ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

"25 χρόνια φαγούρα" χωρίς αποτέλεσμα, για τα οικόπεδα στη γειτονιά τού Ελαιώνα

Αυτά τα οικόπεδα ποιος θα τα πάρει; Το ερώτημα αφορά τους δεσμευμένους χώρους της περιοχής του Ελαιώνα, έκτασης πάνω από δύο στρέμματα, τα οποία η γειτονιά διεκδικεί ως κοινόχρηστους χώρους -και τα έχει μετατρέψει σε πολύ όμορφα αλσύλια-, ενώ ο ιδιοκτήτης αγωνίζεται επί 25 χρόνια να αποζημιωθεί! Στη μέση βρίσκεται ο Δήμος, ο οποίος επιδεικνύει πλήρη αδυναμία να ανταποκριθεί στο ρόλο του.   

Ρεπορτάζ Γιώργος Παπαπαναγιώτου

"25 χρόνια φαγούρα" χωρίς αποτέλεσμα, για τα οικόπεδα στη γειτονιά τού Ελαιώνα 2
Το δεσμευμένο οικόπεδο τής οδού Πατρόκλου, στον Ελαιώνα, έχει μετατραπεί σε αλσάκι
με πρωτοβουλία των κατοίκων και η γειτονιά αγωνιά για την τύχη του.


Η τύχη των οικοδομικών τετραγώνων 336, 337 μεταξύ των οδών Θερμοπυλών, Πατρόκλου και Πλαταιών, έγινε αντικείμενο συζήτησης στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με πρωτοβουλία των κατοίκων της περιοχής τού Ελαιώνα. Τα δύο αυτά τετράγωνα, που είναι πευκοφυτεμένα, δεσμεύτηκαν από τον Δήμο Χαϊδαρίου το… 1988. 

Η τότε δημοτική αρχή Κ. Ντηνιακού είχε εγκρίνει την τροποποίηση του οικοδομικού σχεδίου γι’ αυτά τα δύο τετράγωνα, προκειμένου να γίνουν χώροι πρασίνου. Όμως από τότε έως σήμερα δεν έχει σημειωθεί καμία εξέλιξη στο θέμα αυτό. Μάλιστα ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου δεν έφερε αντίρρηση να το παραχωρήσει στο Δήμο, ζητούσε όμως -όπως είναι λογικό- να εισπράξει την αποζημίωσή του. Μέχρι σήμερα όμως, 25 χρόνια μετά (!) δεν έχει πάρει τα χρήματά του.
"25 χρόνια φαγούρα" χωρίς αποτέλεσμα, για τα οικόπεδα στη γειτονιά τού Ελαιώνα 4
Ο κ. Βασίλης Καρατζαφέρης αναλύει στο Δ.Σ.
το θέμα των οικοπέδων, από τη μεριά των κατοίκων.
Για λογαριασμό των κατοίκων της περιοχής μίλησε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο συνδημότης μας -Πολιτικός Μηχανικός, κ. Βασίλης Καρατζαφέρης. 
Φτάσαμε στην πηγή, αλλά νερό δεν ήπιαμε…
Ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου, προσπαθώντας να το αποδεσμεύσει κατέφυγε στη δικαιοσύνη το 2011, όπου και δικαιώθηκε και πέτυχε την απελευθέρωση του οικοπέδου του από την δέσμευση. Τότε οι κάτοικοι της γειτονιάς  πήγαν στο Δημοτικό Συμβούλιο και ζήτησαν να ασκηθεί από τον Δήμο αναίρεση κατά της απόφασης, όπως και έγινε υπό την πίεσή τους. 
Οι ελπίδες τους ότι ο χώρος θα γίνει κοινόχρηστος αυξήθηκαν πολύ λίγους μήνες μετά, όταν το ΥΠΕΚΑ ενέκρινε χρήματα για το λεγόμενο “Πράσινο Ταμείο”, προερχόμενα από τα ποσά που πλήρωσαν οι Χαϊδαριώτες για τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων. Με βάση τον “νόμο Μπιρμπίλη” έπρεπε αυτά να διατεθούν για την αγορά χώρων πρασίνου στην πόλη. θυμίζουμε ότι ο νόμος ισχύει από το 2010 και κ. Καμπόλη απέστειλε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά τον Απρίλιο του 2011, αμέσως μόλις ανέλαβε την ευθύνη της Τεχνικής Υπηρεσίας.  
Ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε στο Δημοτικό Συμβούλιο πως, για να γίνει απαλλοτρίωση του οικοπέδου από το Δήμο, πρέπει να έχει προηγηθεί πράξη αναλογισμού, δηλαδή χρέωση και των περιοίκων. Αυτό υπάρχει στο νόμο, αλλά στην ουσία και στην πράξη δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ. Δηλαδή ποτέ δεν πλήρωσαν οι κάτοικοι της γύρω περιοχής κάθε πλατείας για να γίνει αγοραστεί ο χώρος, πολύ περισσότερο σήμερα λόγω οικονομικής κρίσης. Δεν μπορεί να γίνει όμως χώρος πρασίνου, αν δεν υπάρχει πράξη αναλογισμού. Η πράξη αυτή κρατάει 2-3 μήνες, όμως δεν έγινε ποτέ στην περίπτωση των δύο οικοδομικών τετραγώνων του Ελαιώνα, σύμφωνα πάντα με τον μηχανικό. Ακόμα σημείωσε πως αποκαλύφθηκε τελικά ότι ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου δεν έχει συμβόλαιο για ολόκληρη την έκταση που ισχυρίζεται πως είναι δική του, οπότε οι κάτοικοι ζήτησαν να χαρακτηριστεί η επιφάνεια που δεν αναφέρεται στο συμβόλαιό του ως δημόσιο οικόπεδο
Δεν δόθηκε οριστική απάντηση στους δημότες
Για λογαριασμό της δημοτικής αρχής απάντησε η αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών,  κ. Ελένη Καμπόλη, η οποία είπε πως γίνεται τώρα η πράξη αναλογισμού. Τόνισε ακόμα πως έχουν βρει τρόπο προκειμένου να αποζημιωθεί το ακίνητο χωρίς να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες με ένα νέο νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, ενώ για το “επίμαχο” τμήμα του οικοπέδου δεν δόθηκε σαφής απάντηση. Είπε απλά πως όταν κάποιος δεν παρουσιάζει τα κατάλληλα συμβόλαια, οι αρχές περιμένουν ένα χρονικό διάστημα, μήπως εμφανιστεί κάποιος άλλος ως ιδιοκτήτης.
«Οι κάτοικοι θα παραμένουμε ξάγρυπνοι για αυτό το θέμα», μας δήλωσε ο κ. Καρατζαφέρης. Ένας άλλος κάτοικος τής περιοχής, ο κ. Γιώργος Μπενέας, που παρακολουθεί την υπόθεση από πολύ κοντά επί 25 χρόνια, δήλωσε στο “Χαϊδάρι Σήμερα” ότι η δημοτική αρχή είτε είναι ανίκανη είτε χρονοτριβεί σκόπιμα. “Η γειτονιά θεωρεί την κωλυσιεργία καταστροφική και επιδεχόμενη πολλών ερμηνειών”, σχολίασε ο κ. Μπενέας.  

