Σερβίρεται πάντα σε σφηνάκι και κατάφερε από την Κρήτη να απλωθεί σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Αμέτρητες είναι οι μαντινάδες που έχουν γραφτεί γι΄αυτήν. Ακούσαμε μερικές και στην ζεστή (πώς θα μπορούσε να ήταν αλλιώς;) Γιορτή Τσικουδιάς της Εστίας Κρητών Χαϊδαρίου. Το ρακοκάζανο έσταξε την ευπρόσδεκτη ευλογία του για μια ακόμη φορά στην Πλατεία Δημαρχείου και γύρω του στήθηκε ένα μεγάλο γλέντι. Το χάρηκαν όχι μόνο σύντεκνοι, αλλά και εκατοντάδες ακόμη Χαϊδαριώτες.

Το έθιμο της απόσταξης έκανε αγαπητό στην πόλη μας, εδώ και δεκαετίες, η Εστία Κρητών Χαϊδαρίου και το τηρεί ανελλιπώς κάθε φθινόπωρο, από το 1984!

Απόστολος Χριστοδουλάκης: «Από τις λίγες διήμερες εκδηλώσεις»

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Εστίας, Απόστολος Χριστοδουλάκης, τόνισε πως αυτή η μεγάλη γιορτή πρωτοκαθιερώθηκε στο Χαϊδάρι. Κατόπιν έγινε θεσμός και γιορτάζεται σε όλη την Αττική, από διάφορους κρητικούς συλλόγους. Είναι από τις λίγες διήμερες εκδηλώσεις και κρατάει πάντα ψηλά το επίπεδο της κρητικής παράδοσης.

 

Μιχάλης Σελέκος: «Σας έχει ανάγκη η κοινωνία»

Ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος, μεταξύ σοβαρού και αστείου, θεώρησε ότι το αντίδοτο στο κρύο είναι η τσικουδιά. Ίσως, είπε, γι΄ αυτό το λόγο οι σύντεκνοι της πόλης μας αποφασίζουν να το κάνουν Οκτώβριο, οπότε ρέει άφθονη τσικουδιά στα ποτηράκια. Εκ μέρους όλου του Δημοτικού Συμβουλίου έδωσε πολλά συγχαρητήρια στην Εστία Κρητών Χαϊδαρίου. Υπενθύμισε πως διοργανώνει μια σειρά σημαντικών εκδηλώσεων, λειτουργεί χορευτικά και μουσικά τμήματα και άλλες δραστηριότητες. Δεν παρέλειψε να συγχαρεί και τους εθελοντές της εκδήλωσης και κάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους να φέρουν τους φίλους τους κοντά στους εθνικοτοπικούς συλλόγους. “Τους έχουμε ανάγκη, ειδικά στις μέρες μας”, είπε.

Γιώργος Συριανόγλου: «Μαζί με την τσικουδιά διαδόθηκε και η κρητική μουσική»

Ο επί σειρά ετών πρόεδρο του συλλόγου, Γιώργος Συριανόγλου ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που έκαναν προσπάθειες για την καθιέρωση αυτής της βραδιάς στην Αττική. Υπενθύμισε πως κάποτε η τσικουδιά ήταν ένα παραδοσιακό ποτό που η απόσταξή του γινόταν μόνο μέσα στα σπίτια. Κάθε νοικοκυριό είχε το δικό του κελάρι. Αυτό επεκτάθηκε σιγά σιγά. Η τσικουδιά στην Αθήνα ήρθε και διαδόθηκε από τους κρητικούς συλλόγους. Σήμερα νέοι και μεγαλύτεροι ψάχνουν να βρουν ένα τσιπουράδικο, για να πάνε να πιουν την τσικουδιά τους. Ταυτόχρονα μέσα από τη διασκέδαση που επιλέγουν, διαδίδεται και η κρητική μουσική.

Με συρτό και πεντοζάλη

Το μουσικοχορευτικό ρεπερτόριο άνοιξε με την εμφάνιση του μικρού χορευτικού τμήματος. Παιδάκια ντυμένα με παραδοσιακές στολές της Μεγαλονήσου, απέδειξαν μέσα από τις χορευτικές τους φιγούρες που παρουσίασαν την πολλή καλή δουλειά που γίνεται στο σύλλογο. Για μια ακόμα χρονιά χοροδιδάσκαλοι είναι η Ειρηάννα Κλειδή και ο Αντώνης Δράκος. Ακολούθησε η εμφάνιση του μεγάλου χορευτικού τμήματος.

Οι μελωδικές φωνές των λυράρηδων Γιώργου Δαγαλάκη, Μανώλη Μορφιαδάκη και του λαουτιέρη Θάνου Γιακουμάκη, μας ταξίδεψαν στην όμορφη Κρήτη. Στο ρακοκάζανο αντιπρόεδρος του συλλόγου, Θοδωρής Μορφιαδάκης, και ο κ. Γιάννης Καρτελιάς επεξηγούσαν στο κοινό τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η απόσταξη. Το γλέντι συνεχίστηκε για όλους, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Και του χρόνου με υγεία…

Γιώργος Παπαπαναγιώτου

Ο πρόεδρος της Εστίας Κρητών Απόστολος Χριστοδουλάκης με τη σύζυγο του Κατερίνα.
Από αριστερά: Ηλίας Βαρυτιμιάδης, Δημήτρης Μαραβέλιας, Λεωνίδας Βουλγαρίδης, Μανώλης Τροχίδης. Από δεξιά: Μιχάλης Σελέκος, Ασπασία Θερμού-Σελέκου, Ελένη Θερμου, Αλεξία Παναγοπούλου.
Μάνος Πετούσης, Βαγγέλης Ντηνιακός με φίλους της παράταξης “Χαΐδάρι Ξάνα”
Δημήτρης Μαραβέλιας, Απόστολος Χριστοδουλάκης, Γιάννης Θεοτοκάς
Κώστας Φουρλής, Αποστόλης Χριστοδουλάκης, Ανδρέας Μποζίκας.
Μιχάλης Καρχιμάκης, Νίκος Νταουντάκης, Πέτρος Ζεβόλης.
Ο πρώην βουλευτής του ΛΑΟΣ-οικονομολόγος Μανούσος Ντουκάκης με τη σύζυγο του Νατάσα Βαρδαξή.
Ο Κώστας Ασπρογέρακας τσουγγρίζει με τον άστεγο συμπολίτη μας Χρήστο.

Ισίδωρος Θεοτοκάς, Μαρία Μπρη, Δημήτρης Σούκης.
Θοδωρής Σπηλιόπουλος, Γιώργος Συριανόγλου, Γιώργος Δαγαλάκης.