γράφει ο Γιώργος Μαλιώτης, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τους “Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου – Θοδωρής Σπηλιόπουλος”

Οι «Πολίτες σε Δράση –Οικολόγοι Πράσινοι» είναι η δημοτική παράταξη της ανανεωτικής αριστεράς στο Χαϊδάρι. Δημιουργήθηκε το 2002 και αποτελεί ιστορική συνέχεια των άλλων παρατάξεων της ανανεωτικής αριστεράς όπως η παράταξη «Διαφάνεια-Ανάπτυξη-Δημοκρατία». Το 2002 ο επικεφαλής της παράταξης Δημήτρης Βίτσας πήρε τη σκυτάλη από τα ιστορικά αυτοδιοικητικά στελέχη της Αριστεράς το Δημήτρη Σκαμπά και τον Κώστα Ασπρογέρακα. Στα 12 χρόνια που πέρασαν οι «Πολίτες σε Δράση – Οικολόγοι Πράσινοι» έδωσαν πολλές μάχες στις γειτονιές και στο δημοτικό συμβούλιο ακόμα και όταν δεν είχαν εκλέξει κανένα δημοτικό σύμβουλο (ΑΤΤΙΚΟ, ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ, ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑΣ, ΜΕΤΡΟ, κ.λ.π). Στην εποχή του μνημονίου πάλεψαν για να παραμείνουν στη διαχείριση του Δήμου οι δομές αθλητισμού και πολιτισμού, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στα σχολεία της πόλης και αγωνίστηκαν μαζί με τους εργαζόμενους στο «Αττικό», στο «Λοιμωδών», στο «Δαφνί» και στο «Δρομοκαίτειο» αλλά και μαζί με τους γιατρούς του ΕΟΠΠΥ για να μην κλείσουν ή υποβαθμιστούν οι δημόσιες δομές υγείας στην πόλη. Όλα αυτά φαίνονται στο site της Κίνησης.

Στα πέντε τελευταία χρόνια οι ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ πήραν πλήθος πρωτοβουλιών, έκαναν πολλές προτάσεις και κυρίως καθοριστικές παρεμβάσεις σε αρμόδιους φορείς για σημαντικά ζητήματα της πόλης και αφορούν σε πολλά πολύ σημαντικά έργα, συνολικού κόστους άνω των 15.000.000 ευρώ. Αυτά είναι: α) το μεγάλο έργο της αποχέτευσης στη Λ. Αθηνών που θα αντιμετωπίσει ριζικά τα πλημμυρικά φαινόμενα από τα οποία υποφέρει η νοτίως της Λ. Αθηνών πλευρά της πόλης με κόστος της τάξεως 10 εκατομ. ευρώ και β) τα αντιπλημμυρικά έργα i) στο Δυτικό Δάσος, ii) πίσω από το Αττικό Νοσοκομείο.

Απέναντί μας έχουμε φέτος πέντε παρατάξεις δύο λιγότερες από το 2014. Εγώ θα εστιάσω σε δύο από αυτές. Στην απερχόμενη δημοτική αρχή και στην παράταξη Ντηνιακού.

Οι ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ έκαναν εποικοδομητική αντιπολίτευση στη δημοτική αρχή Σελέκου. Προσωπικά θεωρώ πως παρέλαβε μια πολύ κακή κατάσταση στο Δήμο καθώς η συνολική θητεία Μαραβέλια ήταν αρνητική και ιδιαίτερα την τετραετία 2010-2014 ο δήμος εμφάνισε σημάδια αποσύνθεσης και η πόλη σημάδια παρακμής. Κατά τη γνώμη μου ήταν σωστό να υπάρξει μια εύλογη περίοδος χάριτος για τη διοίκηση Σελέκου που ήταν μετά από 30 χρόνια ξανά μια αριστερή δημοτική αρχή στο Χαϊδάρι. Εκτιμώ πως έγιναν φιλότιμες προσπάθειες σε κάποιους τομείς (π.χ δημοτικές δομές πολιτισμού) και αναλήφθηκαν αναγκαίες δράσεις είτε σε υποδομές που είχαν εγκαταλειφθεί (παιδικές χαρές) είτε σε τομείς που επιβαλλόταν εξυγίανση (διαχειριστικός έλεγχος). Ωστόσο ο διαχειριστικός έλεγχος καθυστέρησε 2 χρόνια γιατί ο Σελέκος δεν ήθελε να χαλάσει καρδιές και αναφορικά με τις παιδικές χαρές επισημαίνεται ότι χρειάστηκαν 5 χρόνια για να απορροφηθούν 859.000 ευρώ από τα κονδύλια της «κακιάς» Δούρου γιατί δεν εκπονήθηκαν μελέτες από το δήμο, ούτε ανατέθηκαν εναλλακτικά σε εξωτερικά γραφεία αφού η αρμόδια τεχνική υπηρεσία αδυνατούσε ή δεν προλάβαινε.

