ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤΕΧΝΗ

John Lennon, τελετουργικές λέξεις μιας ζωής

Σήμερα συμπληρώνονται 40 χρόνια από τη δολοφονία της σημαντικότερης προσωπικότητας στην ιστορία της ποπ-ροκ μουσικής. Αναδημοσιεύουμε το κείμενο του συμπολίτη συνθέτη – κιθαρίστα Λευτέρη Χριστοφή, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Τα Νέα”, σε αφιέρωμα του δημοσιογράφου Γιώργου Σκίντσα για τον John Lennon (10/10/2020).

«Τελετουργικές λέξεις μιας ζωής»

Το να γράψεις για τον John Lennon κινδυνεύεις να χαρακτηριστείς ως βλάσφημος, αιρετικός, οπαδός, μυθοπλάστης, γλαφυρός και με δεκάδες άλλους χαρακτηρισμούς, που θα “έλεγαν” άλλοι για να αλλοιώσουν την πραγματική αξία της απλότητας ενός ανθρώπου που δε ζήτησε τίποτε άλλο παρά να γνωρίσει την αγνότητα της νιότης του και της ζωής.

Love me Do – Αγάπησε με. You Know I love you – Ξέρεις ότι Σ΄ αγαπώ. Τι πιο όμορφο να ακουστούν αυτές οι λέξεις από έναν 18χρονο. Κι όμως, ήταν γροθιά στην κοινωνία, στο μαχαίρι, επάνω. Δύο απλούστατες φράσεις που “χτύπησαν” στις καρδιές όλου του κόσμου. Θεοποιημένες λέξεις, στα χείλη των ανθρώπων.

I want to hold your hand – Θέλω να σου κρατήσω το χέρι. I wanna be your Man- Θέλω να γίνω ο Άνθρωπος σου. A Hard Day’s Night – Μιας δύσκολης Μέρας, η Νύχτα. And I Love her – Και την Αγαπώ.

Ο δρόμος που διένυσε ο John ήταν μακρύς αλλά ο ίδιος ανθρώπινος, εκεί ανάμεσά μας. Στον λαβύρινθο των σκέψεων της πραγματικότητας ή της φαντασίας, της επιθυμίας και του ονείρου.

Imagine all the peοple living for today – Φαντάσου όλους τους ανθρώπους να ζουν για το σήμερα. 

Λέξεις απλές που μένουν στην καρδιά, ηχούν εκκωφαντικά στα στάδια από χιλιάδες στόματα, σκεπάζουν τη μουσική κλονίζοντας συθέμελα την κοινωνία, την τάξη. Δημιουργούν συναισθήματα…  Ισότητα,  Αλληλεγγύη,  Ελευθερία. 

Αγάπη – Έρωτας – Ειρήνη. Αυτό είναι που χρειάζεται ο κόσμος. Αυτές οι “τελετουργικές” λέξεις διανθίζουν το έργο ζωής του Jοhn. Ειπώθηκαν μέχρι το τέλος. Μια ανάσα που έφυγε, άγγιξε την ανθρωπότητα και χάραξε τις ψυχές όλων.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button