“Γιατί απαγορεύεται στον πολίτη η είσοδος στον Βοτανικό κήπο του Διομήδους;” Ένας κατατοπιστικός διάλογος

Iliadis Vasilis
Μετά την άρση των περιορισμών λόγω πανδημίας, προσπάθησα να επισκεφθώ το Βοτανικό κήπο. Δυστυχώς δεν μου επετράπη η είσοδος, ενώ η καφετέρια, η οποία έχω την αίσθηση ότι επεκτείνεται συνεχώς, δούλευε κανονικά. Κάποια δραστηριότητα υπήρχε και στους χώρους του κήπου αλλά δεν έδωσα ιδιαίτερη σημασία. Ο λόγος ήταν ότι δεν έχει δοθεί εντολή ακόμη για το άνοιγμα στο κοινό.
Μετά από λίγες μέρες περνώντας ξανά από κει και βλέποντας πούλμαν σταθμευμένα κατάλαβα ότι ο κήπος είχε επισκέπτες, έτσι θέλησα κι’ εγώ να κάνω μια βόλτα, όμως και πάλι δεν τα κατάφερα. Ενημερώθηκα από το προσωπικό που υπάρχει στην είσοδο ότι ο κήπος θα ανοίξει στο τέλος του μήνα Μάη και καλοπροαίρετα χωρίς να ζητήσω περισσότερες διευκρινήσεις, έφυγα. Σήμερα 2 Ιουνίου ξεκίνησα να κάνω ένα περίπατο στο κήπο που τόσους μήνες έχουμε στερηθεί λόγω πανδημίας. Δυστυχώς και πάλι δεν μου επετράπη η είσοδος, την στιγμή που η καφετέρια λειτουργεί, στους χώρους του κήπου γίνονταν φωτογραφίσεις, μόδας άραγε; Και οι υπάλληλοι του κήπου υποδέχονταν παιδιά σχολείου των βορείων προαστίων, πολύ γνωστού, του γνωστότερου ίσως, αφού για να σε δεχθούν σε αυτό απαιτείται μέσον και εγγραφή σε λίστα ακόμη από την γέννηση του παιδιού.
Και καλά… να μπουν τα παιδάκια, εγώ με το δικό μου παιδάκι γιατί να μην μπω; Αυτή την φορά θα ζητούσα εξηγήσεις. Κάλεσα λοιπόν στο τηλέφωνο τον διοικητικό και οικονομικό προϊστάμενο του κήπου, κύριο Στέλιο Σούλιο και ρώτησα γιατί δεν μπορώ να επισκεφθώ τον κήπο όταν ο κήπος είναι ανοιχτός σε άλλους. Η απάντηση ήταν ότι στις τελευταίες ΚΥΑ για τους περιορισμούς στους Βοτανικούς κήπους δεν προβλεπόταν άνοιγμα, παρά μόνο ελεγχόμενα και με προκαθορισμένα ραντεβού και πως ο κήπος είναι ιδιωτικός χώρος!!! Γι’ αυτό προφανώς βγάζει χρήματα, μισθώνοντας την καφετέρια, επιτρέποντας επαγγελματικές φωτογραφίσεις και δεχόμενος ιδιωτικά κυρίως σχολεία για να παρακολουθήσουν κάποια προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Στην αντίδραση μου, ότι από όσο ξέρω πρόκειται για κληροδότημα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, ο προϊστάμενος του κήπου μου είπε ότι πρόκειται για κοινωφελές ΝΠΙΔ. Αυτό το κοινωφελές απαιτώ να απολαμβάνω ως κάτοικος του δήμου και της περιοχής, του απαντώ. Ένα ίδρυμα χαρακτηρίζεται ως κοινωφελές, όταν η κοινή ωφέλεια του σκοπού του αποτελεί την άμεση και πρώτιστη επιδίωξη του ιδρύματος. «Κοινωφελής σκοπός είναι, κατ’ αντίθεσιν προς τον ιδιωτικόν, πας κρατικός, θρησκευτικός, φιλανθρωπικός, εν γένει δ’ επωφελής εις το κοινόν εν όλω ή εν μέρει σκοπός».
Θα δημιουργηθεί πλατφόρμα τις επόμενες 10 μέρες, δεσμεύτηκε ο κύριος Σούλιος την οποία θα μπορεί να συμπληρώνει όποιος επιθυμεί να επισκεφθεί τον κήπο. Η εντύπωσή μου είναι ότι επιδιώκουν την κατάργηση της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού που ισχύει επί πολλές δεκαετίες, εκμεταλλευόμενοι την αποδόμηση της «κανονικότητας» με αφορμή την πανδημία.
Οι νομικές γνώσεις φίλων θα ήταν χρήσιμες για την αντιμετώπιση της αλλαγής του καθεστώτος που επιδιώκεται, όπως και οι παρεμβάσεις ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στα πλαίσια της τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής αλλά και πολιτικών με περιβαλλοντικές – οικολογικές και κοινωνικές ανησυχίες που αναφέρονται στην περιοχή. Επίσης σημαντικό ρόλο μπορούν να παίξουν το τοπικά ΜΜΕ για την ανάδειξη του θέματος και την προώθηση του αιτήματος, να μην αλλάξει το καθεστώς στον Βοτανικό Κήπο του Διομήδους.
