ΑΡΘΡΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Η κοινωνία σε απόγνωση

Η κοινωνία οδηγείται σε απόγνωση και η κυβέρνηση πανηγυρίζει. Και όλα αυτά την ίδια ώρα που η ακρίβεια στους τομείς της ενέργειας, των καυσίμων και των τροφίμων, δεν περιορίζεται στη λεγόμενη εισαγόμενη ακρίβεια.

Η ακρίβεια στην ενέργεια αλλά και στα είδη πρώτης ανάγκης έχει δημιουργήσει συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, ακόμη και ανθρωπιστικής, επιβάλλοντας μια ασφυκτική κατάσταση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η αγοραστική δύναμη των μισθωτών και των  συνταξιούχων, με βάση έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, έχει χάσει το 40%, από την στιγμή που ο πληθωρισμός άγγιξε το 10%. Το περίφημο καλάθι του νοικοκυριού αποδεικνύεται ένα «ευφυές» εγχείρημα απάτης, γιατί εκείνο που τελικά πέτυχαν οι κυβερνώντες ήταν να  εντάξουν σε αυτό τις ήδη υπάρχουσες εκπτώσεις σε προϊόντα κυρίως ιδιωτικής ετικέτας. Ταυτόχρονα, σε πολλά εκ των προϊόντων συσκευασίας παρατηρείται το φαινόμενο μείωσης της ποσότητάς του σε γραμμάρια και οι τιμές πάρα ταύτα όχι μόνο δεν μένουν ίδιες αλλά αυξάνονται. Επιπροσθέτως, οι καταναλωτικές οργανώσεις καταγγέλλουν την εμφάνιση φαινομένων υποβάθμισης της ποιότητας των καταναλωτικών προϊόντων. Αν παρακολουθήσει κάποιος τα στοιχεία κερδοφορίας των καρτέλ, θα εντοπίσει ότι 2,3 δις ευρώ ήταν τα κέρδη το πρώτο 9μηνο του 2022 για τα ΕΛΠΕ και την ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ, ενώ 500 εκ. ευρώ μόνο για το μήνα Σεπτέμβριο τα κέρδη της ΔΕΗ και των παρόχων ενέργειας.  Τα κέρδη δε, στο χώρο των αλυσίδων διατροφής «χαίρε βάθος αμέτρητο».

Ειδικά στις περιοχές της Δυτικής Αθήνας όπου οι κάτοικοι είναι κατά πλειοψηφία χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, το συρρικνωμένο εισόδημά τους και η ανασφάλεια που βιώνουν, επιδεινώνουν και ψυχολογικά την ήδη επιβαρυμένη οικονομική τους κατάσταση.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το άπληστο και ασύδοτο τραπεζικό σύστημα πυροδοτεί τους πλειστηριασμούς, ιδιαίτερα της πρώτης κατοικίας. Η ΝΔ ύστερα από τέσσερα περίπου χρόνια διακυβέρνησης, θυμήθηκε ότι οι τράπεζες είχαν το 2021 κερδοφορία 3,5 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 800 εκ. ευρώ προέρχονται από τις παράνομες καταχρηστικές χρεώσεις. Δηλαδή ακόμη και η «ανάσα» του πολίτη μέσα σε μία τράπεζα, χρεώνεται!

Και τώρα ήρθε η σειρά του υπέρτατου αγαθού της Υγείας όπου με νόμο, η κυβέρνηση κατεδάφισε την έννοια του δημόσιου συστήματος Υγείας. Τελικά, όσοι έχουν χρήματα θα ζήσουν, με βάση τις αντιλήψεις της δεξιάς. Σήμερα που γράφω αυτό το άρθρο, εξακολουθούν να λείπουν εκατοντάδες φάρμακα από τα φαρμακεία και δη ογκολογικά, δημιουργώντας έντονο κλίμα ανασφάλειας σε ασθενείς και χρόνια πάσχοντες και η κυβέρνηση περί άλλων τυρβάζει.

Όλα αυτά τα φαινόμενα καταδεικνύουν μια σκληρή πραγματικότητα, ιδιαίτερα μαρτυρική για τις οικογένειες των οποίων τα εισοδήματα  εξαντλούνται στο πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα. Αν επιπλέον έχουν να πληρώσουν και ενοίκιο, τότε η κατάσταση καθίσταται τραγική καθώς και το καθεστώς των ενοικίων είναι ανεξέλεγκτο.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, ενώ αναγνωρίζει την ύπαρξη κερδοσκοπίας αποδεικνύεται εν τοις πράγμασι, άβουλη, ανίκανη και μοιραία απέναντι στα ασύδοτα και άπληστα καρτέλ της κερδοσκοπίας. Ειδικά στις περιοχές της Δυτικής Αθήνας όπου οι κάτοικοι είναι κατά πλειοψηφία χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, το συρρικνωμένο εισόδημά τους και η ανασφάλεια που βιώνουν, επιδεινώνουν και ψυχολογικά την ήδη επιβαρυμένη οικονομική τους κατάσταση. Μόνη αχτίδα φωτός η πολιτική ανατροπή, η πολιτική αλλαγή που θα φέρει και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Αφήστε το σχόλιό σας για το άρθρο >> στο πεδίο πιο κάτω>>>

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button