία της υγείας μαθητών και μαθητριών, εκπαιδευτικών, εργαζόμενων, γονέων και κηδεμόνων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών προς τους Δήμους με βάση την υπ’ αριθμ. 89/15294/30-7-2021 Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) εγκρίθηκε η πρόσληψη προσωπικού – καθαριστριών με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την κάλυψη αναγκών καθαριότητας σχολικών μονάδων.

Για το Δήμο Χαϊδαρίου, όπως βεβαίως και για τους υπόλοιπους Δήμους της χώρας, με έναν αυθαίρετο και εκτός πραγματικότητας υπολογισμό, η απόφαση προβλέπει μέγιστο αριθμό καθαριστριών 71 άτομα, που μπορεί να προσλάβει ο Δήμος και μέγιστο συνολικό αριθμό 213 ωρών ημερήσιας απασχόλησης.

Εφόσον δε, σύμφωνα με την απόφαση (ΠΥΣ), υπάρχουν περισσότερες ανάγκες στα σχολεία (αγνοούν τις πραγματικές ανάγκες εμμέσως πλην σαφώς οι αρμόδιοι Υπουργοί), συστήνεται στους Δήμους να καλύψουν τις ανάγκες με ίδιους πόρους. 

Δηλαδή το Υπουργείο Εσωτερικών με τη συνηγορία του Παιδείας “καλύπτει ολίγον” τις διαπιστωμένες ανάγκες καθαρισμού των σχολικών κτηρίων!

Αυτό σημαίνει στα καθ’ ημάς, με βάση τα σημερινά δεδομένα, ότι η Δημοτική Αρχή με τις 30 καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης (6,5 ώρες ημερησίως) και τις 15 καθαρίστριες μερικής απασχόλησης (3 ώρες ημερησίως, απαράδεκτη & αναξιοπρεπής πρόβλεψη του Υπουργείου για εργαζόμενους) που έχει στη διάθεση των σχολείων μέχρι σήμερα πρέπει να καλύψει τις ανάγκες καθαριότητας σε 51 σχολικά συγκροτήματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της πόλης μας (Λύκεια-ΓΕΛ-ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ, ΣΕΚ, Γυμνάσια και Νηπιαγωγεία) της πόλης μας.

Αυτός, ο εκτός πραγματικότητας, αλλοπρόσαλλος σχεδιασμός του Υπουργείου Εσωτερικών από τους Υπουργούς κ.κ. Βορίδη και Πέτσα και του Υπουργείου δεινοπαθούσας Παιδείας από την Υπουργό κ. Κεραμέως είναι βεβαίως ανεπαρκής και στην εφαρμογή του ως προς την κάλυψη της ανάγκης καθαρισμού των σχολικών μονάδων της πόλης μας.

Θα πρέπει δε να επισημανθεί, ότι και η ηγεσία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) διαφωνεί ριζικά με την ανεπαρκέστατη τακτική των Υπουργών, που δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες καθαρισμού των σχολείων της χώρας.

Παράλληλα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι, οι αρμόδιοι εντός της παρούσας κυβέρνησης Υπουργοί αλλά εκτός πραγματικότητας, αυτοδιαψεύδονται!

Αφενός όταν,

στην από 10-09-2021 ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας με θέμα “14 ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τα μέτρα προστασίας και το πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων για το έτος 2021-2022” https://www.minedu.gov.gr/news/50000-10-09-21-14-erotiseis-kai-apantiseis-sxetika-me-ta-metra-prostasias-kai-to-protokollo-leitourgias-ton-sxoleion-gia-to-etos-2021-2022 και ειδικότερα στην 12η ερώτηση “Ποια άλλα μέτρα πρόληψης θα εφαρμόζονται στο σχολείο”, αναφέρεται ότι στα μέτρα πρόληψης και προστασίας μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται και “ο σχολαστικός καθαρισμός των αιθουσών” και

αφετέρου όταν,

στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών και εφήβων ηλικίας 12 – 17 ετών https://emvolio.gov.gr/neoi  ανακοινώνεται με τη μορφή ερώτησης – απάντησης (16ο στοιχείο της ανακοίνωσης) ότι :

Μετά τον εμβολιασμό των παιδιών – εφήβων, τα μέτρα προφύλαξης κατά του κορωνοϊού περιλαμβάνουν και την υγιεινή των χεριών και την καθαριότητα του χώρου καθώς το εμβολιασμένο ασυμπτωματικό παιδί μπορεί να μολυνθεί απ’ τον ιό και να τον μεταδώσει σε άλλο άτομο του περιβάλλοντός του”.

Κοροϊδεύουν τον κόσμο λέγοντας ότι θα προσληφθούν 50 ή 100 παραπάνω από πέρυσι. Αλλά δεν μας λένε πόσες καθαρίστριες απαιτούνται να καθαρίζουν τα σχολεία ιδιαίτερα σε συνθήκες πανδημίας; Ίσως να επιχειρείται να δοθεί η καθαριότητα των σχολείων σε ημετέρους εργολάβους; Είναι γνωστή και κρατάει χρόνια η κολληγιά! Πρώτα επιχειρείται η απαξίωση και στη συνέχεια επιχειρείται «η άλωση του χώρου»!

Θα πρέπει να εξηγηθεί από τους κατ’ επίφαση «άριστους» πως είναι δυνατό να υλοποιηθεί με σχολαστικότητα η καθαριότητα ή οποιοδήποτε έργο, όταν δεν είναι επαρκείς οι αντίστοιχοι συντελεστές παραγωγής και εν προκειμένω όταν δεν χρηματοδοτείται η πρόσληψη του αναγκαίου αριθμού καθαριστριών!

