ΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ

“Να μοιράσουμε μιζέρια δεν γίνεται… Να παράγουμε πλούτο γίνεται!”

γράφει ο Δημήτρης Αλεξάκης, δημοτικός σύμβουλος, Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου

Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση / Δημοτικά Συμβούλια δεν πρέπει να γίνεται διαγωνισμός σε μεγαλοστομίες, αλλά είναι υποχρέωση με πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής / Συμπολίτευσης, των μελών της Μείζονος και της Ελάσσονος Αντιπολίτευσης να συνδράμουν για την βελτίωση της διαβίωσης των Δημοτών, λαμβάνοντας αποφάσεις που μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη.

Να μοιράσουμε μιζέρια δεν γίνεται! Να παράγουμε όμως πλούτο και να μείνει στην πόλη μας γίνεται!

Στην συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2021 έθεσα με σαφή τρόπο την δυνατότητα παρέμβασης που έχει η Δημοτική Αρχή, την οποία πρέπει να ενεργοποιήσει άμεσα μεταξύ άλλων και στον κοινωνικό τομέα, με δεδομένο ό,τι ο Covid – 19 και η οικονομική κρίση είναι εδώ.

Αναφέρω ενδεικτικά τρία ζητήματα που εκτιμώ ό,τι έχουν σημαντική αξία.

Εργασία – Νέες Θέσεις

Υπάρχουν ανάγκες στο Δήμο μας σε πολλά επίπεδα, όπως για την εφαρμογή των αυστηρών πρωτοκόλλων που αφορούν σε ζητήματα υγιεινής στα σχολεία για στην προστασία των μαθητών και των εκπαιδευτικών καθώς και στους χρήστες των Δημοτικών Δομών & Υπηρεσιών.

Η κάλυψη των αναγκών μπορεί να γίνει άμεσα. “Αύριο”.

Υπάρχει στη διάθεση της Δημοτικής Αρχής η ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ του ΟΑΕΔ με αριθμό 11/2017 διαμέσου της οποίας επιχορηγείται η απασχόληση μακροχρόνια ανέργων (Τριτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης) ηλικίας 55-67 ετών, εγγεγραμμένων στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δώδεκα (12) μηνών. Το ποσό της επιχορήγησης ανέρχεται στο 75% του συνολικού κόστους του εργαζόμενου, με ανώτατο όριο τα 750 ευρώ μηνιαίως.

Ενδεικτικά,

  • 40 θέσεις εργασίας σημαίνει ότι 40 οικογένειες μπορούν να ζήσουν με μια σχετική αξιοπρέπεια και να μην επαιτούν.
  • 40 θέσεις εργασίας σημαίνει ότι στην πόλη μας για 12 μήνες με 750ευρώ το μήνα, δηλαδή ένα ποσό 360.000 ευρώ θα ξοδευτούν σ’ ένα χρόνο στην τοπική αγορά.

 Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ανάγκες προστασίας όλων των συμπολιτών από τον θανατηφόρο ιό δεν είναι υπό διαπραγμάτευση για αναβλητικότητες.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, πρότεινα στην Δημοτική Αρχή την άμεση αξιοποίηση της σχετικής Πρόσκλησης.

Με την αξιοποίηση δε των ανταποδοτικών εισφορών για τους εργαζόμενους, διαμέσω του Λογαριασμού Επαγγελματικής Κατάρτισης και Απασχόλησης, τον οποίο διαχειρίζεται ο ΟΑΕΔ, μπορούν να οργανωθούν και να γίνουν επιμορφωτικές δράσεις, προκειμένου οι εργαζόμενοι να αντιμετωπίζουν με ασφάλεια τις όποιες εργασιακές αποστολές τους και να συμβάλλουν παράλληλα στην ποιοτική εξυπηρέτηση των Δημοτών. 10.000 ευρώ μέσο όρο κατ΄έτος είναι διαθέσιμα αλλά ελάχιστα έχουν αξιοποιηθεί την τελευταία 10ετία. Λιγότερα από το 20%.