Με αυτή λοιπόν την αντιμετώπιση των τεχνικών θεμάτων δεν προχώρησαν έργα στο Χαϊδάρι, μολονότι μπορούσαν να μπουν στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας γιατί καταγράφηκε μεγάλη αδυναμία στην εκπόνηση από το Δήμο των αναγκαίων μελετών. Ο δήμος Χαιδαρίου εμφάνισε απορροφητικότητα της τάξεως του 4% μέχρι το 2019. Κι αυτό παρά την εξαγγελία Σελέκου άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του ότι δεν θα αμελήσει για την αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ στο Δήμο. Την ίδια στιγμή μια σειρά άλλων δήμων της Αττικής (ανάμεσά τους και γειτονικοί) αξιοποίησαν πολύ μεγάλα ποσά από τα κονδύλια της Περιφέρειας. Η μόνιμη επωδός της παράταξης Σελέκου για να «σκεπάσει» τις επιλογές της αυτές ήταν φυσικά «για όλα φταίει η Δούρου». Κι ενώ η δημοτική αρχή Σελέκου ήταν ουραγός στην αξιοποίηση των κονδυλίων «οδηγούσε την κούρσα» στα δημοτικά τέλη και μάλιστα με διαφορά από τους όμορους δήμους. Αυτό δεν την εμπόδισε να καταγγέλλει συνεχώς ως υπεύθυνους όλων των δεινών τις υποτελείς στην Ε.Ε. Κυβέρνηση και Περιφέρεια, μολονότι η τελευταία έτεινε συνεχώς ευήκοον ους στα αιτήματα της (όπως έκανε και με τους άλλους δήμους, αφού άλλωστε διαθέτει μεγάλα κονδύλια προς αξιοποίηση).

Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η διαχείριση του τομέα καθαριότητας, όπου η δημοτική αρχή εκτέθηκε ανεπανόρθωτα στους δημότες καθώς αντί να αντιμετωπίζει το πρόβλημα έβγαζε κορώνες ενάντια στην κυβέρνηση ρίχνοντας εκεί τις ευθύνες. Την ίδια ώρα όλοι οι γύρω δήμοι «κέρδισαν λεφτά» από την ανακύκλωση έχοντας μειωμένες αναλώσεις σε πετρέλαιο κίνησης, λιπαντικά, ανταλλακτικά, ελαστικά κ.α. Ακόμα και το «χαρτοφάγο» ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα μεγάλης αξίας στο Χαϊδάρι το χλεύασαν ενώ πλήθος άλλοι δήμοι το υιοθέτησαν. Ωστόσο οι όποιες κυβερνητικές ευθύνες αφορούσαν όλους τους δήμους. Οι άλλοι όμως δήμαρχοι δεν άφηναν τις πόλεις τους να βρωμίζουν.

Ο Βαγγέλης Ντηνιακός από τα μέσα της πενταετίας επιχειρεί να δείξει ότι είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για να καταλάβει το δημαρχιακό θώκο. Παίρνει κάποιες καινοτόμες πρωτοβουλίες αντίστοιχες της σύγχρονης εποχής, αλλά σε μεγάλο βαθμό αντιγράφει με καταπληκτική συνέπεια πλευρές του προγράμματός μας όπως αυτό έχει διαμορφωθεί μετά από επεξεργασίες πολλών χρόνων. Εμφανίζεται σαν φορέας καινοτόμων λύσεων την ώρα που αντιγράφει δικές μας επεξεργασμένες προτάσεις. Παράλληλα προσπαθεί να αποσείσει ευθύνες που έχουν δήμαρχοι της παράταξής του, ανάμεσα σε αυτούς και ο πατήρ Ντηνιακός. Την ίδια ώρα αξιοποιεί στο μέγιστο όχι μόνο τη δημοφιλία και το (προ τριακονταετίας) έργο του Κυριάκου, αλλά και ένα ογκώδες πελατειακό σύστημα που αυτός εξέθρεψε. Αυτό είχε πάρει εκρηκτικές διαστάσεις τη δεκαετία του 80 αλλά είχε σημαντική έκταση και τη δεκαετία του 90. Χιλιάδες Χαιδαριώτες έχουν κάποια μικρή η μεγάλη υποχρέωση στον Κυριάκο. Αυτό προφανώς δεν σημαίνει ότι ο Βαγγέλης θα είναι καλός δήμαρχος, μολονότι είναι ένας νέος άνθρωπος με μόρφωση, σοβαρότητα και εξυπνάδα. Είναι όμως ο μόνος στο Χαϊδάρι από αυτή τη γενιά που έχει τέτοια προσόντα;

