Ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός Exxon Mobil δείχνει έντονο ενδιαφέρον για τα πετρέλαια της ανατολικής Μεσογείου. Έχει ήδη πάρει συμβόλαιο έρευνας στην κυπριακή ΑΟΖ και το τελευταίο διάστημα φλερτάρει με τα ΕΛΠΕ.  Αντικείμενο της επαφής είναι οι έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, πιθανώς και νοτίως της Κρήτης.

Οι διεργασίες γύρω από την ενδεχόμενη συνεργασία τους εντείνονται. Σήμερα ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους των δυο εταιρειών, για να λάβει γνώση για τα κυοφορούμενα projects. Επισήμανε ότι η Κυβέρνηση εξετάζει με συστηματικό τρόπο τις δυνατότητες αξιοποίησης του φυσικού πλούτου της χώρας. Πάντα με όρους περιβαλλοντικής προστασίας, διαφάνειας και μεγιστοποίησης του οφέλους για την Κοινωνική Ασφάλιση, όπως είπε.

“Οικοπεδούχος” ψάχνει ισχυρό εταίρο

Στα ΕΛΠΕ έχουν ήδη παραχωρηθεί πετρελαιοπιθανές περιοχές στον Πατραϊκό Κόλπο, στην Βορειοδυτική Πελοπόννησο, στο Ιόνιο Πέλαγος δυτικά της Κέρκυρας κλπ. Η συμμετοχή της Exxon Mobil στο επιχειρηματικό σχήμα που θα αναλάβει την έρευνα-εκμετάλλευση, θα προσδώσει μεγαλύτερες δυνατότητες. Η παρουσία της αμερικάνικης εταιρείας, όπου διευθύνων σύμβουλος ήταν ο νυν Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, δημιουργεί νέες “υπεραξίες” σε επίπεδο γεωπολιτικών ισορροπιών.

Exxon Mobil και Κύπρος

Το τεμάχιο 10 αναμένεται να αναλάβει η Exxon Mobil στην Κύπρο. Ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης ανακοίνωσε ότι με την υπογραφή των συμβολαίων η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει άμεσα έσοδα ύψους 103,5 εκατομμυρίων ευρώ. Όπως σημείωσε, οι γεωτρήσεις ενδεχομένως να αρχίσουν και εντός του 2017. Σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη, πρόκειται για πολύ σημαντική εξέλιξη, τόσο για την κυπριακή ΑΟΖ, όσο και για την ανατολική Μεσόγειο ευρύτερα. «Πιστεύω, ενδυναμώνεται η προοπτική για τους υδρογονάνθρακες της περιοχής. Ιδιαίτερα, αν δει κανείς τα ερευνητικά προγράμματα που έχουν προταθεί και συμφωνηθεί, θα διαπιστώσει ότι οι εταιρείες είναι αρκετά αισιόδοξες ως προς τις προοπτικές της ανατολικής Μεσογείου και συγκεκριμένα της κυπριακής ΑΟΖ», τόνισε