ΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Φταίνε οι βόλτες – Στους χώρους εργασίας, όλα καλά

Σκληρό λοκντάουν δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Τελικά η επιτροπή εμπειρογνωμόνων κατέληξε σε ένα πακέτο νέων μέτρων που αφορούν βασικά στον ελεύθερο χρόνο των πολιτών, παρόλο που ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη χθεσινή ενημέρωση παραδέχθηκε ότι η διασπορά του κορωνοϊού οφείλεται κυρίως στους εργασιακούς χώρους. Ωστόσο η κυβέρνηση δεν θέλησε να προχωρήσει σε κλείσιμο και άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων.

Ο λόγος είναι κατανοητός: Το πραγματικά καθολικό lockdown κοστίζει. Από τη μία είναι οι αποζημιώσεις εργαζομένων και επιχειρήσεων από το εξαιρετικά επιβαρυμένο δημόσιο ταμείο και από την άλλη ο κίνδυνος της νέας απώλειας θέσεων εργασίας, διότι κάποια εργοστάσια, εταιρείες και μικρότερα μαγαζιά ενδέχεται να μην ξανανοίξουν.

Η κυβέρνηση και πάλι δεν πήρε μέτρα αύξησης της τηλεργασίας και -βασικά- έλεγχο της εφαρμογής της. Όπως επίσης και φαινομένων να μπαίνουν εργαζόμενοι σε καθεστώς αναστολής, αλλά να προσέρχονται κανονικά στη δουλειά. Πολύ βασικό ζήτημα είναι και η τήρηση υγειονομικών μέτρων στους χώρους εργασίας, όπως και η διενέργεια πολύ τακτικών τεστ. Επιπλέον αυτών, δεν διαθέτει η Πολιτεία τα μέσα για να ελέγξει την εφαρμογή των μέτρων στις επιχειρήσεις, καθώς το αποψιλωμένο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας αδυνατεί να ασκήσει ουσιαστικό έλεγχο στον ιδιωτικό τομέα.

Αλλά ούτε στο δημόσιο τομέα ελήφθη κάποιοι νέο μέτρο αύξησης της τηλεργασίας ή περιορισμού των μη αναγκαίων υπηρεσιών.

Για μια ακόμη φορά επιλέχθηκε η εύκολη λύση, δηλαδή η επιβολή περιορισμών στους κωδικούς 2 για τα αναγκαία ψώνια και 6 για σωματική άσκηση, με το επιχείρημα ότι πολίτες τους χρησιμοποιούσαν για να κάνουν βόλτες σε πλατείες, πάρκα και παραλίες. Και αυτό παρά το ότι επιστήμονες θεωρούν το κλείσιμο στα σπίτια επικίνδυνο λάθος. Παρά, επίσης, την εκδήλωση της πρωθυπουργικής ανάγκης για λίγες ώρες ανεμελιάς.

Τα μέτρα περιστρέφονται και πάλι γύρω από το αφήγημα των “ανεύθυνων πολιτών”, που δεν τηρούν τα “έξυπνα” κυβερνητικά μέτρα με αποτέλεσμα το lockdown να μην είναι όσο αποτελεσματικό θα μπορούσε να είναι.

Τουλάχιστον έγινε αντιληπτό ότι η προηγούμενη απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα μετά τις 6 μμ είχε ως αποτέλεσμα τελικά να αυξηθεί ο συνωστισμός σε σουπερμάρκετ και χώρους πρασίνου τις υπόλοιπες ώρες. Μία ώρα επιπλέον θα σώσει την κατάσταση;

Μ.Χ.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button