Είναι μεγάλο λάθος να συσχετίζεται μια πιθανή δημαρχιακή θητεία Βαγγέλη Ντηνιακού με τις αντίστοιχες του Κυριάκου. Δεν είναι μόνο το ότι η ιστορία δύσκολα επαναλαμβάνεται και μάλιστα κάποιες φορές σαν φάρσα. Δεν είναι μόνο ότι οι σαραντάρηδες της εποχής μας είναι πολύ διαφορετικοί από τους σαραντάρηδες του 80, που είχαν άλλες καταβολές και άλλα βιώματα. Δεν είναι μόνο ότι οι εποχές των παχιών αγελάδων του 80 και του 90 έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και όσοι αφελώς πιστεύουν σε υποσχέσεις που τυχόν τους δίνονται θα γελαστούν οικτρά. Είναι και το ότι ο Κυριάκος έκανε πάντα άνοιγμα προς δεξιά (δοθέντος ότι το κεντροαριστερό ακροατήριο ήταν η «βάση» του), αλλά σε σοβαρά στελέχη αποφεύγοντας ευκαιριακούς και γυρολόγους και ούτε καλούσε (όπως ο Βαγγέλης) ένα λαϊκιστή δεξιό υπουργό/βουλευτή όπως ο Γεράσιμος Γιακουμάτος σε προεκλογική του εκδήλωση για να πάρει τη στήριξή του. Η κυριότερη όμως διαφορά μεταξύ των τότε θητειών Κυριάκου και της σημερινής υποψηφιότητας ΒαγγέληΕίναι ότι στην εποχή μας, όχι μόνο στην πολιτική αλλά ακόμα και στις επιχειρήσεις δεν κερδίζουν τα άτομα και οι ηγέτες αλλά οι καλύτερες ομάδες. Και για να είναι καλή μια ομάδα δεν αρκεί να έχει καλές μονάδες αλλά πρέπει κυρίως να διαπνέεται από ομαδικότητα. Το υπερσυγκεντρωτικό μοντέλο Κυριάκου Ντηνιακού που με αυτοκρατορικό τρόπο διοικούσε τα δήμο κι έλεγχε την παράταξή του δεν περνάει πια. Και η παράταξη του Βαγγέλη ανεξάρτητα από την όποια προσωπική κουλτούρα του ίδιου –την οποία προφανώς γνωρίζουν καλύτερα οι συνεργάτες του και όχι εγώ- είναι εκ των πραγμάτων προσωποκεντρική, γιατί πολύ απλά στηρίζεται σε συντριπτικό βαθμό σε όλα αυτά που ο Βαγγέλης κληρονομεί εκ του πατρός.

ΦΙΛΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ: ΣΑΣ ΚΑΛΩ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΤΕ ΤΟΥΣ «ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ» ΚΑΙ ΤΟ ΘΟΔΩΡΟ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟ ΓΙΑΤΙ:

  1. Γιατί είμαστε η πιο παλιά, έμπειρη, πλήρης και συνεκτική ομάδα που έχει παλέψει πολύ για τα προβλήματα και έχει δουλέψει πολύ για τα ζητήματα τόσο της πόλης μας όσο και γενικότερα της Αυτοδιοίκησης. Οι ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ είχαν και έχουν την καλύτερη ομάδα, που είναι ικανή να διαχειριστεί τα προβλήματα του Δήμου, με πληθώρα μηχανικών, γιατρών, φαρμακοποιών, οικονομολόγων και δικηγόρων αλλά και πολλές δεκάδες εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων. Το δυναμικό αυτό αποτελείται από γνωστούς και στρατευμένους για χρόνια για την παράταξη και για την πόλη ανθρώπους και όχι από τεχνοκράτες «περαστικούς» από παρατάξεις αλλά και από τη ζωή της πόλης. Από το παραπάνω επιστημονικό δυναμικό της παράταξης παρά πολλοί δεν περιλαμβάνονται στο ψηφοδέλτιο. Η ομάδα μας σήμερα έχει πλαισιωθεί και με πολλά νέα πρόσωπα συνδυάζοντας τη γνώση και εμπειρία των παλιών με τη φρεσκάδα των καινούργιων.

