ΕΛΛΑΔΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΙΝΚΑ: Ανοιξε ο δρόμος για την οριστική κατάργηση της καταχρηστικής ρήτρας αναπροσαρμογής

Η δικαστική απόφαση που επέτρεψε την έκδοση της προσωρινής διαταγής η οποία απαγορεύει στη ΔΕΗ να κόβει το ρεύμα στα ευάλωτα νοικοκυριά σε περίπτωση μη καταβολής της ρήτρας χαρακτηρίζεται ως ιστορική από τον ΙΝΚΑ. Η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών αναφέρει ότι άνοιξε ο δρόμος για την κατάργηση της ρήτρας από τα ελληνικά δικαστήρια και κάνει λόγο για μία πρώτη αλλά σημαντική νίκη.

Όπως αναφέρει ο ΙΝΚΑ, το πρώτο βήμα για την κατάργηση της παράνομης ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος έγινε με την έκδοση προσωρινής διαταγής από το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας που απαγορεύει στην ΔΕΗ να διακόπτει την ηλεκτροδότηση στα ευάλωτα νοικοκυριά που δεν έχουν καταβάλει και δεν καταβάλλουν, τα ποσά της ρήτρας.

Εκδίδοντας την προσωρινή διαταγή, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε πως η Συλλογική Αγωγή του ΙΝΚΑ – Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδος είναι βάσιμη και έχει εύλογες πιθανότητες να γίνει δεκτή. Πρόκειται για ιστορική απόφαση, καθώς είναι η πρώτη φορά στα ελληνικά δικαστικά χρονικά που γίνονται δεκτά ασφαλιστικά μέτρα συνδεόμενα με συλλογική αγωγή.

Η διαταγή όχι μόνο προστατεύει τους πλέον ευάλωτους καταναλωτές από την αυθαιρεσία των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά ανοίγει διάπλατα το δικαστικό δρόμο για την οριστική κατάργηση της αυθαίρετης, αδιαφανούς και καταχρηστικής ρήτρας, που δεν αντιστοιχεί σε κατανάλωση ρεύματος αλλά απλώς φουσκώνει τα κέρδη των παρόχων, και για την επιστροφή στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις των χρημάτων που αδίκως έχουν καταβάλει.

Μετά την πρώτη νίκη, η νομική ομάδα που εκπροσωπεί χιλιάδες καταναλωτές – μέλη της ΓΟΚΕ-ΙΝΚΑ συνεχίζει την προετοιμασία για την αντιμετώπιση της παρελκυστικής τακτικής της ΔΕΗ, που επιχειρεί εις μάτην να κωλυσιεργήσει προσφεύγοντας στον Άρειο Πάγο, για την εκδίκαση της κύριας αγωγής κατά της ΔΕΗ και για την υποβολή Συλλογικών Αγωγών κατά και των άλλων παρόχων.

Η απόφαση επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην Ελληνική Δικαιοσύνη και την πίστη ότι οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας θα ελεγχθούν, η παρανομία τους θα αποδειχθεί, η ρήτρα αναπροσαρμογής θα καταργηθεί και η ζημιά που υπέστησαν εκατομμύρια πολίτες καθώς και η εθνική οικονομία ,θα αντιστραφεί.

Ο ΙΝΚΑ ευχαρίστησε την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και τον Πρόεδρό της Δημήτρη Βερβεσό, στον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά και τον Πρόεδρό του Ηλία Κλάπα, καθώς και όλα τα Σωματεία και Ομοσπονδίες που άσκησαν παρέμβαση υπέρ των καταναλωτών σε αυτή την τόσο δύσκολη μάχη, αλλά και ους εργαζόμενους της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και τους εκπροσώπους της.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button