ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Φούσκα” η κοστολόγηση της κυβέρνησης για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Κατά την τοποθέτησή του, στη συζήτηση επί του Σ/Ν του Υπουργείου Οικονομίας: «Εταιρική διακυβέρνηση των Ανωνύμων Εταιρειών του Δημοσίου και των λοιπών θυγατρικών της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας…», ο ανεξάρτητος βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών και πρώην υπουργός, Παναγιώτης Κουρουμπλής, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λίγες ώρες μετά την ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στην 86η ΔΕΘ, έσπευσε να «κοστολογήσει» επιχειρώντας να αποδομήσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με Δελτίο Τύπου όχι του υπουργού, αλλά του υπουργείου. Επί του θέματος, ανέφερε ότι έχει ήδη υποβάλλει σχετικό αίτημα στη Βουλή, ζητώντας από τον υπουργό Οικονομικών να καταθέσει τα επίσημα έγγραφα των υπηρεσιών του υπουργείου, βάσει των οποίων υποτίθεται ότι συντάχθηκε η ανακοίνωση διαστρέβλωσης του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Στη συνέχεια άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι εδώ και τρία χρόνια δεν έχει προχωρήσει στην κατάργηση του Υπερταμείου, όταν η ίδια εγκαλούσε με υψηλούς χαρακτηρισμούς  τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Τώρα που η χώρα είναι εκτός μνημονιακών δεσμεύσων, γιατί δεν το κάνετε;» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Επί του Σ/Ν τόνισε ότι «η κατάσταση στις δημόσιες συγκοινωνίες, με ευθύνη της κυβέρνησης, είναι τραγική, με συνέπεια να ταλαιπωρούνται οι πολίτες. Και τώρα η κυβέρνηση αντί να προβεί στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, αποσυναρμολογεί τις εργασιακές σχέσεις και επιλέγει το καθεστώς των ενοικιαζόμενων εργαζόμενων σε συνθήκες εργασιακής γαλέρας».

Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια από την οποία χειμάζεται η κοινωνία, επισήμανε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να επιδοτεί την αισχροκέρδεια, υπογραμμίζοντας ότι η ΔΕΗ το μήνα Σεπτέμβριο και ενώ ο κόσμος υποφέρει,  είχε κέρδη 400 εκ. ευρώ. Παράλληλα, σημείωσε ότι «αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι, ενώ τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο, ο καταναλωτής κλήθηκε να πληρώσει 0,149/ kwh, τον Οκτώβριο θα πληρώσει  0,159, άρα οι πολλοί για ακόμη μία φορά θα πληρώνουν τους λίγους. Δυστυχώς πάλι φαίνεται ότι  επιδοτούνται οι μεγάλες καταναλώσεις». Στη συνέχεια, ζήτησε να δημοσιοποιηθούν οι καταναλώσεις  ρεύματος των βουλευτών και του πρωθυπουργού, για να φανεί ποιοι τελικά ευνοούνται από τις επιδοτήσεις.

Ο κ. Κουρουμπλής αναφέρθηκε επίσης στην εύνοια που έχει επιδείξει η κυβέρνηση στους εφοπλιστές απαλλάσσοντάς τους από φόρους, όταν η κοινωνία βρίσκεται σε οικονομική απόγνωση και εξαθλίωση. «Είναι πραγματικό προκλητικό οι έχοντες να μην πληρώνουν. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποχρέωσε τους εφοπλιστές να καταβάλουν το ελάχιστο ποσό των 40 εκ. ευρώ ετησίως, ως φορολογία φυσικών προσώπων, επί διακυβέρνησης της ΝΔ δεν τα πληρώνουν ή πληρώνουν ένα μέρος, όταν μάλιστα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, αύξησαν την περιουσία τους κατά 95%».

«Τους απαλλάξατε από την φορολόγηση των αλλοδαπών πληρωμάτων, με αποτέλεσμα το ελληνικό δημόσιο να απωλέσει περί τα 50 εκ. ευρώ ετησίως και συνεχίζετε να τους καλύπτετε από τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την φορολόγησή τους, ενώ την ίδια στιγμή φορολογείτε τους μικρούς πλοιοκτήτες όπως ρυμουλκά και αλιευτικά. Η απαλλαγή των εφοπλιστών από τη φορολογία, με το πρόσχημα ότι  εισάγουν συνάλλαγμα, θα πρέπει να σταματήσει γιατί δεν ισχύει, καθόσον εισάγουν 3 δις ευρώ και επανεξάγουν αμέσως 2,9 δις ευρώ», υπογράμμισε ο κ. Κουρουμπλής και κλείνοντας, κάλεσε τον αρμόδιο υπουργό, να απαντήσει, πόσο πλοία είναι σήμερα στην ελληνική σημαία και  πόσα ήταν  επί διακυβέρνησης του  ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για να κατανοηθεί ότι διαχρονικά οι κυβερνήσεις ευνοούν την ναυτιλία, αλλά ο εφοπλισμός έχει την πλειοψηφία των πλοίων του σε σημαίες άλλων χωρών.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button