ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Γενικό Κρατικό Νίκαιας: Στα πρόθυρα “λουκέτου” εργαστήριο κρίσιμο για τη ζωή ασθενών

Με κλείσιμο απειλείται το κυτταρολογικό εργαστήριο στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου είχε απαιτηθεί εδώ και 4 χρόνια να προκηρυχθούν 2 θέσεις επιμελητών κυτταρολόγων λόγω των επερχόμενων συνταξιοδοτήσεων. Ως σήμερα, δεν έχει γίνει η προκήρυξη.

Γενικό Κρατικό Νίκαιας: 5 μήνες αναμονή για σοβαρές εξετάσεις

Ο μοναδικός μόνιμος γιατρός που υπηρετεί στο εν λόγω νοσοκομείο, είναι σε παράταση μετά την συμπλήρωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ. Έτσι και αυτό το εργαστήριο, όπως και το αντίστοιχο του Νοσοκομείου της Σπάρτης, “οδεύει προς κλείσιμο, λόγω της διαχρονικής πολιτικής της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης”.

Σε άρθρο της εφημερίδας μας λιγότερο από ένα μήνα πριν αναφερόταν ότι στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας ασθενείς με καρκίνο μπορεί να περιμένουν μέχρι και πέντε μήνες για πάρουν τα αποτελέσματα της βιοψίας τους! Το αποτέλεσμα είναι ότι καρκινοπαθείς καθυστερούν να ξεκινήσουν την θεραπεία τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ίδια τους τη ζωή. Αρκετοί αναγκάζονται να προσφύγουν στον ιδιωτικό τομέα της υγείας. (βλέπε Γολγοθάς για τους καρκινοπαθείς στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας – Ο κρίσιμος παράγοντας του χρόνου)

Ολόκληρη η χτεσινή ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος) για το Νοσοκομείο Σπάρτης και το Γενικό Κρατικό Νίκαιας:

«Το Κυτταρολογικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου Σπάρτης, το μοναδικό δημόσιο Κυτταρολογικό Εργαστήριο του νομού Λακωνίας, είναι στα πρόθυρα αναστολής της λειτουργίας του. Οι ευθύνες της διοίκησης του νοσοκομείου της Σπάρτης είναι μεγάλες.

Οι συνεχείς εκκλήσεις και παρεμβάσεις της μοναδικής γιατρού, η οποία είναι και η Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κυτταρολογικού Εργαστηρίου, προς τη διοικήτρια του νοσοκομείου από τον Οκτώβριο του 2022 για την ανάγκη έγκαιρης κάλυψης της μίας από τις δύο θέσεις παρασκευαστών του τμήματος, λόγω επικείμενης συνταξιοδότησης, ώστε να μην απειληθεί η λειτουργία του κυτταρολογικού εργαστηρίου αλλά και να υπάρξει ο αναγκαίος χρόνος εκπαίδευσης του νέου παρασκευαστή, συνάντησαν την πλήρη αδιάφορα της διοίκησης.

Η αγωνία της συναδέλφου για τη διασφάλιση της συνέχειας και της ποιότητας της λειτουργίας του Κυτταρολογικού Εργαστηρίου συνάντησε τοίχο από την πλευρά της διοίκησης, η οποία δεν έμπαινε καν στον κόπο να της απαντήσει.

Μόλις το Μάιο, μετά την αναρρωτική άδεια ενός εκ των δύο παρασκευαστών και με ορατό πλέον τον κίνδυνο της αναστολής του Κυτταρολογικού Εργαστηρίου λόγω της επικείμενης συνταξιοδότησης του δεύτερου παρασκευαστή, η διοικήτρια έκανε δεκτό το αίτημα μετακίνησης μίας παρασκευάστριας από το μικροβιολογικό εργαστήριο με την προϋπόθεση όμως ότι θα καλύπτει και το μικροβιολογικό εργαστήριο ένα Σαββατοκύριακο τον μήνα, γεγονός που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας αφού εξαναγκάζεται σε συνεχή εργασία 7 μέρες την εβδομάδα χωρίς ρεπό. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή η εργαζόμενη παίρνει τα ρεπό που δικαιούται, το εργαστήριο δε θα μπορεί να λειτουργήσει για κάποιες μέρες την εβδομάδα.

Είναι πρόκληση τη στιγμή που η κυβέρνηση κάνει φιέστες για την πρόληψη, να οδηγεί σε διάλυση το μοναδικό Κυτταρολογικό Εργαστήριο του νομού Λακωνίας το οποίο λειτουργεί 36 συναπτά χρόνια και έχει καθοριστική συμβολή στην πρόληψη και διάγνωση κακοήθων νοσημάτων, με δεκάδες χιλιάδες διαγνώσεις.

Το παράδειγμα του Κυτταρολογικού Εργαστηρίου της Λακωνίας δεν είναι μεμονωμένο. Με κλείσιμο απειλούνται και άλλα Κυτταρολογικά Εργαστήρια, όπως στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας (είχε απαιτηθεί εδώ και 4 ολόκληρα χρόνια να προκηρυχθούν 2 (δύο) θέσεις Επιμελητών Κυτταρολόγων λόγω των επερχόμενων συνταξιοδοτήσεων. Ως σήμερα ουδέποτε προκηρύχθηκε έστω μία θέση στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας. Ο μοναδικός μόνιμος γιατρός είναι σε παράταση μετά την συμπλήρωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Το εργαστήριο οδεύει προς κλείσιμο), λόγω της διαχρονικής πολιτικής της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης. Πρόκειται για συνειδητή επιλογή όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά για να εξασφαλίσουν πελατεία στα κοράκια της υγείας και να παραδώσουν τον εργαστηριακό τομέα στους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους.

Απαιτούμε η διοικήτρια του νοσοκομείου Λακωνίας να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την άμεση στελέχωση με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό του κυτταρολογικού αλλά και του μικροβιολογικού εργαστηρίου ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας τους.

Δε δεχόμαστε να μη μπορεί να λειτουργήσει ένα τμήμα όταν ένας εργαζόμενος αρρωσταίνει, συνταξιοδοτείται ή παίρνει ρεπό».

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button