  2. Γιατί ο επικεφαλής μας και υποψήφιος δήμαρχος Θόδωρος Σπηλιόπουλος έχει αποδείξει στα επτά χρόνια που ηγείται της παράταξης ότι εκτός από την ευφυία και εμπειρία (πολιτική, κοινωνική, επαγγελματική) που διαθέτει, είναι παράλληλα τρομερά παραγωγικός και αποτελεσματικός καθώς αλώνισε το Χαϊδάρι και διαχειρίστηκε με τη συνδρομή των συνεργατών του όλη τη μεγάλη γκάμα των μικρών και μεγάλων ζητημάτων. Ένας έμπειρος και αποτελεσματικός άνθρωπος με πολύ καλό επαγγελματικό προφίλ που έχει δείξει για μια εξαετία ότι δουλεύει 15-20 ώρες την ημέρα, επτά μέρες τη βδομάδα, εστιάζοντας συνεχώς στο πρόβλημα και στο αποτέλεσμα, είναι ο καταλληλότερος για να λύσει τα προβλήματα της πόλης. Η εκλογή δημάρχου είναι επιλογή ευθύνης για την πόλη και όχι καλλιστεία για νέους και όμορφους. Ο Θόδωρος Σπηλιόπουλος εκφράζοντας την κουλτούρα της παράταξής μας δεν ψήφισε στο δημοτικό συμβούλιο για κανένα θέμα με μικροπολιτική λογική. Αντίθετα πολλές φορές για το καλό των Χαιδαριωτών ψήφισε αποφάσεις της διοίκησης Σελέκου βάζοντας στην άκρη τυχόν πολιτικές του διαφωνίες, ενώ παράλληλα βοήθησε να «ξεκολλήσουν» έργα (π.χ γήπεδα), να δρομολογηθούν άλλα νέα αναγκαία έργα (καθαρισμός ρέματος Δαφνιού, καθαρισμός παραλίας Σκαραμαγκά), έφερε επεξεργασμένες προτάσεις που είχαν την αποδοχή και την οικονομική συνδρομή της Περιφέρειας. Βρήκε απέναντί του τη στείρα πολιτική λογική της παράταξης Σελέκου καθώς η δημοτική αρχή αρνήθηκε:

α) να ασχοληθεί τόσο με την μεγάλη πρωτοβουλία της παράταξής μας για τα ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ, που αφορά σε ένα project της τάξεως των 10.000.000 ευρώ, το οποίο μπορεί να αναδείξει την πόλη σε παναττικό επίπεδο και όχι μόνο, όσο και με το project καθαρισμού της παραλίας Σκαραμαγκά προϋπολογισμού περίπου 2.300.000 ευρώ. Και στις δύο περιπτώσεις ο δίαυλος προς την Περιφέρεια ήταν ανοικτός.

β) να επεξεργαστεί πρόταση των Πολιτών σε δράση για ηλεκτροφωτισμό με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 780.000 ευρώ, την οποία είχε δεχτεί καταρχήν δεδομένου ότι αποδεδειγμένα έχουν εδώ και δύο χρόνια χορηγηθεί για αντίστοιχο project 900.000 στο δήμο Πετρούπολης, όπου θυμίζουμε ότι ο δήμαρχος επίσης πρόσκειται στο ΚΚΕ. (Η εκεί δημοτική παράταξη του ΚΚΕ μάλλον κάτι κάνει καλύτερα!!).

γ) να βρει λύση για το λιμνάζον από προηγούμενες δημοτικές θητείες ζήτημα του βρεφονηπιακού σταθμού της οδού Βεργίνας στο Δάσος, με συνέπεια οι δημότες να στερούνται ένα έργο που είχε γίνει σήριαλ παλιότερα, αλλά είχε πια τελειώσει από το 2014. Για το θέμα αυτό οι ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ έκαναν παρεμβάσεις στην αρμόδια διοικήτρια του ΟΑΕΔ (ως ιδιοκτήτη του σταθμού), κα Καραμεσίνη.

