ΕΛΛΑΔΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Κ. Λαγουβάρδος: Πόσο ζεστό θα είναι το φετινό καλοκαίρι

«Το καλοκαίρι του 2021 στην Ελλάδα μας έδωσε μια εικόνα, ένα στιγμιότυπο ενός τυπικού καλοκαιριού του μέλλοντος. Ας αναρωτηθούμε αν θέλουμε να ζούμε στο μέλλον με τις συνθήκες του καλοκαιριού του 2021 και ας πιέσουμε όσο μπορούμε για να αναστρέψουμε την πορεία προς την κλιματική απορρύθμιση», τόνισε ο μετεωρολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, για τον πρώτο καύσωνα του φετινού καλοκαιριού.

Υπενθύμισε την ακραία συμπεριφορά της θερμοκρασίας το καλοκαίρι του 2021, με παρατεταμένη περίοδο πολύ υψηλών θερμοκρασιών που δοκίμασε τις αντοχές μας, αλλά και με σημαντικές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα, με τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Εύβοια και Αττική. Για το φετινό καλοκαίρι ανέφερε ότι παρόλο που οι εποχικές προγνώσεις έχουν ακόμη μεγάλο περιθώριο σφάλματος, «οι προβολές για το επόμενο τρίμηνο στην περιοχή μας δίνουν αυξημένη πιθανότητα για ένα καλοκαίρι με ισχυρά μελτέμια». «Τι σημαίνει αυτό; Ηπιότερη θερμοκρασία στα ανατολικά, εμμονή υψηλών θερμοκρασιών στα δυτικά», εξήγησε ο ίδιος.

«Αν ανοίξουμε λίγο τον ορίζοντά μας και δούμε τι συμβαίνει στον πλανήτη μας, τα μηνύματα δεν είναι αισιόδοξα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η μέση θερμοκρασία του πλανήτη είναι από το 2012, δηλαδή σχεδόν 10 χρόνια τώρα, όλους τους μήνες υψηλότερη από τις κανονικές τιμές. Η Αρκτική θερμαίνεται με διπλάσιο ρυθμό από άλλες περιοχές του πλανήτη. Η Δυτική Ευρώπη δοκιμάζεται ήδη από τις αρχές Ιουνίου με θερμοκρασίες-ρεκόρ για την εποχή»,  επισήμανε ο κ. Λαγουβάρδος.

«Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και επηρεάζει πλέον σημαντικά τη ζωή μας. Η κλιματική αλλαγή προκαλείται από το φαινόμενο του θερμοκηπίου, στη δημιουργία του οποίου πρωταρχικό ρόλο παίζουν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, από την καύση ορυκτών καυσίμων. Ήδη το διοξείδιο του άνθρακα έφτασε τον Μάιο του 2022 σε επίπεδο συγκεντρώσεις κατά 50% υψηλότερο από την προ-βιομηχανική εποχή. Επομένως, ο κύριος στόχος όλων πρέπει να είναι ο περιορισμός των εκπομπών αυτών. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν είναι απλό, λόγω των τεράστιων οικονομικών συμφερόντων τα βήματα που γίνονται μέχρι τώρα είναι αργά και αποσπασματικά», υπογράμμισε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, «η επιστημονική κοινότητα είναι αρκετά απαισιόδοξη για το αν καταφέρουμε τελικά να περιορίσουμε δραστικά τις εκπομπές ώστε να αποφύγουμε τα δυσμενέστερα σενάρια για το μέλλον», σημειώνοντας ότι η ολοένα αυξανόμενη θερμοκρασία του πλανήτη διαταράσσει τα καιρικά συστήματα και πιθανώς συμβάλει στο να γίνουν πιο έντονα και πιο καταστροφικά.

«Οι επιστήμονες διεθνώς προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τη συμπεριφορά του καιρού σε ένα ολοένα και πιο θερμό πλανήτη και να εντοπίσουν ποιες περιοχές είναι πιο ευάλωτες στα έντονα καιρικά φαινόμενα. Δυστυχώς η Μεσόγειος συγκαταλέγεται στις  περιοχές αυτές όπου τις επόμενες δεκαετίες αναμένουμε επιδείνωση των συνθηκών, αλλαγή του κλίματός μας όπως το γνωρίζουμε σήμερα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια πρόκληση επιβίωσης του πλανήτη μας και της ζωής όπως την έχουμε συνηθίσει, και την οποία δεν μπορούμε πλέον να αγνοούμε.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button