ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Στο “Άγιο Χαϊδάρι” ο πρόεδρος της Γερμανίας

Στην αρχή της επίσκεψής του στην Ελλάδα ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ επισκέφθηκε συμβολικά το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου σήμερα, πρωί Πέμπτης 11 Οκτωβρίου, πριν συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Η επίσκεψη αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, αν λάβει κανείς υπόψιν του ότι την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου η Αθήνα γιορτάζει την 74η επέτειο από την απελευθέρωσή της από τους Ναζί.

Στο "Άγιο Χαϊδάρι" ο πρόεδρος της Γερμανίας 2

Ο Γερμανός πρόεδρος πέρασε την πύλη του στρατοπέδου συγκέντρωσης της Κατοχής, όπου βασανίστηκαν και βρήκαν μαρτυρικό θάνατο ή είχαν αποσταλεί στα στρατόπεδα της Γερμανίας χιλιάδες Έλληνες αντιστασιακοί και Εβραίοι από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής. Ο κ. Στάινμαϊερ άφησε στο χώρο λίγα λευκά λουλούδια, ως ένδειξη συγγνώμης για όσα διέπραξαν οι συμπατριώτες του κατά τη διάρκεια της κατοχής.

Μίλησαν για τις πολεμικές αποζημιώσεις

Κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ αναφέρθηκαν στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων, κατά στη συζήτηση που είχαν μπροστά στις κάμερες.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το μομέντουμ μπορεί να αποτελέσει μια αρχή για τις ελληνογερμανικές σχέσεις αλλά «αυτό δεν δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχάσουμε ή να κρύψουμε κάτω από το χαλί όποιες διαφορές έρχονται από το μακρινό παρελθόν. Πρέπει να ορίσουμε από κοινού και με αλληλοσεβασμό το πεδίο επίλυσής τους με βάση το διεθνές δίκαιο που όλοι σεβόμαστε», είπε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο Γερμανός πρόεδρος, ξεκινώντας από το γεγονός ότι στην αρχή της επίσκεψής του στην Ελλάδα επισκέφθηκε το στρατόπεδο στο Χαϊδάρι, «ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης που έγιναν φρικαλεότητες, αυτό που κάνουμε είναι να τιμήσουμε τους νεκρούς και να ζητήσουμε συγγνώμη για τις φρικαλεότητες αυτές», απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα ότι «δεν θέλουμε να ξεχάσουμε το παρελθόν ούτε να παραβλέψουμε την ηθική και πολιτική ενοχή που μας βαρύνει».

«Ανεξαρτήτως των νομικών θέσεων που έχουμε, θεωρούμε υποχρεώσή μας να πράξουμε κάτι που να είναι αντιστάθμισμα των πράξεων που εκπορεύονται από τη γερμανική πλευρά. Δεν θέλουμε να ξεχάσουμε όσα έγιναν αλλά κυρίως θέλουμε να δώσουμε στις νέες γενιές τα διδάγματα μας από την περίοδο αυτή, να επιτρέψουμε τη συνύπαρξη των ανθρώπων χωρίς ο ένας να μισεί τον άλλο», συμπλήρωσε.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button