Εκπαίδευση & χειραφέτηση γυναικών

Η λειτουργία του Βρεφονηπιακού Σταθμού στο Δάσος επί των οδών Βεργίνας & Ακροπόλεως,

  • θα σημάνει για 70 οικογένειες κάθε χρόνο καλλίτερες συνθήκες διαβίωσης αφού θα δοθεί η δυνατότητα και στις μητέρες να εργαστούν.
  • θα σημάνει λιγότερα παιδιά σε κάθε Σταθμό, δηλαδή αυτό που επικαλούμαστε όλοι μας καθημερινά για καλλίτερες συνθήκες εκπαίδευσης (το νηπιαγωγείο πλέον είναι υποχρεωτικό).

Όπως γράφουμε αναλυτικά και στο Πρόγραμμά μας η λειτουργία του Σταθμού για μια 4ετία επιφέρει άμεση στήριξη σε 70 οικογένειες κάθε χρόνο και με βάση το κόστος / ετήσια τροφεία για τα παιδιά είναι σαν να εξοικονομούνται 170.000 ευρώ κατ’ έτος.

Οι Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου κατ’ επανάληψη έχουν δημοσιοποιήσει τις θέσεις τους και προσπαθήσει να προχωρήσει το ζήτημα λειτουργίας του Σταθμού, αλλά δεν εισακούστηκαν δεόντως.

Στα 4 χρόνια υπάρχει όφελος στους δημότες 680.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ό, τι ο Σταθμός έχει ολοκληρωθεί το 2014 αλλά δεν λειτουργεί, γιατί δεν υπάρχει πρόσβαση. Δεν υπάρχει δρόμος!

Ζητούμενο: Μια εφικτή τεχνική λύση πρόσβασης, για την οποία η Δημοτική Αρχή πρέπει να συνδράμει με κάθε τρόπο, αφού παιδιά των Δημοτών θα πηγαίνουν εκεί.

Από την πλευρά μας θα συνδράμουμε στην οριστική επίλυση του θέματος και στην κατά το δυνατό λειτουργία του Σταθμού τον Σεπτέμβριο που μας έρχεται.

Επιχειρηματικότητα

Σε κάθε προϋπολογισμό υπάρχει διαχρονικά πρόβλεψη για δήθεν αξιοποίηση πληθώρας δημοτικών κτηρίων, τοποθετώντας δίπλα σε κάθε αναφορά 1,00 ευρώ, αξία που ευτελίζει την σχετική αναφορά τυπικά αλλά και ουσιαστικά, αλλά δημιουργεί και δεσμεύσεις που δεν έχουν κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα.

Κατά την άποψή μου υπάρχει ανάγκη να συνδράμουμε νέους πτυχιούχους στην προσπάθεια για ένταξή τους στην οικονομική ζωή, ανακαινίζοντας 2 εξ αυτών και παρέχοντας επιχειρηματική στέγη σε όσους επιθυμούν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση σε τομείς με προοπτική (δεν εννοούμε παρόμοιες επιχειρήσεις που λειτουργούν στην πόλη μας), καθώς και σε κοινωνικά συνεταιριστικά επιχειρηματικά  σχήματα που έχουν ενσωματωμένο καταστατικά τον θετικό κοινωνικό αντίκτυπο.

Οι θερμοκοιτίδες επιχειρηματικότητας είναι ένα δεδομένο, που μπορεί να έχει στο βαθμό που του αναλογεί, μια θετική συνδρομή.

Η δε φιλοξενία σ’ αυτές Startuppers (νέων επιχειρηματιών) μπορεί να γίνει για μια 5ετία ενδεικτικά. Μέχρι να στηριχθεί κατά τεκμήριο η επιχείρηση στα πόδια της.

Η πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια μια ανάλογης παρέμβασης είχε γίνει στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου με την συνδρομή του Πολυτεχνείου, εδώ και 30 χρόνια.

Ας ζητήσουμε και εμείς τη συνδρομή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, που βρίσκεται στη γειτονιά μας. Καιρός να ξεβολευτούμε από την ασφάλεια και το άλλοθι των καταγγελτικών λόγων.

Με λευκές νύχτες, δεν πετυχαίνουμε τίποτα. Ξανασυναντάμε το πρόβλημα την αυγή.

                                                                                          

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button