Ενισχύεται η διασπορά κρουσμάτων στη χώρα, παρά το ότι παρατηρείται μείωση των εισαγόμενωνα. Εχθές σχεδόν τα μισά από τα συνολικά 36 αναφέρονται στην Αττική -μόνο τα 4 ήταν εισαγόμενα-, αποτελώντας ρεκόρ μέσα στον Ιούλιο στη συγκεκριμένη περιφέρεια. Το επόμενο 10ήμερο θεωρείται κρίσιμο από τις υγειονομικές αρχές.

Εχτές Τρίτη 21 /7 εντοπίστηκαν θετικά τεστ σε 10 διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας:

 • 2 κρούσματα όπως αναφέρθηκε εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
 • 3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
 • 17 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
 • 4 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
 • 1 από την περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας,
 • 1 στην περιφερειακή ενότητα Αιτωολοακαρνανίας,
 • 1 στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου,
 • 1 στην περιφερειακή ενότητα Κορίνθου,
 • 1 στην περιφερειακή ενότητα Πέλλας,
 • 1 στην περιφερειακή ενότητα Σάμου,
 • 2 στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,
 • 2 στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας

Διαπιστώνεται ότι πλέον 1 στα 3 εγχώρια κρούσματα έχει εντοπιστεί στην Αττική, αριθμός λογικός λόγω του πληθυσμού, όμως παράλληλα επίφοβος καθώς ο ιός βρίσκει ευρύτατο πεδίο εξάπλωσης. Σημειώνεται δε ότι από τα κρούσματα τα οποία εντοπίστηκαν στα αεροδρόμια, τα 46 ήταν στο Ελ. Βενιζέλος και τα 24 από αυτά έχουν παραμείνει εδώ.

Πάντως ακόμη και με αυτά τα στοιχεία οι επιδημιολόγοι δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι, ωστόσο παρακολουθούν στενά την εξάπλωση της επιδημίας. Θεωρούν δε ιδιαίτερα κρίσιμο το επόμενο 10ήμερο. Θετικό πάντως θεωρείται το γεγονός ότι συνολικά, στα νοσοκομεία νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή 77 ασθενείς, εκ των οποίων οι 15 σε κλίνη Μονάδων Εντατικης Θεραπείας. Ωστόσο, εκατοντάδες ασθενείς εξακολουθούν να έχουν ενεργή λοίμωξη και να αναρρώνουν κατ΄οίκον. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, παραμένουν ενεργά 435 περιστατικά λοίμωξης Covid-19.

Επίσης με βάση τα στατιστικά στοιχεία που ανέφερε χθες ο κ. Χαρδαλιάς, φαίνεται ότι ελέγχθηκε το 1 στα 7 άτομα που εισήλθε στη χώρα και ειδικότερα 1 στα 6 άτομα που εισήλθε αεροπορικώς. Με δεδομένο ότι πλέον δύσκολα μπορεί να εισέλθει νέο κρούσμα από τα χερσαία σύνορα και με δεδομένο ότι αυξάνονται οι εισροές από Μεγάλη Βρετανία και Σουηδία, δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στα αεροδρόμια.

Σύμφωνα με το news247.gr, με βάση τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας το 1 στα 1.000 άτομα που ελέγχθηκε βρέθηκε θετικό. Αν σκεφτούμε με απλά μαθηματικά θα έλεγε λοιπόν κανείς ότι αν ισχύει η σχετική αναλογία από τα περίπου 522 χιλιάδες άτομα που δεν ελέγχθηκαν μπορεί να έχουν ξεφύγει στη χώρα 522 κρούσματα. Βέβαια αυτό είναι πολύ απλοϊκό, καθώς με βάση το πρωτόκολλο των ελέγχων στο στόχαστρο των υγειονομικών μονάδων έμπαιναν επιβάτες πτήσεων προερχόμενων από χώρες με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Άρα δύσκολα να έχουν ξεφύγει τόσα πολλά κρούσματα. Όμως κανείς δεν αποκλείει κάποιες εκατοντάδες ασυμπτωματικών που πιθανότατα μεταδίδουν τον ιό, μέσω της χαλαρότητας που εξακολουθεί να παρατηρείται στην τήρηση των μέτρων. Και τα κρούσματα αυτά μπορεί να είναι οπουδήποτε.