Αναστάτωση προκάλεσε στον χώρο της αυτοδιοίκησης η ανακοίνωση του Υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, για την κατάργηση του προγράμματος “ΦιλόΔημος Ι”, στο οποίο είχαν ενταχθεί πολλά και σημαντικά έργα Δήμων σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ τους και του Χαϊδαρίου. Ο ίδιος πάντως έσπευσε να καθησυχάσει τους δημάρχους, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν αμφισβητεί την χρησιμότητα των έργων, αλλά αντίθετα επιθυμεί να τα διασφαλίσει. 

Ωστόσο είναι ορατός ο κίνδυνος να οδηγηθούν τα έργα σε σοβαρές πολύμηνες καθυστερήσεις ή -σε ακραία περίπτωση- ακόμη και σε ματαίωση, αν δεν βρουν οδό υλοποίησης στο πλαίσιο που θα εξαγγελθεί με νέους όρους. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για παλαιοκομματικές τακτικές που βάζουν εμπόδια σε ήδη δημοπρατούμενα έργα και τρικλοποδιές στις επενδύσεις. 

Φιλόδημος και Χαϊδάρι

Από το πρόγραμμα ΦιλόΔημος Ι το Χαϊδάρι προσδοκούσε την γενική συντήρηση – ανακατασκευή του Πύργου Παλατάκι και του Κτηρίου Γύζη, προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ. Τώρα πρέπει να γίνει εκ νέου η διαδικασία ένταξής του στο πρόγραμμα που θα εξαγγείλει το υπ. Εσωτερικών ή να μεταφερθεί στο ΕΣΠΑ, αν ικανοποιεί τα κριτήρια αιρεσιμότητας. Σημειώνουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της 9ης Οκτωβρίου είχε ψηφίσει ομόφωνα το θέμα και εξουσιοδότησε τον δήμαρχο Βαγγέλη Ντηνιακό, ώστε να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

Επίσης, στο πρόγραμμα ΦιλόΔημος φιλοδοξούσε να εντάξει η νέα δημοτική αρχή την αγορά τριών λεωφορείων για την συγκρότηση Δημοτικής Συγκοινωνίας, με βάθος υλοποίησης ένα έτος. Μένει να δούμε πώς θα προχωρήσει αυτή η προμήθεια, κρίσιμη για την εύρυθμη λειτουργία μιας πόλης με εξαιρετικά προβληματικές συγκοινωνίες. 

Να προσθέσουμε πως εκτός από το πρόγραμμα “ΦιλόΔημος Ι” ο Δήμος Χαϊδαρίου έχει εντάξει έργα και στο “ΦιλόΔημος ΙΙ”. Συγκεκριμένα 3 παιδικές χαρές, την αγορά τροχοφόρου οχήματος καθαρισμού δρόμων και επισκευές σε σχολεία. Αυτό το χρηματοδοτικό πρόγραμμα δεν καταργήθηκε.  

Το “Χαϊδάρι Σήμερα” απευθύνθηκε στον δήμαρχο Βαγγέλη Ντηνιακό για να μεταφέρει στην κοινή γνώμη την άποψή του, ωστόσο δεν θέλησε στη φάση αυτή να τοποθετηθεί. Σημειώνουμε ότι οι Δήμοι με τον δικό τους προϋπολογισμό, μετά το “μαχαίρι” στην κρατική ενίσχυση λόγω της κρίσης, αδυνατούν να προκηρύξουν έστω και μικρά έργα έργα και ελπίζουν σε ευρωπαϊκά ή κρατικά ή μεικτά χρηματοδοτικά προγράμματα. Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για το Χαϊδάρι, του οποίου ο προϋπολογισμός μετά βίας αρκεί για την μισθοδοσία των υπαλλήλων και τις ανελαστικές δαπάνες (πχ προμήθεια καυσίμων για τα απορριμματοφόρα) και σε καμία περίπτωση για την άσκηση οποιασδήποτε αναπτυξιακής πολιτικής. Η πόρτα του υπ. Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκου είναι ανοιχτή για τον Β. Ντηνιακό, ωστόσο αυτό δεν είναι μεγάλη παρηγοριά. Διότι ακόμη και μια μικρή χρονική καθυστέρηση μπορεί να βγάλει εκτός χρονοδιαγράμματος υλοποίησης μια σημαντική παρέμβαση (πχ λεωφορεία για δημοτική συγκοινωνία), με δεδομένη την αργή ωρίμανση των έργων στην ελληνική πραγματικότητα. Κάπως έτσι, παρά τις καλές προθέσεις και τις προσπάθειες για παραγωγή έργου, χάνονται εκλογές… 