Είναι γεγονός βεβαίως ότι μας θεωρούν αναλώσιμους, ιδιαίτερα δε για τη Δυτική Αθήνα έχουν καθορίσει και την τύχη μας! Το πολύ ψυκτικός, λένε! Θεωρούν παρακατιανούς τους τεχνίτες και ότι μπορούν να εξουσιάζουν και να καθορίζουν τις τύχες μας!

Σύντομα, η κατ’ επίφαση κυβερνητική μπουρζουαζία (bourgeoisie) θα πάρει την απάντηση που της αξίζει!

Τι οφείλει, τι πρέπει να κάνει η Δημοτική Αρχή της πόλης μας εφόσον σέβεται την υγεία όλων των παιδιών (μαθητών και μαθητριών) και των οικογενειών, των εκπαιδευτικών, των εργαζόμενων στα σχολεία και κατ’ επέκταση βεβαίως όλων των πολιτών με τους οποίους υπάρχει διαζώσης επικοινωνία καθημερινά στην πόλη μας; Εφόσον δεν ευθυγραμμίζεται με τις ατυχέστατες και προκλητικές πρακτικές των αρμόδιων αλλά ανεύθυνων Υπουργών;

Πρόταση της Δημοτικής Παράταξής μας επί του πρακτέου και άμεσα προς εφαρμογή

Οι Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου σεβόμενοι τα υπέρτατα κοινωνικά αγαθά που είναι η σωματική υγεία, η ψυχική υγεία και η διαζώσης συμμετοχή των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία, προτείνουν να τεθεί άμεσα στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο εντός του Οκτωβρίου η συζήτηση και έγκριση πρόσληψης δεκαπέντε (15) τουλάχιστον καθαριστριών πλήρους απασχόλησης από το Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την εργασιακή ένταξη μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67, όπως έχει συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις από την παρούσα Δημοτική Αρχή διαμέσου υιοθέτησης αντίστοιχων προτάσεών μας, για να αξιοποιηθούν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς στα σχολεία της πόλης μας και το υπόλοιπο διάστημα σε κτηριακές δημοτικές δομές.

Επιτυγχάνεται κατ’ αυτό τον τρόπο η ανταπόκριση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις ανάγκες προληπτικής υγιεινής και προστασίας της σωματικής υγείας των μαθητριών / μαθητών, του εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού των σχολικών μονάδων αλλά και κατοίκων της πόλης μας.

Επίσης επιτυγχάνεται επιπλέον δεκαπέντε (15) γυναίκες να στηρίξουν δεκαπέντε (15) Χαϊδαριώτικες οικογένειες με την εργασία τους για ένα χρόνο και να εισρεύσει φρέσκο χρήμα στην πόλη μας 135.000ευρώ maximum διαμέσου της χρηματοδότησης κατά 75% από τον ΟΑΕΔ με παράλληλη συμμετοχή ποσού 77.500ευρώ περίπου από το Δήμο μας.

Πλέον αυτών διεκδικούμε οι τρίωρες απασχολούμενες να γίνουν εργαζόμενες με πλήρες ωράριο εργασίας γιατί μόνο κατ’ αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, δεν γίνονται “πασαλείμματα” και τιμάται το δικαίωμα των πολιτών στην εργασία σαν πολιτεία. Διαφορετικά είναι άλλη λογική που δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην περίπτωση ενός Δημόσιου φορέα! Δεδομένου ότι το όλο ζήτημα αφορά στη Δημόσια Υγεία και στην υποστήριξη της νέας γενιάς να εκπαιδευτεί απρόσκοπτα, εναλλακτικά θα μπορούσε να γίνει χρηματοδότηση και με ίδιους πόρους του Δήμου, όπως έχει συμβεί και αλλού.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού, ο εγγύτερος θεσμός στην τοπική κοινωνία καλείται διαμέσου της Δημοτικής Αρχής να αποδείξει ότι σέβεται το ρόλο της στην πράξη. Οι Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου με δημιουργική συνεπή προγραμματική αντιπολίτευση δείχνουν τον δρόμο σε όφελος όλων ανεξαιρέτως.

Η Δημοτική Αρχή έχει πλέον θεσμικά την αρμοδιότητα να υλοποιήσει, διαμέσου των προβλεπόμενων διοικητικών και σύντομων διαδικασιών, την πρότασή μας, αποδεικνύοντας ότι ακούει τις προτάσεις και προσβλέπει στις συνθέσεις απόψεων χάριν του συμφέροντος ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας από τη θέση που έχει ταχθεί να υπηρετήσει το θεσμό. Καλείται να ανταποκριθεί στα ουσιαστικά προτάγματα της εποχής μας!

Τέλος, παραμένουν επίκαιρα και πάγια τα αιτήματα για προσλήψεις εκπαιδευτικών, για την ακύρωση συγχωνεύσεων τμημάτων στα Γυμνάσια και Λύκεια, που και γι’ αυτά η Δυτική Αθήνα έχει μπει στο μάτι των κυβερνώντων. https://xaidarisimera.gr/stoivazoyn-ta-paidia-san-tsoyvalia-en/?fbclid=IwAR3pHJBumVhD1FVlBZqnw-5vFD_H2crXTB9fyVvw0ryyvKE4c_HYSuA70BQ

Φανταστείτε να μην είχε συναντηθεί ο κύριος Μητσοτάκης με τους Δημάρχους της Δυτικής Αθήνας…

Η παραπάνω πρόταση της Δημοτικής Παράταξης «Πολίτες σε Δράση» θα κοινοποιηθεί στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας προκειμένου να αποτελέσει αντικείμενο θεσμικής συζήτησης στη επικείμενη τακτική συνεδρίαση.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι των Πολιτών σε Δράση Χαϊδαρίου

Βίτσα Άλκηστης

Γερολυμάτος Αλέξανδρος

Αλεξάκης Δημήτρης