ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΚΚΕ: Ούτε σκέψη για εγκατάσταση LNG στο Σκαραμαγκά!

Οι Κομματικές Οργανώσεις Χαϊδαρίου του ΚΚΕ, παίρνουν θέση απέναντι στα σχέδια που ανακοίνωσε ο νέος ιδιοκτήτης των ναυπηγείων Σκαραμαγκά για δημιουργία εργοστασίου παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο (βλέπε Από την Ιαπωνία η αποκάλυψη των πραγματικών προθέσεων για Σκαραμαγκά: Εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας!).

Σε ανακοίνωση της τοπικής οργάνωσης του κόμματος αναφέρεται ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί τεράστιο κίνδυνο για την υγεία και τη ζωή των κατοίκων, για το περιβάλλον και συνολικά για τη Δυτική Αθήνα. Επίσης επισημαίνει τον κίνδυνο ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Καμία σκέψη για εγκατάσταση LNG στο Σκαραμαγκά!

Τις τελευταίες ημέρες έχει φουντώσει δικαιολογημένα η ανησυχία των κατοίκων του Χαϊδαρίου και ειδικά των περιοχών που συνορεύουν με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, με αφορμή τις δηλώσεις του Γ. Προκοπίου, νέου ιδιοκτήτη των Ναυπηγείων, για δημιουργία μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη θέση του Σκαραμαγκά ως… ιδανική! Να θυμίσουμε ότι ο πρόσφατος νόμος κάνει λόγο για «πράσινο ναυπηγείο», προβλέποντας δραστηριότητες υψηλής όχλησης, αναγνωρίζοντας στην ουσία το «master plan» του επιχειρηματία, όπου περιλαμβάνεται και ο σχεδιασμός για αποθήκευση και εγκατάσταση αεριοποίησης LNG.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί τεράστιο κίνδυνο για την υγεία και τη ζωή των κατοίκων της περιοχής και των οικογενειών τους, για το περιβάλλον, συνολικά για τη Δυτική Αθήνα. Αυτό δείχνουν μια σειρά ατυχήματα που έχουν συμβεί διεθνώς σε διάφορες χώρες σε εγκαταστάσεις LNG και οδήγησαν στο θάνατο και τον τραυματισμό πολλών ανθρώπων, στην καταστροφή υποδομών και επιπτώσεις στο περιβάλλον. Το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο, καθώς πρόκειται για μια ήδη επιβαρυμένη περιοχή, με πολλές εγκαταστάσεις υψηλής επικινδυνότητας να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από κατοικημένες περιοχές και τον κίνδυνο ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης να καραδοκεί. Ας σκεφτούμε πόσο αυξάνεται αυτός ο κίνδυνος σε περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού ή άλλης φυσικής καταστροφής.

Την ίδια στιγμή ο λαός είναι απροστάτευτος απέναντι σε τέτοιου είδους κινδύνους. Μέτρα ουσιαστικής πρόληψης δεν λαμβάνονται. Με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ο κρατικός έλεγχος είναι υποτυπώδης. Για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, στην καλύτερη περίπτωση υπάρχουν κάποια σχέδια στα χαρτιά, στην πράξη όμως δεν έχουν δοκιμαστεί, δεν υπάρχει κατάλληλη εκπαίδευση, δεν υπάρχει ο αναγκαίος εξοπλισμός, τα μέσα και οι υποδομές, δεν επαρκεί το προσωπικό της Πυροσβεστικής και άλλων υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, δεν υπάρχουν μαζικές οδοί διαφυγής του πληθυσμού.

ΔΕ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΖΩΗ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ & ΑΣΦΑΛΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΣΥΝΘΛΙΒΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ & ΤΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ

Ο σχεδιασμός δημιουργίας εγκαταστάσεων LNG δεν αφορά μόνο την περιοχή του Σκαραμαγκά, αλλά και άλλες περιοχές της χώρας μας, όπως η Αλεξανδρούπολη, ο Βόλος κ.ά. Πρόκειται για επιλογές της ελληνικής άρχουσας τάξης για να αναβαθμίσει τη θέση της στην περιοχή, επιλέγοντας τον ρόλο του σημαιοφόρου στα επικίνδυνα πολεμικά και οικονομικά σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Είναι επιλογές που εντάσσονται στην προσπάθεια απεξάρτησης της χώρας και της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο, προωθώντας το αμερικανικό LNG. Επιλογές που ωφελούν τα συμφέροντα του ελληνικού εφοπλιστικού κεφαλαίου, που ελέγχει πολύ σημαντικό ποσοστό της παγκόσμιας χωρητικότητας των πλοίων μεταφοράς LNG. Κερδισμένες βγαίνουν οι ΗΠΑ, που θα εξάγουν σε υψηλές τιμές στην ΕΕ περισσότερο LNG, μειώνοντας ταυτόχρονα τους ρωσικούς μοχλούς πίεσης στην ΕΕ.