Ζητήσαμε από την κ. αντιδήμαρχο Τεχνικής Υπηρεσίας, κ. Ελένη Καμπόλη, διευκρινίσεις σχετικά με την πολιτική διαχείριση της υπόθεσης των οικοπέδων του Ελαιώνα. Μάς είπε ότι είναι κρίσιμο για την ίδια να αποφευχθεί η πράξη αναλογισμού, που προβλέπει ο “νόμος Μπιρμπίλη”, γιατί σε αυτή την περίπτωση οι περίοικοι θα υποχρεωθούν να πληρώσουν ο καθένας το μερίδιο που του αναλογεί, ανάλογα με τα τετραγωνικά και τη φάτσα του οικοπέδου του. Τα ποσά μπορεί να αποδειχτούν δυσβάσταχτα για τους ιδιοκτήτες, πιστεύει η κ. Καμπόλη, που τονίζει ότι το “Πράσινο Ταμείο”, με βάση το νόμο, αποζημιώνει το μερίδιο της αποζημίωσης που αναλογεί στον Δήμο και όχι αυτό των κατοίκων.

Η διοίκηση συζητάει, σύμφωνα με την κ. Καμπόλη, με τον νομικό εκπρόσωπο του ιδιοκτήτη των συγκεκριμένων οικοπέδων για την εύρεση εξωσυμβιβαστικής επίλυσης διαφοράς, ώστε να μην πληρώσουν οι κάτοικοι

Η αντιδήμαρχος φέρνει στην επιφάνεια και μια νέα δυνατότητα, την οποία παρέχει ο νόμος 4178 (νέος νόμος για την τακτοποίηση αυθαιρέτων), που μόλις ψηφίστηκε από τη Βουλή. Ο νόμος αυτός αναφέρει ότι δημιουργείται από το κράτος Τράπεζα Γης, από όπου θα μπορούν οι ιδιοκτήτες δεσμευμένων οικοπέδων να λαμβάνουν γη σαν αντάλλαγμα. “Βέβαια απαιτούνται διευκρινιστικά διατάγματα, τα οποία αναμένουμε για να προβούμε σε ενέργειες”, μάς είπε η κ. Καμπόλη,  

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button