ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Η αλήθεια που δεν θες να ακούσεις

Γιώργος Καπλάνης, επικεφαλής παράταξης “Η δική μας πόλη”, πρώην δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας

κ. Δήμαρχε,

Πρέπει να καταλάβεις πια, ότι σε γνωρίζω πολύ καλύτερα από όσο νομίζεις, όπως και πολλοί άλλοι! Ήρθε η ώρα να σε ξαναγνωρίσουν όσοι σε ξέχασαν, αλλά και να σε μάθουν όλοι οι υπόλοιποι! Δικοί σου είναι οι σκελετοί που πέφτουν από τα ντουλάπια! Είναι τα πολυκαιρισμένα «πτώματα» που μου άφησες κρυμμένα το 2009. Τα ξέθαψα κι έγιναν οι εφιάλτες μου τα δέκα χρόνια που αγωνιζόμασταν όλοι μαζί οι συνεργάτες μου, χωρίς εσένα βεβαίως, να συμμαζέψουμε τα ασυμμάζευτα σου! Σταμάτα λοιπόν τις υποκρισίες.

Και εξηγούμαι… Το 2009, μου παρέδωσες έλλειμμα 7.000.000€, δανειακές υποχρεώσεις κοντά στα 9.000.000€ και βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις σχεδόν 3.000.000€ (χρέος σε προμηθευτές 1.500.000€, σε φόρους-τέλη 70.000€, σε ασφαλιστικά ταμεία σχεδόν 1.000.000€ και σε λοιπές υποχρεώσεις κοντά στα 300.000€). Συνεπώς, η «προίκα» που χρόνια λες ότι μου άφησες, ήταν σχεδόν 12.000.000€ σε ΟΦΕΙΛΕΣ!!! Κι όλα αυτά δημοσιευμένα επίσημα κι όχι τα σημειωματάρια σου που γράφεις και διαβάζεις ό,τι θες. Δεν δικαιούσαι εσύ λοιπόν, να μιλάς για καταχρεωμένο και λεηλατημένο Δήμο, στον άνθρωπο που μείωσε τις υποχρεώσεις που εσύ δημιούργησες, κατά 3.500.000€ μέσα σε 7 χρόνια, μέχρι δηλαδή το 2017! Κι όταν τολμήσετε να βγάλετε επίσημα στοιχεία για 2018 και 2019 θα δείτε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα!  

Μου άφησες δανειακές υποχρεώσεις 9.000.000€ και μια «βόμβα»! Την εκχώρηση του δικαιώματος δέσμευσης της μισθοδοσίας των εργαζομένων σε ιδιωτική τράπεζα (γιατί άραγε;)! Κι όχι μόνο αυτό, αλλά έβαλες και την «ταφόπλακα»! Δέκα χρόνια δεν πλήρωσες ούτε ένα ευρώ για το κεφάλαιο του δανείου. Μόνο περίοδο χάριτος ζητούσες, καταβάλλοντας κάποιους τόκους και συσσωρεύοντας το κεφάλαιο στα επόμενα χρόνια, στον επόμενο δηλαδή! Φτάσαμε να πληρώνουμε αυξανόμενες δόσεις δανείου από ένα εκατομμύριο και άνω! Εξ αιτίας χειρισμών σου, μας δέσμευσαν δύο φορές τη μισθοδοσία των εργαζομένων μας! Κάθε δυσχέρεια που γνώρισε ο Δήμος, οφείλεται στον χείριστο τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκες το δάνειο αυτό! Εγώ, σου παρέδωσα το δάνειο στο Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, υπό κρατική προστασία, βιώσιμο και δίνοντας ανάσα στο Δήμο μας.

Με τις επιλογές σου δεν μπορούσαμε να κάνουμε ένα έργο ή μια αγορά με τις δικές μας δυνάμεις. Ευτυχώς, καταφέραμε να κάνουμε αρκετά με την βοήθεια άλλων φορέων, κυρίως της περιφέρειας, για να μπορείς τώρα να επαίρεσαι (στους έχοντες άγνοια!) ότι τα έκανες κι αυτά εσύ! Και τα οικόπεδα στην Π.Π.Γερμανού αν δεν τα πληρώναμε με τα ληξιπρόθεσμα το 2015 (κι όχι όπως παραπλανητικά λες το 2009!), με ειδικό χειρισμό, θα τα είχαμε χάσει, όπως άλλα (η πλατεία 19ης Μαΐου σου θυμίζει τίποτα;)

Μιλάς για σπατάλες εσύ σε εμένα; Ε όχι! Σχεδόν όλες τις προμήθειες προϊόντων και υπηρεσιών που έκανες με ασύμφορες απευθείας αναθέσεις, τις κατεβάσαμε 2 και 3 φορές κάτω, εφαρμόζοντας την άμεση διαπραγμάτευση με ενυπόγραφη ενημέρωση των επαγγελματιών της πόλης μας. Κόψαμε το χαβά! Κάθε χρόνο είχαμε συνεχή καταγεγραμμένη μείωση των εξόδων. Τώρα, η πόλη έχει ξαναβρεί τους δικούς σου γνωστούς ρυθμούς: οι ευνοούμενοι υποστηρικτές, στην πρώτη γραμμή των απευθείας αναθέσεων!      

