ΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ

Η επόμενη μέρα

γράφει ο Δημήτρης Σταυρίδης *

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε κυβερνητικές ευθύνες στην πιο δύσκολη στιγμή της μεταπολιτευτικής ιστορίας του τόπου. Κυβέρνησε και διαχειρίστηκε μια χώρα χρεοκοπημένη, με άδεια δημόσια ταμεία, με τεράστια ανεργία και με μεγάλο μέρος του πληθυσμού να ζει σε συνθήκες φτωχοποίησης.

Αναγκάστηκε από τα πράγματα να πάρει αποφάσεις δύσκολες και όχι αρεστές στους πολίτες, αποφάσεις που (πολλές φορές) δε συμφωνούσαν ούτε με τον ιδεολογικό του προσανατολισμό ούτε με τις προγραμματικές του διακηρύξεις.

Πολεμήθηκε, όσο δεν έχει πολεμηθεί άλλη φορά κυβέρνηση σ’ αυτό τον τόπο. Τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό της χώρας. Το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων αυτού του τόπου (ξεκινώντας από τη Νέα Δημοκρατία και καταλήγοντας στο ΚΚΕ) και η συντριπτική πλειοψηφία των μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, όχι μόνο έβαζαν συνεχώς τρικλοποδιές, όχι μόνο μεγέθυναν υπαρκτές αδυναμίες και λάθη, αλλά και εφεύρισκαν «προδοσίες» με χαρακτηριστική περίπτωση την επίλυση του μακεδονικού.

Παρόλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ άντεξε. Το εκλογικό αποτέλεσμα και η συνακόλουθη απώλεια της κυβέρνησης δε συνιστούν στρατηγική ήττα για το ΣΥΡΙΖΑ. Ο εκλογικός καταποντισμός, που οι πολιτικοί του αντίπαλοι ονειρεύονταν, δεν επετεύχθη.

Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό μόλις 4 μονάδες κάτω από το μεγάλο ποσοστό του 2015, κατοχυρώνει τη θέση του ως η κύρια και η μεγάλη δύναμη της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης στον τόπο μας. Οφείλει τη θέση αυτή να την υπερασπισθεί και να τη διευρύνει. Οφείλει στα μέλη, στους οπαδούς και στους ψηφοφόρους του, αλλά και σε όλη την ελληνική κοινωνία, να προχωρήσει με γρήγορο βηματισμό στο μετασχηματισμό του. Από ένα κόμμα μικρό, με μικρές τοπικές οργανώσεις, με μικρή πρόσβαση στο εργατοϋπαλληλικό κίνημα, στην τοπική αυτοδιοίκηση και στα κινήματα της νεολαίας, οφείλει να μετασχηματισθεί και να οδηγήσει στη συγκρότηση της μεγάλης παράταξης της αριστεράς, της οικολογίας, των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων. Της παράταξης που θα ηγηθεί στην ανάληψη των πολιτικών πρωτοβουλιών και στην κατάκτηση της πολιτικής πρωτοκαθεδρίας στη χώρα μας από ένα σύγχρονο, πολυπληθές, ζωντανό και σφύζον από ζωή αριστερό, προοδευτικό κίνημα, με ισχυρούς δεσμούς και εξίσου ισχυρές θέσεις στην κοινωνία.

Χαϊδάρι 8 Ιουλίου 2019

* Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Χαϊδαρίου, Μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΑΣΚ-ΟΤΑ

 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button