  1. Γιατί ενώ έχουμε ένα ξεκάθαρο ιδεολογικό προσανατολισμό προς την ανανεωτική ριζοσπαστική Αριστερά και την Οικολογία, οι ίδιες οι πολιτικές αρχές μας (της ανανεωτικής αριστεράς) μας οδήγησαν να χτίσουμε μια παράταξη με όρους αυτονομίας και ανοιχτή σε όλους τους δημότες με τους οποίους έχουμε συναντίληψη για τα ζητήματα της πόλης, αλλά και να εκπονούμε πολιτικά σχέδια χωρίς προκαταλήψεις και αγκυλώσεις με γνώμονα όχι μόνο τα βασικά μας προτάγματα (διεύρυνση του δημόσιου χώρου, σεβασμός και προστασία του περιβάλλοντος, διαφάνεια και αξιοκρατία, πλατιά και ουσιαστική συμμετοχή των δημοτών, ενίσχυση της κοινωνικής μέριμνας και μέγιστη δυνατή φροντίδα για τους αδύναμους συμπολίτες μας, κ.λ.π), αλλά και την επίλυση στην πράξη των καθημερινών προβλημάτων που δεν μπορούν να περιμένουν την αλλαγή κεντρικών ή ακόμα χειρότερα υπερεθνικών συσχετισμών και να μετατίθενται στις καλένδες.

  2. Γιατί καταφέρναμε πάντα να κάνουμε καθοριστικές παρεμβάσεις και να είμαστε παραγωγικοί για την πόλη και τους δημότες, όντες ως ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ επί χρόνια στην αντιπολίτευση. Όταν έχουμε το τιμόνι του Δήμου θα μπορέσουμε να προσφέρουμε πολύ περισσότερα και να βελτιώσουμε αισθητά την εικόνα της πόλης και τη ζωή των κατοίκων της.

  3. Γιατί την ώρα που αναρτάμε στο site μας ένα αναλυτικό πρόγραμμα 16 σελίδων –οδικό χάρτη ενός μεσο-μακροπρόθεσμου πλάνου-, με 100άδες σελίδων συμπληρωματικά κείμενα για τα επιμέρους ζητήματα δεν λέμε μεγάλα λόγια και δεν υποσχόμαστε λαγούς με πετραχήλια.

ΦΙΛΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ,

Στην πραγματικότητα οι ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ δεν έχουμε να αποδείξουμε τίποτα σε κανένα γιατί «οι παροικούντες» γνωρίζουν και μας γνωρίζουν. Στα τόσα χρόνια κινηματικής δράσης και προγραμματικής εμβάθυνσης στα δημοτικά μας ζητήματα έχουμε κερδίσει το σεβασμό της πλειοψηφίας των ενεργών δημοτών του Χαϊδαρίου, ακόμα και πολλών πολιτικών αντιπάλων. Δυστυχώς όμως όχι μόνο για τους ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ αλλά και για την ίδια την πόλη (και πιθανότατα όχι μόνο για το Χαϊδάρι) οι «παροικούντες» είναι κάποιες εκατοντάδες άνθρωποι, προερχόμενοι φυσικά από όλο το πολιτικοιδεολογικό φάσμα, οι οποίοι παρακολουθούν την πλειοψηφία των τεκταινομένων την ίδια ώρα που η μεγάλη μάζα των συνδημοτών μας γνωρίζει ελάχιστα από αυτά και το χειρότερο οι περισσότεροι αδιαφορούν κιόλας.

Γι΄αυτό λοιπόν την ώρα που η αυτοδιοίκηση μπαίνει σε μια νέα εποχή καθώς η απλή αναλογική οδηγεί στην ανάγκη προγραμματικών συγκλίσεων οι δημότες οφείλουν να πάρουν τις τύχες της γειτονιάς και της συνοικίας στα χέρια τους και να αφήσουν πίσω τη λογική της ανάθεσης που πέρα από τη κεντρική πολιτική σκηνή έχει πλέον δηλητηριάσει και την αυτοδιοίκηση. Τα θεσμικά εργαλεία υπάρχουν και μάλιστα εδώ και χρόνια, είναι θέμα των δημοτών να τα πάρουν στα χέρια τους. Έτσι θα υποχρεώσουν τους δημάρχους να ξαναβγούν στις γειτονιές όπως παλιά και να μην αντιμετωπίζουν και τους δημότες με όρους μαζικής επικοινωνίας όπως αναπόφευκτα σε ένα βαθμό συμβαίνει στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Η μεγαλύτερη πρόκληση σε αυτή την κατεύθυνση αφορά στη νέα γενιά, που εμφανίζεται αδιάφορη για την πολιτική και απαξιώνουσα κόμματα και ιδεολογίες. Ως παρθένοι πολιτικά οργανισμοί μπορούν να ενεργοποιηθούν συλλογικά στοχεύοντας στην επίλυση των καθημερινών προβλημάτων και να αλλάξουν το τοπίο της αυτοδιοίκησης κερδίζοντας το στοίχημα της δημοκρατίας, ξεκινώντας από το πρώτο επίπεδο και ανεβαίνοντας σταδιακά την κλίμακα εμπνεόμενοι από κάθε δικαίωση της προσπάθειάς τους.