ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Η κάνναβη φάρμακο για την Ελλάδα, υποστηρίζει το Bloomberg

Ισχυρό αντίδοτο στην ανεργία που μαστίζει την Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια, αντιμετωπίζει την καλλιέργεια, επεξεργασία και εξαγωγή φαρμακευτικής κάνναβης η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Όπως σημειώνει, η ελληνική οικονομία έχει πληγεί σοβαρά μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης, με την ανεργία να ξεπερνά το 20% κάθε χρόνο από το 2012. Προσθέτει δε, ότι τώρα η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει ως πιθανή αναπτυσσόμενη βιομηχανία για τη χώρα, η οποία έχει ένα ζεστό και ξηρό κλίμα, ένα σχέδιο καλλιέργειας, επεξεργασίας και εξαγωγής φαρμακευτικής κάνναβης στη Βέροια. Τονίζει δε, ότι νέα νομοθεσία θα μπορούσε να καταστήσει το σχέδιο πραγματικότητα το προσεχές καλοκαίρι.

Το πρακτορείο επικαλείται τον κ. Γεώργιο Ζαφείρη, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Golden Greece Holdings, της εταιρείας που είναι υπεύθυνη για το συντονισμό της ομάδας 10 επενδυτών από χώρες όπως ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Καζακστάν και η Πολωνία, σύμφωνα με τον οποίο στην περιοχή της Βέροιας θα δημιουργηθούν περισσότερες από 2.000 θέσεις εργασίας τα επόμενα 2 έως 3 χρόνια.

Ο πρώτος γύρος επενδύσεων εκτιμάται ότι θα είναι της τάξεως των 400 εκατομμύρια ευρώ και έπειτα θα ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ, ενώ το 80% των θέσεων εργασίας σε τομείς όπως η καλλιέργεια, το εμπόριο και οι μεταφορές θα μπορούσαν να καλυφθούν από Έλληνες. Σύμφωνα με τον Michael Blady, έναν από τους επενδυτές στο πρόγραμμα της Βέροιας, δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο προσλήψεων εργαζομένων από άλλες χώρες, που έχουν εμπειρία στην καλλιέργεια κάνναβης, τονίζοντας ότι στόχος είναι να εκπαιδευτούν τόσοι Έλληνες, όσοι χρειάζονται για την καλλιέργεια την επεξεργασία και την εξαγωγή της παραγώμενης ποσότητας.

Ο κ. Blady ωστόσο πάει το σενάριο και ένα βήμα παραπέρα, σύμφωνα με το Bloomberg, υποστηρίζοντας ότι ενώ τα αρχικά σχέδια θα επικεντρωθούν στην καλλιέργεια, την επεξεργασία, τη συσκευασία και την εξαγωγή της φαρμακευτικής κάνναβης, οι επενδυτές εξετάζουν επίσης την ενδεχόμενη «αγορά αναψυχής σε σχέση με την κάνναβη στη χώρα, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα επιλέξει πληρέστερη νομιμοποίηση στο μέλλον».

Το πρακτορείο φιλοξενεί και δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελου Αποστόλου, ο οποίος φέρεται να είπε, ότι «υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από επενδυτές για την εκμετάλλευση των δυνατοτήτων του νέου νομικού πλαισίου για τη χρήση κάνναβης στην Ελλάδα» και συμπλήρωσε ότι «η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να βοηθήσει οποιοδήποτε επενδυτικό σχέδιο, που θα μπορούσε να βοηθήσει στην τόνωση της οικονομίας».

Εκτός όμως από την επίμονα υψηλή ανεργία, η υλοποίηση της επένδυσης στην αλυσίδα παραγωγής και εμπορίας φαρμακευτικής κάνναβης μπορεί να βελτιώσει σημαντικά και τα εισοδήματα όσων θα ασχοληθούν με αυτήν, σύμφωνα με τον κ. Blady. Όπως είπε χαρακτηριστικά στο Bloomberg, τα εισοδήματα των εργαζομένων στη νόμιμη βιομηχανία κάνναβης μπορούν να φθάσουν τα 80.000 έως 100.000 ευρώ ετησίως.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button