Μου παρέδωσες ένα ασφυκτικά «μπλεγμένο» και κλειστό Πάνθεον! Με οφειλές, με τραγική εξέλιξη αυτοκτονίας, με πρόστιμα, με δικαστικές εκκρεμότητες, με παραβάσεις κάθε είδους κλπ. Προσπάθησα δέκα χρόνια να ανοίξω το Πάνθεον, αλλά νόμιμα! Ανάμεσα σε αυτά τα απερίγραπτα (και πόσα άλλα) καταφέραμε πολλά αλλά όχι όλα. Πληρώσαμε το πρόστιμο των 500.000€, εισπράξαμε οφειλές, ακολουθήσαμε όλες τις δικαστικές οδούς (μέχρι και σήμερα συνεχίζουν), εξαντλήσαμε τις εισπρακτικές δυνατότητες, βάλαμε φύλαξη, συναγερμούς, κάμερες και πόσα άλλα κι εσύ κάνεις ότι δεν γνωρίζεις τίποτα! Προκάλεσε λοιπόν, αν αντέχεις, ένα ανοικτό Δημοτικό Συμβούλιο, να ακουστούν όλες οι αλήθειες για το Πάνθεον, χωρίς ψέματα και ανέντιμες λασπολογίες!

Μου παρέδωσες ένα πρώην γήπεδο, κακοτράχαλη αλάνα! Σου παρέδωσα σύγχρονο γήπεδο, μέχρι την παραμικρή εκκρεμότητα σε βέβαιη άμεση διευθέτηση και χωρίς καμιά επιβάρυνση του Δήμου!

Άφηνες υπό την «ομηρία» διαδοχικών συμβάσεων πολλούς εργαζόμενους (γιατί άραγε;), τους οποίους ναι, εμείς υποστηρίξαμε εκπληρώνοντας την ηθική υποχρέωση του Δήμου που επί χρόνια υπηρετούσαν. Βεβαίως, επιδιώκοντας τη συσκότιση της αλήθειας και τη στρέβλωση των πραγματικών γεγονότων αναφέρεσαι στη σύζυγό μου, αλλά να το ξεκαθαρίσω κι αυτό. Εγώ τη γυναίκα μου την τιμώ! Κι όπως ξέρουν όλοι τη γνώρισα εργαζόμενη στο Δήμο, την αγάπησα, την παντρεύτηκα κι έχουμε μια υπέροχη οικογένεια. Όμως, στο δικαστήριο δεν πήγα για τα μάτια της. Πήγα από καθήκον για άλλους 26 εργαζόμενους που χρόνια τώρα εργάζονται για την πόλη μας. Δεν μπορούσα να σιωπήσω. Το ίδιο έκανα και για τους 33 εργαζόμενους στην καθαριότητα, όταν απαγορεύονταν μάλιστα οι προσλήψεις! Όπως έκανα με κάθε εργαζόμενο που είχε τις απαιτούμενες προϋποθέσεις (και μην ξεχνάς ότι είναι ανήθικο να μιλάς για αμοιβές εργαζομένων που βρίσκονται σε δικαστήρια). Εσείς; Μόνο όσους σας προσκυνούν βλέπετε; Γι’ αυτά όμως θα μιλήσουμε άλλη ώρα!    

Επέβαλες ασμένως την είσπραξη περιβαλλοντικού τέλους από δημότες και επιχειρήσεις της περιοχής μας ενώ δεν έπρεπε, για να εμφανίζεις έσοδα και να δημιουργείς εντυπώσεις. Κληθήκαμε εμείς μεσούσης της καταστροφικής κρίσης να τα επιστρέψουμε! Τα επιστρέψαμε κι αυτά!

Είκοσι χρόνια υπόσχεσαι στους δημότες ότι κατεβάζεις τους πυλώνες υψηλής τάσης και εγκαλείς εμένα που δεν κατάφερα να τους κατεβάσω μέσα στην λαίλαπα των γνωστών σε σένα μνημονίων; 

Κι όσο για την εσκεμμένη στρέβλωση περί καταλογισμών που εντέχνως αναφέρεις, ονομάτισε τον υπάλληλο κι όλα τα στοιχεία και θα απαντήσω! Αυτό που γνωρίζω είναι ότι καταλογισμούς επιβάλει η αρμόδια αρχή κι όσους έχουν επιβληθεί τους γνωρίζουμε κι οι δύο μας και πάντως δεν με αφορούν!

Συνεπώς, ΕΣΥ καταχρέωσες τον Δήμο, ΕΣΥ άφησες ελλείμματα 7 εκατομμύρια ευρώ, ΕΣΥ άφησες φέσι 2.700.000 ευρώ, ΕΣΥ υποθήκευσες το μέλλον μας, ΕΣΥ ακόμα και σήμερα συνεχίζεις τη διαχείριση του έτσι θέλω, διορίζεις κι ορίζεις! Για όλα τα παραπάνω, ΕΣΥ αρνήθηκες τον έλεγχο από ορκωτούς λογιστές, ενώ εγώ, δέχτηκα και δέχομαι κάθε οικονομικό έλεγχο για το τι σου παρέδωσα και τα πεπραγμένα μου!

Λάμπρο, δεν είμαστε ίδιοι και το ξέρεις!

Σου παρέδωσα έναν ουσιαστικά καλύτερο Δήμο, από αυτόν που μου άφησες! Με έργα εκατομμυρίων σε εξέλιξη (παιδικές χαρές, ΣΒΑΚ, Π.Π.Γερμανού, Σαράφη και τόσα άλλα). Το μόνο που δε σου παρέδωσα όντως, ήταν ένα μαντήλι για να κλάψεις! Αυτό το κράτησα για να σκουπίζω τα δικά μου δάκρυα, βλέποντας μια πόλη σε απερίγραπτη ηθική κατάπτωση, αταξία και πρωτόγνωρα διχασμένη!!! 

Κρίμα…

Αγία Βαρβάρα, 26/6/2020

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button