Αυτός που χάνει από αυτές τις επιλογές είναι ο λαός της περιοχής που κινδυνεύει από ένα βιομηχανικό ατύχημα μεγάλης έκτασης και από τη ρύπανση του περιβάλλοντος. Είναι ο λαός που κινδυνεύει, αφού αντικειμενικά αυξάνονται οι κίνδυνοι να γίνει η περιοχή στόχος αντιποίνων σε περίπτωση επέκτασης του πολέμου μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας.

Είναι ο λαός που πληρώνει πανάκριβα την πολιτική της «πράσινης μετάβασης» της ΕΕ, που μόνο πράσινη και φιλοπεριβαλλοντική δεν είναι. Αυτή η πολιτική, την οποία προώθησαν και υιοθετούν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜΕΡΑ 25, οδηγεί στο να απαξιώνεται μια φθηνή πηγή ενέργειας όπως ο λιγνίτης. Μέρος αυτής της πολιτικής είναι η αναγωγή του φυσικού αερίου σε στρατηγικό καύσιμο για την ηλεκτροπαραγωγή, που πέρα από την τεράστια σπατάλη ενέργειας, οδηγεί στο να πληρώνει ο λαός πανάκριβο ρεύμα.  Αυτοί που χάνουν είναι οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία που πληρώνουν με απολύσεις και μείωση των δικαιωμάτων τους.

Τα κροκοδείλια δάκρυα που ρίχνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν εμπαιγμό για το λαό της περιοχής, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε ως κυβέρνηση, είτε ως αντιπολίτευση, προώθησε και ψήφισε με χέρια και με πόδια αντίστοιχες συμφωνίες, όπως την κατασκευή πλωτού τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολή, στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, στα ναυπηγεία της Σύρου.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΛΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ!

Το ΚΚΕ καλεί το λαό του Χαϊδαρίου και της ευρύτερης περιοχής σε αγωνιστική επαγρύπνηση ώστε να μην προχωρήσουν τα σχέδια εγκατάστασης των υποδομών LNG στην περιοχή του Σκαραμαγκά. Να μην παγιδευτεί στη στάση αναμονής και στον εφησυχασμό που τηρεί η Δημοτική Αρχή και τοπικοί παράγοντες των κομμάτων που ευθύνονται για αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις, αφήνοντας αθωράκιστο το λαό της περιοχής και τους εργαζόμενους του ναυπηγείου. Παρά τις όποιες ενστάσεις εγείρουν, δεν αμφισβητούν τις βασικές επιλογές των κυβερνήσεων διαχρονικά υπέρ των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Στεκόμαστε δίπλα στους συλλόγους κατοίκων της Αφαίας και του Δαφνιού που αγωνιούν και καλούμε το λαό της περιοχής να μην εμπιστευτεί πολιτικούς «σωτήρες» και «μεσσίες». Να οργανώσει τον αγώνα του μέσα από τα σωματεία και τους φορείς της περιοχής μας στην κατεύθυνση του συνθήματος “Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής”.

Σήμερα γίνεται πιο φανερό από ποτέ, ότι πίσω από όλα τα μεγάλα προβλήματα, πίσω από την απουσία ουσιαστικής προστασίας από βιομηχανικά ατυχήματα και φυσικές καταστροφές όπως σεισμοί και πλημμύρες, πίσω από την καταστροφή του περιβάλλοντος, βρίσκεται ο ίδιος αντίπαλος που οδηγεί στην αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος, την ακρίβεια, τη φτώχεια, τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Όλα τα αστικά κόμματα, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, δεσμεύονται να υπηρετήσουν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική.

Γι’ αυτό η διέξοδος δε βρίσκεται στην αναζήτηση της όποιας επόμενης κυβέρνησης, που θα αποτελέσει τάχα το μικρότερο κακό, όποια σύνθεση ή «χρώμα» και αν έχει, γιατί είναι δεδομένο το αντιλαϊκό της πρόγραμμα και θα κινηθεί στις ράγες της εξυπηρέτησης των κερδών των λίγων που είναι ασυμβίβαστα με τις ανάγκες της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας.

Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΤΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ!

Η διέξοδος βρίσκεται στην οργάνωση της διεκδίκησης για να ζούμε σε ένα ασφαλές περιβάλλον, με σταθερή δουλειά, αξιοπρεπείς μισθούς και εισόδημα και όχι καταδικασμένοι στην ενεργειακή φτώχεια. Η ελπίδα βρίσκεται στην οργάνωση της πάλης για να ασκηθεί αποτελεσματική πίεση απέναντι στους σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων και των αντιλαϊκών κυβερνήσεων που προωθούν τα συμφέροντά τους. Με το λαό πρωταγωνιστή των εξελίξεων, μπορούμε να πάρουμε ανάσες ανακούφισης, να παρεμποδίσουμε τους σχεδιασμούς που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή μας, να έχουμε νέες κατακτήσεις, να ανοίξει ο δρόμος των ριζικών αλλαγών και ανατροπών για την ικανοποίηση των δικών μας σύγχρονων αναγκών.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button