ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Καγκελάρης – Η δεύτερη πασχαλιά των Ηπειρωτών στο Χαϊδάρι

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Χαϊδαρίου, πιστός στις παραδόσεις του τόπου του, “μετέφερε” και φέτος ένα έθιμο στην καρδιά της πόλης μας. Ο Καγκελάρης, ο ηπειρώτικος χορός του Πάσχα, άπλωσε τον κύκλο του στο Παλατάκι, που το μεσημέρι της Κυριακής 5 Μαΐου, μετατράπηκε σε μια μεγάλη πλατεία ηπειρώτικου χωριού.

Τζένη Μπέτση

«Εμπάτε αγόρια στο χορό, κορίτσια στα τραγούδια»

Στο χαιρετισμό της η νέα πρόεδρος του συλλόγου, Τζένη Μπέτση, εξήγησε πώς τηρείται το συγκεκριμένο έθιμο. Όπως είπε, σύμφωνα με την παράδοση, ανήμερα της Ζωοδόχου Πηγής αλλά και την Κυριακή του Θωμά, ντόπιοι και φιλοξενούμενοι έξω από την εκκλησία ή στην πλατεία του χωριού χόρευαν τον Καγκελάρη. Δηλαδή όσοι βρίσκονταν εκεί πιάνονταν στο μπράτσο. Με μπροστάρηδες του γηραιότερους, στη συνέχεια τους νεότερους και μετά τις μεγαλύτερες γυναίκες και τις νεότερες, έστηναν χορό. Σκοπό είχε στο «δίπλωμα» να βρεθούν οι άνδρες απέναντι από τις γυναίκες. Μουσικά όργανα δεν υπήρχαν, αλλά μόνο τα τραγουδίσματα που έλεγαν με το στόμα. Ο πιο παλιός ξεκινούσε να τραγουδάει και οι υπόλοιποι χορευτές επαναλάμβαναν τους στίχους. Τα βήματα του χορού είναι απλά και μόνο πέντε. Τα τραγούδια που ερμήνευαν -σύμφωνα με μαρτυρίες και καταγραφές- ήταν δεκαοκτώ. Η κ. Μπέτση κάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους να πιαστούν στο χορό, να τραγουδήσουν και να αναβιώσουν το έθιμο. 

Ο Καγκελάρης στο Παλατάκι

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Βασίλης Παπαϊωάννου.

«Κάνε πρωτοκάγκελο, πρωτοκαγκελίσματα»

https://www.facebook.com/chris.tsiolis/videos/10219012121799430/

Ένας τεράστιος κύκλος σχηματίστηκε από τους παρευρισκόμενους. Πέντε τραγούδια ερμήνευσε ο νεαρός μουσικοδιδάσκαλος Στάθης Πολύζος με τη συνοδεία της χορωδίας του συλλόγου. Η χαρά της συμμετοχής για τους συμμετέχοντες ήταν μεγάλη. Στο τέλος αλληλοευχήθηκαν να τον ξαναχορέψουν και του χρόνου. Το γλέντι συνεχίστηκε με πολύ κέφι και δημοτικά τραγούδια. Σε όλους τους παρευρισκόμενους προσφέρθηκαν δωρεάν τσίπουρο και κόκκινα αυγά.

Νωρίτερα το πρωί στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα, τελέστηκε αρτοκλασία υπέρ υγείας και ευημερίας των μελών του συλλόγου.

Γιώργος Παπαπαναγιώτου

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button