ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η ΝΔ έβλεπε “κόστος” στο ΕΣΥ, σήμερα βλέπουμε το ανθρώπινο κόστος από την απαξίωση του ΕΣΥ»

Ραδιοφωνική συνέντευξη του Γιάννη Δραγασάκη στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, στην εκπομπή «Καθαροί λογαριασμοί» με τους Γιώργο Παπαγεωργίου και Δημήτρη Κοντογιάννη.

Σημεία από τη συνέντευξη

* Μπορεί να γίνει σοβαρή συζήτηση με τη ΝΔ για το «κόστος» των προγραμμάτων μας, όταν ο εκπρόσωπός της πριν από την 21η Μάη περιέφερε ένα πλαστό έγγραφο δήθεν «κοστολόγησης» υποτίθεται από το ΓΛΚ;

* Αλλά και το ζήτημα του «κόστους» χρειάζεται να το δούμε σε νέα βάση. Είχαμε τραγικούς θανάτους τις τελευταίες μέρες λόγω ελλείψεων. Θα πρέπει λοιπόν λόγω «κόστους» να πεθαίνουν οι άνθρωποι στο δρόμο; Ή με όποιο «κόστος» να ενισχύσουμε το ΕΣΥ και να σώσουμε ζωές;

* Ισχυρή και ανθεκτική οικονομία – Δίκαιη κοινωνία – Βιώσιμη παραγωγή πλούτου και δίκαιη διανομή του. Αυτός είναι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια.

* Η συμμετοχή των έμμεσων φόρων στην Ελλάδα, και να μην υπήρχε πληθωρισμός και ακρίβεια, είναι πολύ υψηλή, γύρω στο 60%. Πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Άρα αυτό πρέπει να αλλάξει.

* Τα περί «φιλολαϊκότητας» των έμμεσων φόρων που ακούστηκαν από προβεβλημένα κιόλας στελέχη της ΝΔ, δεν χωρούν καν σχολιασμό.

* Λέει η ΝΔ «δεν θα περάσει η μείωση του ΦΠΑ στον καταναλωτή». Άρα, να κρατήσουμε την οικονομική αφαίμαξη των πολιτών ως έχει; Επειδή η ΝΔ δεν μπόρεσε και δεν θέλει να θέσει ελέγχους στην αγορά;

* Ο πληθωρισμός και η ακρίβεια είναι ένας τρόπος έμμεσης «φορολογίας». Και όσο από τη μία δεν μειώνονται οι έμμεσοι φόροι και οι τιμές και από την άλλη δεν αποκαθίσταται η αγοραστική δύναμη των μισθών, τόσο η κοινωνία θα πληρώνει όλο και περισσότερο.

* Άρα, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ:

  • Μείωση έμμεσων φόρων
  • Αύξηση μισθών
  • Αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης με τιμαριθμική αναπροσαρμογή
  • Μείωση φορολογίας στην εργασία.

* Ο κόσμος ακούει φόρους και είναι καχύποπτος. Και δίκαια. Γιατί η ανταποδοτικότητά τους είναι χαμηλή. Άρα να δούμε για τους φόρους:

  • Πόσους
  • Από ποιους
  • Με ποιον τρόπο και παράλληλα πώς ενισχύουμε την κοινωνική ανταποδοτικότητά τους, με υποδομές και υπηρεσίες.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back to top button