ΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ

Η κυβέρνηση της ΝΔ πάει ασθμαίνοντας, βλέποντας και κάνοντας – Στο Χαϊδάρι όμως να πάμε ενωτικά, με σχέδιο και διεκδικώντας

Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος κοινοποιεί στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου “σκέψεις που μπορούν να συμβάλλουν στον σχεδιασμό και την λήψη κατάλληλων αποφάσεων από το Δ.Σ. κατά την εξέλιξη της πανδημίας.
Συγκεκριμένα γράφει:

Βάζουμε πλάτη γιατί οι συνθήκες το επιτάσσουν, διεκδικώντας όμως τώρα μέτρα κοινωνικής ανακούφισης

Είναι γεγονός ότι δεν υπήρχαν σχέδια στο συρτάρι για αυτή την κρίση. Αυτό δεν δικαιολογεί ότι η ΝΔ δεν θέλει να καταλάβει πως έχει υποχρέωση να ακούει την κοινωνία και τα άλλα πολιτικά κόμματα. Έτσι λοιπόν νομίζει ότι είναι ευκαιρία να εφαρμόσει όλα τα αντεργατικά, αντικοινωνικά μέτρα.
Αισιοδοξεί η ΝΔ ότι μετά την κρίση θα έχει ξεμπερδέψει με τους μικρομεσαίους, που αφού τους κορόιδεψε προεκλογικά, τάζοντας λαγούς και πετραχήλια, τώρα -το λιγότερο- τους εμπαίζει, ανακοινώνοντας μέτρα του “εάν και εφόσον”, ενώ ο κίνδυνος της φτωχοποίησης, του κλεισίματος χιλιάδων επιχειρήσεων είναι παραπάνω από ορατός. Μάλλον κακά ξεμπερδέματα θάχει…
Τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα τους”σκίζει “κυριολεκτικά, έτσι ώστε στο τέλος νάναι ευχαριστημένοι με 200 ευρώ στην 4 ωρη εργασία, χωρίς εργατικά συλλογικά δικαιώματα και 15νθήμερη εργασία στους υπόλοιπους, που πρέπει νάναι ευτυχισμένοι που θα πάρουν Δώρο Πάσχα το καλοκαίρι! Εάν δεν έχουν απολυθεί ή δεν έχει κλείσει η επιχείρηση όπου εργάζονται…
Και στον δημόσιο τομέα τους κουνάει το δάχτυλο ότι “είστε τυχεροί προς το παρόν που δεν προχωρούμε σε μειώσεις”.
Οι θεωρίες του ιδρυματισμού λένε ότι στο τέλος οι εγκλεισμένοι θάναι ευτυχισμένοι που έχουν τέτοιους “δυνάστες”, που φροντίζουν για το καλό μας.
Για να δούμε αν θα δικαιωθούν! Ή πίσω έχει η αχλάδα την ουρά, στους κοινωνικούς αγώνες που έρχονται.
Και στο Δήμο μας στο Χαϊδάρι, στον κάθε Δήμο τι θα γίνει στο μεταξύ; Νομίζουμε οι Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου ότι μπορούμε να συμβάλλουμε να χαράξει πορεία κοινωνικής ανακούφισης, αξιοποιώντας τις όποιες δυνατότητες και διεκδικώντας.
Οι Πολίτες σε Δράση, σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία, με δημόσιο τρόπο αλλά και με επικοινωνία με την δημοτική αρχή, τους αρμόδιους αντιδημάρχους και εντεταλμένους συμβούλους, υπηρεσιακούς παράγοντες, καθώς και με συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εργαζομένων, προσπαθούμε να συμβάλλουμε στο δύσκολο έργο των εργαζομένων του Δήμου τόσο στην Καθαριότητα όσο και στη Βοήθεια στο Σπίτι.
Εκτός από το χειροκρότημα, προτείνουμε να αξιοποιηθούν θεσμικές προτάσεις για στήριξη και επιβράβευση, πρώτα απ’ όλα όλων όσων δεν έλειψαν από το μετερίζι τους, μη κάνοντας χρήση δικαιωμάτων τους, παγίων αλλά και έκτακτων που έχουν νομοθετηθεί λόγω της έκτακτης κατάστασης.
Το στοιχείο της ξεκούρασης και της ασφάλειας, πρώτα απ’ όλα όσων υπερέβαλαν εαυτόν μέχρι τώρα, πρέπει να ναι στοιχείο μέριμνας της διοίκησης, γιατί έχουμε πολύ δρόμο να διαβούμε.
Νομίζουμε ότι οι εργαζόμενοι αυτή την στιγμή λειτουργούν με βάση τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τους ίδιους και κατά συνέπεια για τις οικογένειές τους και τους δημότες. Με βάση τις επιταγές της επιστήμης της ιατρικής υγείας των εργαζομένων, και την εξέλιξη της πανδημίας, οφείλουμε σαν Δήμος να ενημερώσουμε επανειλημμένα τους συμπολίτες μας για την συσκευασία των απορριμμάτων και τα μέτρα πρόληψης της διασποράς του κορωνοϊού μέσω των απορριμμάτων.