Άλλα έργα σε εκκρεμότητα

Χαρακτηριστικό παράδειγμα βασανιστικής αργοπορίας είναι τα αντιπλημμυρικά έργα της πόλης, στα οποία η προηγούμενη διοίκηση είχε επενδύσει πολιτικά, αλλά ούτε ένα δεν κατάφερε να βάλει σε τροχιά κατασκευής (με εξαίρεση ένα πολύ μικρό στην Αστυθέα). Έτσι λοιπόν παραμένει χαμένο στον δαίδαλο των ελλιπών μελετών και της γραφειοκρατίας το μεγάλο αντιπλημμυρικό της Λ. Αθηνών, όπως και αυτά του Στρατοπέδου και της Αφαίας. Πιο κοντά στην έναρξή της φαίνεται να είναι η κατασκευή αγωγού στο δυτικό Δάσος, στο όριο με το Ψυχιατρείο, μετά από “ωρίμανση” αρκετών χρόνων.

Με την ευκαιρία, αξίζει να δούμε σε ποια άλλα έργα μπορεί να προσδοκά η πόλη για βελτίωση της ποιότητας ζωής. Πέρα από τα παραπάνω, λοιπόν, σε φάση υλοποίησης βρίσκεται εκτεταμένη παρέμβαση σε παιδικές χαρές, ύψους 859.600 ευρώ, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής. Αφορά την προμήθεια και εγκατάσταση οργάνων σε 22 χώρους, έργο το οποίο είναι ώριμο και δημοσιεύτηκε πρόσφατα από τον Δήμο Χαϊδαρίου η προκήρυξη διενέργειας διαγωνισμού.

Ακόμη, σε εκκρεμότητα βρίσκεται το ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΕΣΠΑ 2014-2020) που υλοποιείται μέσω του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αττικής (ΑΣΔΑ), από το οποίο το Χαϊδάρι προσδοκά έργα συνολικού προϋπολογισμού 1.515.900 €. Στοχεύει κυρίως στην βελτίωση των όρων ζωής στη Γρηγορούσα και περιλαμβάνονται η ανάπλαση της οδού Φαβιέρου, η δημιουργία Μουσείου της Εθνικής Αντίστασης – ανακαίνιση του κτιρίου «Ιστορικό» στο Παλατάκι, η ανάπλαση του Ανοιχτού Θεάτρου της Γρηγορούσας και η Ανακατασκευή του Γ’ ΚΑΠΗ (Πλατεία Σινασσού). Κανονικά αυτά θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει, αλλά όπως είπε στο “Χαϊδάρι Σήμερα” ο εντεταλμένος σύμβουλος τεχνικών Έργων, Βασίλης Καρατζαφέρης, υπήρξαν καθυστερήσεις στις μελέτες από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. Εκτιμά πάντως πως δεν κινδυνεύουν να χαθούν λόγω των καθυστερήσεων.

Αποχέτευση Αφαίας

Ένα ακόμη σημαντικό έργο που βγήκε στην επιφάνεια πριν από μερικούς μήνες περιμένει “να μπει στις ράγες”. Πρόκειται για την κατασκευή αποχετευτικού αγωγού από τον Σκαραμαγκά και την Αφαία, που έχουν ακόμη βόθρους, μέχρι το εργοστάσιο Βιολογικού καθαρισμού στην Παραλία Ασπροπύργου. Η προηγούμενη κυβέρνηση το είχε εντάξει στα “ανταποδοτικά” της λειτουργίας του μεγάλου Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων του Σκαραμαγκά. Αποτελεί μία από τις πολλές εκκρεμότητες της πόλης για βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Πολιτική σύγκρουση για τον “Φιλόδημο” 

Όλα ξεκίνησαν όταν σε πρόσφατη ομιλία του στην ΚΕΔΕ ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ανακοίνωσε ότι καταργείται το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος Ι», με το επιχείρημα ότι η χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ύψους 134 εκατ. ευρώ, δεν επαρκεί για έργα ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Επιπλέον ανέφερε ότι θα επιχειρηθεί η μεταφορά των έργων του «Φιλόδημου» στο ΕΣΠΑ και όσα έργα δεν θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, θα ενταχθούν σε νέο πρόγραμμα, στις αρχές του 2020. 

