ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΠΙΣΤΗΜΗΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ημερίδα “Καρκίνος και Υγεία” στη Στέγη Πολιτισμού του Δήμου

Σημαντική ενημερωτική ημερίδα με ομιλητές διακεκριμένους επιστήμονες διοργανώθηκε στη Στέγη Πολιτισμού του Δήμου Χαϊδαρίου, με θέμα “Καρκίνος και Υγεία”. Αφορμή ήταν η έκδοση του βιβλίου της κ. Ιωάννας Λάκκα (στη φωτό με τον Απόστολο Χριστουλάκη) με τίτλο “Το ταξίδι του εαυτού μου”, που πραγματεύεται το θέμα της παιδικής παχυσαρκίας και κακοήθειας.

Έμφαση στην παιδική νεοπλασία

Μέσα από το νέο της εγχείρημα, η συγγραφέας και δημοσιογράφος θεμάτων υγείας επιδιώκει  να συνδέσει πρόσωπα, καταστάσεις, περιστατικά που αφορούν προβλήματα υγείας με μια τεκμηριωμένη επιστημονική άποψη. Καρκίνος μαστού, βουλιμία και παιδική παχυσαρκία συνδέονται άμεσα.

Για την επάρατη νόσο, την πρόληψη και την αντιμετώπιση της, μίλησαν οι:

  • Μιχάλης Χρυσοφός (Αναπληρωτής Καθηγητής Ουρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών-Ιατρός στο Αττικό Νοσοκομείο)
  • Ιωάννης Σπηλιώτης (Χειρούργος Ογκολόγος-Συντονιστής Διευθυντής Α Χειρουργικού Τμήματος Νοσοκομείου Μεταξά)
  • Χρήστος Κόκκαλης (Ειδικός Παθολόγος)
  • Φώτης Θεοδωρακόπουλος (Ειδικός Καρδιολόγος)

“Να απαιτήσετε από το κράτος να εφαρμόσει πολιτικές πρόληψης”

Σημαντική παρέμβαση έκανε ο πρόεδρος της Εστίας Κρητών, οικονομολόγος Απόστολος Χριστοδουλάκης, που ανέφερε πως ο σύλλογος του στηρίζει εκδηλώσεις που έχουν να κάνουν με την ενημέρωση και αλληλοϋποστήριξη της τοπικής κοινωνίας.

Τόνισε πως οι Κρητικοί χαρακτηρίζονται για τη μακροζωία τους και για τη διατροφή που ακολουθούν. Ο ίδιος, ως οικονομολόγος, εξιστόρησε πως κατά τις σπουδές στην Αγγλία έκανε μια αξιολόγηση των πολιτικών του κράτους στο θέμα της υγείας. Κατά την άποψη του, το δημόσιο πρέπει να υιοθετήσει πολιτικές που θα μειώνουν τους παράγοντες που προκαλούν αυτές τις ασθένειες, όπως κάπνισμα, και θα φέρουν σημαντικά οφέλη.

Μάλιστα εκείνη την εποχή στην Αγγλία στατιστικές έκαναν λόγο πως τα παιδιά ξεκινούσαν το τσιγάρο από το Δημοτικό Σχολείο, ενώ οι γυναίκες σε ένα τεράστιο ποσοστό ήταν καπνίστριες. Παράλληλα εκτιμούσαν πως η λήψη κάποιων απαγορευτικών μέτρων θα έφερναν σημαντικά αποτελέσματα τόσο για το σύστημα υγείας, όσο και για τον πολίτη.

Με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να υιοθετηθούν σήμερα στη χώρα μας πολιτικές πρόληψης των νοσημάτων. Δηλαδή να γίνονται νωρίς οι διαγνώσεις τους. Πέρα από τον ασθενή, που πρέπει να επισκέπτεται προληπτικά τον ιατρό του, το ίδιο το κράτος θα πρέπει να τον καθοδηγεί. Ο υποψήφιος ασθενής  να εξετάζεται όσο πιο νωρίς γίνεται, πολύ περισσότερο σήμερα που ο κόσμος στρέφεται στο ΕΣΥ και απομακρύνεται από τους ιδιωτικούς ιατρούς  λόγω κρίσης. Απευθυνόμενος στους ομιλητές έκρινε πως μπορούν να καθοδηγήσουν αλλά και να απαιτήσουν από το κράτος,  να υιοθετήσει τέτοιου είδους πολιτικές πρόληψης και μείωσης των παραγόντων που οδηγούν σε αυτά τα αδιέξοδα.

“Ο καρκίνος δεν μπορεί να καταβάλει την ψυχή”

Την εκδήλωση χαιρέτισε η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Κ.Ε.Φ.Ι Αθηνών, κ. Ζωή Γραμματόγλου. Ανέφερε πως ο σύλλογος ιδρύθηκε με σκοπό την ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών και των οικογενειών τους. Το διοικητικό τους συμβούλιο αποτελείται αποκλειστικά από ασθενείς με καρκίνο, ώστε οι δράσεις τους να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ασθενών. Παράλληλα υποστηρίζουν με έμφαση τον εθελοντισμό. Εκπαιδευόμενοι εθελοντές και εθελόντριες κοινωνικής πρόνοιας συμπαραστέκονται σε κάθε νέο ασθενή κατά τη διάρκεια των θεραπειών με επισκέψεις στα νοσοκομεία και μεταφορά της δικής τους εμπειρίας καθώς και συμπόρευση με τον ασθενή μετά την έξοδο του από το νοσοκομείο. Στόχος τους είναι να αλλάξει η εσφαλμένη αντίληψη ότι ο καρκίνος μαζί με την καταβολή του σώματος είναι ικανός να καταβάλει και την ψυχή του ασθενή.

Χαιρετισμό  απεύθυναν ακόμη η αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Στέλλα Δαγλαρτζή, και η δημοτική σύμβουλος και εργαζόμενη στο ΨΝΑ Αλεξία Παναγοπούλου. Το κοινό είχε την ευκαιρία να θέσει τις δικές του απορίες και ερωτήσεις.

Γιώργος Παπαπαναγιώτου

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button