Αξιοποιώντας τις δυνατότητες των προγραμμάτων ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ πρέπει να εξασφαλιστεί επάρκεια υγιεινομικού υλικού, καθαριστικών και προστασίας προσωπικού, όπως επίσης προμήθεια μηχανημάτων, κάδων και ειδικου τύπου συσκευών.
Αν και ποτέ δεν υπήρχε τόσο μόνιμο προσωπικό, οι ειδικές συνθήκες επιτάσσουν να εξασφαλίσουμε τις αναγκαίες εφεδρείες λόγω κόπωσης ή ασθένειας.
Στην ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Γνωρίζουμε ότι έχει υπάρξει αναδιάταξη του υπάρχοντος προσωπικού για  να ενισχυθούν οι ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ. Όμως η οικονομική και κοινωνική κρίση είναι μπροστά μας. Η φτωχοποίηση θα χτυπήσει την πόρτα απρόβλεπτα σε ευρύτερες ομάδες συμπολιτών μας. Επείγει η εξάντληση όλων των θεσμικών δυνατοτήτων για προσλήψεις 8 μηνών ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ με τις κατεπείγουσες διαδικασίες που προβλέπονται.
Η Βοήθεια στο σπίτι έχει επιφορτιστεί μεγάλο βάρος, μιας και η καθημερινή σίτιση με Ασφάλεια όλο και περισσότερων κατοίκων θάναι αιτούμενο, λόγω και της διακοπής σχετικών προγραμμάτων από τις εκκλησίες της περιοχής. Ομοίως στην ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ χρειάζεται πρόσληψη οδοκαθαριστών, που θα συμβάλλουν και συμπληρωματικά στο έργο της απολύμανσης, που βεβαίως είναι έργο ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ.
Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ απαιτεί ξαφνικά όλο και περισσότερη στήριξη με προσωπικό, μιας όλο και περισσότερες εφαρμογές προκύπτουν. Μέσα σε ένα δίμηνο έχει γίνει αναγκαστικό άλμα προσαρμογής για πολίτες και Δημόσιο.
Η ανάγκη ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ, για το σύνολο του πληθυσμού της πόλης μας, επιτάσσει άμεσα μέτρα ανακούφισης, αλλά και διεκδίκησης από την Κεντρική Κυβέρνηση. Η γνώση της πραγματικής εικόνας κατάρρευσης εσόδων του Δήμου  θα επιτρέψει στοιχειοθετημένη διεκδίκηση πόρων
Η οικονομική ενίσχυση του Δήμου είναι επείγοντος χαρακτήρα, γιατί ο Δήμος πρέπει να προνοήσει να καταβληθούν δεδουλευμένα, έγκαιρη καταβολή ΔΩΡΟΥ ΠΑΣΧΑ, όπως και στο νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και να υλοποιήσει πρόγραμμα ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ των δημοτών και των καταστημάτων.
Μέχρι τώρα σε ό,τι έχει κινηθεί στην παραπάνω κατεύθυνση έχουμε συμβάλλει θετικά με την ψήφο μας στα δια περιφοράς Δημοτικά συμβούλια και στην Οικονομική Επιτροπή και έχουμε επικροτήσει τις θετικές δράσεις  και τις κοινωνικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες (πχ  Αιμοδοσία). Χαιρετίζουμε δημόσια τους εργαζομένους που έχουν συμβάλλει σ’ αυτή τη μάχη.
Εν όψει των δυσκολιών που έχει η εκπαιδευτική διαδικασία, σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα, να κάνει ο Δήμος στοχευμένες παρεμβάσεις, όπου επείγει (wifi, έλλειψη computer) παίρνοντας υπόψη από τους εκπαιδευτικούς και τους συλλόγους γονέων και την πραγματική εικόνα της εξελισσόμενης φτωχοποίησης.
Κε Πρόεδρε, σαν υγειονομικός που διετέλεσα και 4 χρόνια άμισθο μέλος Δ.Σ στο ΑΤΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ (2016-2019) και παρών στους αγώνες να ξανανοίξει το ΛΟΙΜΩΔΩΝ, που έκλεισε ο Γεωργιάδης το 2013, θέλω να σας εκφράσω την αγωνία μου για την μάχη που δίνουν οι υγιεινομικοί και θέλω το Δ.Σ. να συμπαρασταθεί στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων

Ακόμα και σήμερα οι εργαζόμενοι στην υγεία εκλιπαρούν για μέτρα προστασίας που δεν υπάρχουν στα νοσοκομεία, για προσλήψεις που δεν γίνονται, για τεστ που δεν γίνονται, για αναπνευστήρες και ΜΕΘ που δεν υπάρχουν. Στο νοσοκομείο αναφοράς στην περιοχή μας, το ΠΓΝ “Αττικόν”, καθρεπτίζονται όλες οι παραπάνω ελλείψεις, αλλά και ο αγώνας όλων των εργαζομένων για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Όσο για το “ειδικό νοσοκομείο” ΛΟΙΜΩΔΩΝ, για το οποίο έχω αρθρογραφήσει εγκαίρως στο “Χαϊδάρι Σήμερα” ζητώντας να γίνει ειδικό νοσοκομείο, θυμίζουμε ότι είχε σχεδιαστεί από την κυβέρνηση Σαμαρά να κλείσει το 2013, αφού πρώτα υποστελεχώθηκε (80 εργαζόμενοι από 350), αλλά οι αγώνες του λαού της Δυτικής Αθήνας καθυστέρησαν αυτή την εξέλιξη και έτσι έγινε δυνατό την προηγούμενη περίοδο, με τεράστια προσπάθεια και τη βοήθεια της Περιφέρειας Αττικής, να επισκευαστούν κτίρια και να γίνουν όλες οι αναγκαίες εργασίες για να είναι σήμερα λειτουργικό, χωρίς όμως το απαραίτητο προσωπικό.

Στο Χαϊδάρι είναι γνωστή η υποστελέχωση σε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που θα μπορούσαν σήμερα να αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο, ώστε να υπάρχει εύκολα πρόσβαση σε γιατρό ο γενικός πληθυσμός. Είναι απαραίτητο λοιπόν να επεκταθούν και

να στελεχωθούν οι δομές αυτές και το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να εκφράσει την ανησυχία του και να διεκδικήσει.

Για όλα τα παραπάνω θα θέλαμε όλοι να πάρουν εγκαίρως  θέση και για τα μικρά και για τα μεγάλα. Γιατί έχει ο καιρός γυρίσματα…

Τέλος, τώρα που “κατακάθισε ο κουρνιαχτός” του κατεπείγοντος και επειδή έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας με ισχύοντα περιοριστικά μέτρα, πρέπει να μελετήσουμε υπαρκτούς τρόπους αμεσότερης επικοινωνίας του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και με τους πολίτες.
Θοδωρής Σπηλιόπουλος
Επικεφαλής
Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου
30 Μαρτίου 2020

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button