ΕΛΛΑΔΑ

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε δομή της Εκκλησίας για προσφυγόπουλα στη Νίκαια

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπουλου, επισκέφθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο, τη δομή φιλοξενίας προσφυγόπουλων στην Νίκαια “Συνύπαρξις – Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων”, που έχει δημιουργηθεί με πρωτοβουλία της Εκκλησίας.

Katerina Sakellaropoulou 

«Γιατί πείνασα και μου δώσατε να φάω, δίψασα και μου δώσατε να πιω, ήμουν ξένος και με περιμαζέψατε, γυμνός και με ντύσατε…».

Πιο επίκαιρο από ποτέ, τις άγιες αυτές μέρες που διανύουμε στον δρόμο για το Πάσχα της Αγάπης, το ευαγγελικό ανάγνωσμα φωτίζει τις καρδιές μας και μας θυμίζει ότι στην αλληλεγγύη δεν υπάρχουν προϋποθέσεις, στην ανθρωπιά δεν υπάρχουν διακρίσεις.

Επισκέφτηκα σήμερα, μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, τη δομή φιλοξενίας προσφυγόπουλων στη Νίκαια. Μια από τις δομές του φορέα «Συνύπαρξις – Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων», που έχει δημιουργηθεί με πρωτοβουλία της Εκκλησίας. Είδα την αγάπη και τη φροντίδα με την οποία αντιμετωπίζονται τα παιδιά που φιλοξενούνται εδώ και που έχουν βιώσει εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, αναζητώντας ασφάλεια και ένα καλύτερο μέλλον.

Ο φορέας αυτός της Εκκλησίας δεν είναι καινούργιος. Παρέχοντας ένα τόσο σημαντικό και απαραίτητο έργο, δραστηριοποιείται από το 1978 στην παλιννόστηση, τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες. Και από το 2020 φιλοξενεί σε δομές της και ασυνόδευτα ανήλικα, κυρίως από το Αφγανιστάν και τη Συρία, δύο χώρες που ζουν με το μαρτύριο του πολέμου, τον πόνο του ξεριζωμού, της απόγνωσης, της ορφάνιας.

Το πρόβλημα των ασυνόδευτων παιδιών δεν προσφέρεται για αντιπαράθεση ανάμεσα σε κράτη, ούτε για ιδεολογική ή κομματική εκμετάλλευση. Πρόκειται για παιδιά, και τα στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά. Νεότερη έρευνα αποκαλύπτει ότι περίπου 18.300 ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες, αιτούντες άσυλο ή πρόσφυγες αγνοούνται στην Ευρώπη στην τριετία 2018-2020. Μόνο το 2020, εξαφανίστηκαν 5.768 παιδιά σε 13 χώρες. Και, δυστυχώς, οι πραγματικοί αριθμοί είναι μάλλον πολύ μεγαλύτεροι.

Μια οδυνηρή κατάσταση, την οποία η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει όσο μπορεί, αποδεικνύοντας ότι, πάνω από όλες τις φυλετικές, εθνικές, θρησκευτικές ή άλλες ταυτότητες, είμαστε άνθρωποι.

Καθήκον όλων μας να αποδείξουμε ότι η αγάπη και η μέριμνα προς τον χειμαζόμενο συνάνθρωπο δεν έχουν σύνορα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Μακαριώτατο και στους ανθρώπους της Συνύπαρξης, που καθημερινά κάνουν πράξη τις θεμελιώδεις αυτές αξίες. Το παράδειγμά τους ας μας καθοδηγεί και ας μας εμπνέει.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button