Η σύγκρουση της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση για την κατάργηση του προγράμματος “ΦιλόΔημος” μεταφέρθηκε στη Βουλή, όπου σημειώθηκε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου και του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση, με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του τελευταίου.

Νωρίτερα, ο κ. Χαρίτσης είχε υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ με την αιφνιδιαστική κατάργηση του προγράμματος “ΦιλόΔημος” θέτει σε κίνδυνο εκατοντάδες έργα σε όλη την Ελλάδα για μικροκομματικούς λόγους.
«Σε ένα πρόγραμμα ύψους 1,3 δισ. ευρώ έγιναν πράξη μόλις 21 έργα προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ και διασφαλίστηκαν μόλις 134 εκατ. ευρώ- και αυτά από δανεισμό του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Μοιράζατε υποσχέσεις με ακάλυπτες επιταγές στους δήμους. Το κάνατε προεκλογικά γιατί γνωρίζατε τι σας περιμένει στις εκλογές», απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών και προσέθεσε: «Οι ανάγκες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα έργα υποδομής έχουν απόλυτη προτεραιότητα για εμάς. Τα έργα πρέπει να γίνουν. Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών είναι σε προχωρημένες συζητήσεις και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν θα επιτρέψουμε να χαθεί κανένα έργο. Εμείς μιλάμε για πραγματικά έργα με πραγματικά λεφτά και με πραγματικό πρόγραμμα».
«Το νέο πρόγραμμα για το διάστημα 2020-2023 θα έχει τη συνδυαστική στήριξη του Ταμείου Παρακαταθηκών και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Δεν υπάρχει κανένας λόγος πραγματικής ανησυχίας για την υλοποίηση των έργων στους δήμους, εμείς θα διασφαλίσουμε τους πόρους κάτι που εσείς δεν κάνατε», επισήμανε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Ο κ. Χαρίτσης κατηγόρησε τον υπουργό Εσωτερικών ότι δεν έδωσε καμία τεκμηριωμένη αιτιολόγηση για την κατάργηση του προγράμματος “ΦιλόΔημος”, αντίθετα όπως είπε, «έδωσε δείγματα τεχνοκρατικής άγνοιας, πολιτικής ύβρεως και αόριστες διαβεβαιώσεις, επιβεβαιώνοντας, για μία ακόμη φορά, τη δρομολογημένη πλέον επιλογή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για επιστροφή στο παλαιοκομματικό, πελατειακό κράτος».

«Θέλετε να επιστρέψετε σε παλαιοκομματικές λογικές προηγούμενων δεκαετιών που εμείς αφήσαμε πίσω μας και να περνάνε οι δήμαρχοι από το γραφείο σας για να γίνουν τα έργα», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Θεοδωρικάκος έκανε λόγο για «κομματικό παραλήρημα του κ. Χαρίτση» και υποστήριξε ότι, ενώ το πρόγραμμα “ΦιλόΔημος” δεν είχε επαρκή χρηματοδότηση, «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έταζε στους δημάρχους “ακάλυπτες επιταγές” για να διασωθεί προεκλογικά».

«Η ΕΤΕπ ξεκίνησε τη χρηματοδότηση των έργων με ένα συντηρητικό ποσό εκκίνησης και όχι ως ταβάνι τα 134 εκατ. ευρώ. Έχουμε 1,3 δισ. εντάξεις έργων, 170 έργα με ύψος 450 εκατ. ευρώ να έχουν ήδη δημοπρατηθεί. Τα περί έλλειψης επαρκούς χρηματοδότησης είναι απολύτως ψευδή», αντέτεινε ο κ. Χαρίτσης.