Κάνοντας μια έρευνα στο διαδίκτυο, εντόπισα χθεσινό άρθρο που αφορά την θέση του δήμου για το θέμα. https://www.ethnos.gr/…/159492_botanikos-kipos-epimenei…
Το σημαντικότερο κατά την άποψη μου, είναι φυσικά να δραστηριοποιηθούν οι πολίτες της περιοχής και να διαμαρτυρηθούν αρχικά ατομικά στην διοίκηση του κήπου αλλά κυρίως ομαδικά με συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες στην είσοδο του κήπου και όπου χρειαστεί, πριν προκύψουν τετελεσμένα.
Ο προϊστάμενος του Διομήδειου Κήπου απαντάει στις απορίες του κ. Ηλιάδη:
Καλησπέρα σας. Το σχόλιο έχει σχέση με την αναφορά του ονόματός μου σε μια πραγματικά ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων που είχαμε τον κ. Ηλιάδη.
Θα είμαι σύντομος (όσο γίνεται) ξεκινώντας από τις προϋποθέσεις ανοίγματος της δραστηριότητάς μας:
“Δ1α/ΓΠ.οικ. 33506/28.5.2021 Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα, 31 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 7 Ιουνίου 2021 και ώρα 6:00.
91.04 Δραστηριότητες βοτανικών και ζωολογικών κήπων και φυσικών βιοτόπων. ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ: • Λειτουργία ανοιχτών (υπαίθριων) χώρων υπό τους εξής όρους (μεταξύ άλλων): “Επίσκεψη μόνο με ηλεκτρονικό εισιτήριο”. Επομένως δεν μπορούμε παρά να εφαρμόσουμε τα νόμιμα και μάλιστα με ηλεκτρονική κράτηση απλώς.
Οι επισκέψεις σχολείων έλαβαν προβάδισμα όπως ανακοινώσαμε, εφόσον πρόσφατα επετράπη η διενέργεια εκπαιδευτικών περιπάτων, μιας και αποτελούν τον κύριο σκοπό όλων των Βοτανικών Κήπων διεθνώς που είναι η περιβαλλοντική εκπαίδευση, αυτονόητα με τους αυστηρούς όρους που έχουν τεθεί για την επαναλειτουργία της εκπαίδευσης. Διενεργούνται με απόδοση Qr – code εισόδου. Οι εκπαιδευτικές αυτές δραστηριότητες αφορούν επισκέψεις σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, χώρους περιβαλλοντικής εκπαίδευσης κ.λ.π μεταξύ των οποίων και Κοινωφελή Ιδρύματα οι πλείστες των οποίων με αντίτιμο.
Παράδειγμα: Ευγενίδειο Ίδρυμα (Κοινωφελές Ν.Π.Ι.Δ. όπως ακριβώς και ο Βοτανικός Κήπος Διομήδους ) Τιμές εισιτηρίων … : Ανατρέξτε.
Επίσης, όπως σας εξηγήθηκε, λόγω των απαιτήσεων που έχουν τεθεί πολλοί όμοιοι με εμάς χώροι δεν λειτουργούν ακόμη Παράδειγμα: Ίδρυμα Φωκά-Κοσμετάτου – Βοτανικός Κήπος Κεφαλονιάςς – Προσωρινά κλειστά – Ανοίγει Δευτέρα 7 Ιουνίου.
Τέλος με την ευκαιρία και για την οριστική επίλυση κάποιων παρεξηγήσεων γνωρίζουμε ότι ο Βοτανικός Κήπος αποτελεί Ν.Π.Ι.Δ. – Κοινωφελές Ίδρυμα και δεν ανήκει στον στενό ή ευρύτερο Δημόσιο Τομέα όπως και δεν χρηματοδοτείται από δημόσιους πόρους για την λειτουργία του. Η επί σαράντα και πλέον έτη η λειτουργία του διενεργείται με ίδιους πόρους. Δεν έχει καμία σχέση με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ούτε ανήκει στο Ε.Κ.Π.Α. Και φυσικά κανένα δημοτικό τέλος δεν κατευθύνεται με οποιοδήποτε τρόπο προς το Ίδρυμα.
Ο σκοπός του είναι κυρίως εκπαιδευτικός και ο διαρκής στόχος είναι η λειτουργία του στο πλαίσιο των Βοτανικών Κήπων της Ε. Ένωσης. Δεν είναι δημόσιο πάρκο ούτε αθλητικός χώρος, αν και μπορεί να δεχθεί υπό προϋποθέσεις δραστηριότητες που αφορούν αναψυχή.
Συγχρόνως αποτελεί μια περιοχή της φύσης με ειδικό καθεστώς προστασίας και συγκεκριμένες επιτρεπτές επεμβάσεις που καθορίζει η Εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Οι επισκέψεις σχολείων διενεργούνται στο πλαίσιο επτά εγκεκριμένων προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης από το Υπουργείο Παιδείας και σε αυτά συμμετείχαν το 2019 περίπου 70.000 μαθητές.
Ευχαριστώ για την ευκαιρία που μας δόθηκε για ευρύτερη ενημέρωση.