ΕΛΛΑΔΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Συνεχίζεται η δικαστική περιδίνηση με τον Ισκαντάρ Σάφα

Η δικαστική περιπέτεια του Ελληνικού Δημοσίου με τον Ισκαντάρ Σάφα, που το 2010 αγόρασε τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά αλλά γρήγορα βρέθηκε σε ρήξη με τις ελληνικές κυβερνήσεις, δεν έχει τέλος (βλέπε “Βόμβα” Σάφα στον Σκαραμαγκά: Δώστε μου πίσω το Ναυπηγείο… δικαιώθηκα!).

Όπως σημειώνει ο Σάββας Βλάσσης σε ρεπορτάζ του στο doureios.com, τις ημέρες αυτές κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι το Ελληνικό Δημόσιο δικαιώθηκε από το Διεθνές Κέντρο Επίλυσης Επενδυτικών Διαφορών (ICSID) της Παγκοσμίου Τραπέζης, στην διαδικασία που είχαν κινήσει εναντίον του οι αδελφοί Σάφα. Υποτίθεται ότι απορρίφθηκε η αίτηση αποζημιώσεως, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ακόμη και παρερμηνείες, περί επικρατήσεως των ελληνικών θέσεων στην υπόθεση των… ναυπηγείων Σκαραμαγκά, στην μακροχρόνια διαμάχη με τον Γαλλολιβανέζο επιχειρηματία. Η πραγματικότητα είναι ότι πρόκειται για διαφορετικές υποθέσεις και η εδώ και χρόνια καταδίκη της Ελλάδος για τα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ (ΕΝΑΕ) είναι τελεσίδικη. 

Διαβάστε και αυτό: Ο Ισκαντάρ Σάφα φέσωσε άγρια και τον Δήμο Χαϊδαρίου!

Η διαμάχη ξεκίνησε το 2012 όταν ο Ισκαντέρ Σάφα διά του Ομίλου Prininvest προσέφυγε κατά του Ελληνικού Δημοσίου στο διαιτητικό δικαστήριο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC) για αθέτηση από το δεύτερο (κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ) των όρων συμφωνίας εξαγοράς των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, διεκδικώντας αποζημίωση 1,2 δισ. €. Η απάντηση της ελληνικής πλευράς εκδηλώθηκε με ανταγωγή πολλαπλασίου ύψους όμως το 2017 το ICC καταδίκασε το Ελληνικό Δημόσιο να καταβάλει στην Prininvest αποζημίωση ύψους 240 εκατ. €. 

Στο μεταξύ, στις 5 Ιουλίου 2016, ο Ισκαντέρ Σάφα, από κοινού με τον αδελφό του Ακράμ, προσέφυγαν κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας στο ICSID (Iskandar Safa and Akram Safa Vs Hellenic Republic – ICSID Case No. ARB/16/20). Αυτή ήταν μία εντελώς διαφορετική ενέργεια και σε άλλο διαιτητικό όργανο, που αφορούσε τα δύο πρόσωπα ως επιχειρηματίες – επενδυτές. Το ICSID είναι διεθνές δικαστήριο με έδρα τις ΗΠΑ, στο οποίο προσφεύγουν επενδυτές για επιχειρηματικές διαφορές, δηλαδή όταν θεωρούν πως παραβιάζονται οι συνθήκες εμπορικών συμφωνιών που ισχύουν μεταξύ του κράτους καταγωγής τους και της χώρας στην οποία πραγματοποιούν την επένδυση. Εν προκειμένω, οι αδελφοί Σάφα διεκδίκησαν τα ατομικά δικαιώματά τους υπό την ιδιότητα του επενδυτή στα ΕΝΑΕ, στο πλαίσιο της Διμερούς Συνθήκης Επενδύσεων μεταξύ Λιβάνου και Ελλάδας.

Αυτό το όργανο είναι που παρουσιάζεται σήμερα ότι απέρριψε τις θέσεις των δύο επιχειρηματιών.

Η συνέχεια του άρθρου στην πηγή.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button