ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Φοβερές καταγγελίες για το Νεκροταφείο Σχιστού

Σε καταγγελίες προβαίνει ο Άρης Σπίνος για το Νεκροταφείο του Σχιστού. Βεβαίως δεν πρόκειται για “κεραυνό εν αιθρία”, αφού και παλιότερα είχαν έρθει στο φως αντίστοιχα δημοσιεύματα (βλέπε Εικόνες φρίκης στο νεκροταφείο Σχιστού: Στοιβάζουν τους νεκρούς από τις εκταφές σε αποθήκη).

Πιο συγκεκριμένα, ο δημοσιογράφος αναφέρεται σε θαμμένα κοντέινερ γεμάτα λείψανα (παραθέτει φωτογραφίες), τα οποία, όταν γεμίσουν, τα πουλάνε σε βιομηχανίες που επεξεργάζονται κόκαλα για πάρα πολλά λεφτά, όπως λέει.

Επίσης γράφει για διαγωνισμό που γίνεται και αφορά την ανάθεση για το άναμμα των καντηλιών για τα επόμενα χρόνια. Σημειώνει: “Μιλάμε για πολλά εκατομμύρια. Σύμφωνα με την προκήρυξη το ΔΣ που διαχειρίζεται το νεκροταφείο σχιστού υπολογίζει ότι θα εισπράξει 8 εκατ ευρώ. Άρα πόσα θα πάρει ο πλειοδότης; Σύμφωνα με την προκήρυξη, όπως μας λένε αυτοί που γνωρίζουν, είναι “φωτογραφική” για κάποιον συγκεκριμένο εργολάβο. Προσπαθήσαμε να βρούμε τον πρόεδρο του ΔΣ Δημοσθένη Σταματάτο αλλά δεν ανταποκρίθηκε στο τηλεφώνημα μας”.

Νεκροταφείο Σχιστού

Ο Α. Σπίνος καταγράφει ακόμη δεκάδες τάφους που βρίσκονται εντελώς παραμελημένοι και ρωτάει: “Οι οικείοι αυτών των νεκρών πληρώνουν υπηρεσίες που παρέχονται για την επιμέλεια και την καθαριότητα των μνημάτων; Τα κοντέινερ που έχουν θαφτεί βρίσκονται εντός δασικής έκτασης;”

Αναστασία Αλεξοπούλου: Κύριε υπουργέ, σκοπεύετε να διερευνήσετε, λεπτομερώς και αναλυτικώς, όλα τα παραπάνω διαλαμβανόμενα, που στην ουσία, αναδεικνύουν μία δέσμη προβλημάτων στο παραπάνω νεκροταφείο, με γνώμονα την ενδεχόμενη επαπειλούμενη ασέλγεια στην ιερή μνήμη νεκρών;

Διαβάστε την απάντηση της διοίκησης του Νεκροταφείου Σχιστού ΕΔΩ.

Για τον προαναφερθέντα διαγωνισμό η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Αναστασία – Αικατερίνη Αλεξοπούλου, γράφει σε ερώτησή της προς τον υπουργό Εσωτερικών: “Η διακήρυξη «Για την παροχή υπηρεσιών αφής κανδηλίων και καθαρισμού/πλυσίματος τάφων στο κοιμητήριο Σχιστού για τα έτη 2023-2028 με ανοικτή διαδικασία μέσω ΕΣΗΔΗΣ με κριτήριο ανάθεσης την μεγαλύτερη τιμή» (η περίληψη της οποίας βρίσκεται αναρτημένη δημόσια εδώ), θα μπορούσε να πούμε ότι ενέχει υπόνοια «φωτογραφικού» χαρακτήρα του εν λόγω διαγωνισμού, από την στιγμή που, περιληπτικά, προβλέπεται ο ανάδοχος να διαθέτει για την προηγούμενη πενταετία συνολικό τζίρο εργασιών όχι λιγότερο των περίπου 1.700.000 ευρώ, τα δε έσοδα που θα εισπράττει ο Δήμος προβλέπονται σε 1.250.000 ευρώ για την επόμενη πενταετία, άρα σε 250.000 ευρώ έκαστο έτος. Για του λόγου το αληθές και για πληρέστερη ενημέρωσή σας, ολόκληρη η περί ής ο λόγος σχετική απόφαση, συνολικού όγκου 122 σελίδων, είναι διαδικτυακά αναρτημένη εδώ.

Η κ. Αλεξοπούλου αναφέρεται και αυτή στο θέμα των κοντέινερ με κόκαλα νεκρών, στην ερώτησή της προς τον υπουργό Εσωτερικών: “Τέλος, προσβολή μνήμης νεκρού, αλλά και ρύπανση του περιβάλλοντος, συνιστούν, εάν τελικώς ευσταθούν, οι καταγγελίες ότι, στον ευρύτερο χώρο του νεκροταφείου Σχιστού, και μάλιστα εντός δασικής εκτάσεως, βρίσκονται ατάκτως θαμμένα τουλάχιστον 15 κοντέινερ γεμάτα με λείψανα νεκρών. Συγκεκριμένα, κατά τις καταγγελίες-μαρτυρίες αυτοπτών: α) το νεκροταφείο δεν διαθέτει χωνευτήριο διάλυσης, μέσω οξέων, των οστών, β) ως εκ τούτου, τα οστά περικλείονται σε κοντέινερ, τα οποία ρίπτονται εντός δασικής περιοχής και γ) υπάρχουν, συν τοις άλλοις, πεταμένες σακούλες με οστά νεκρών, ακόμη και ανάμεσα στους τάφους. Είναι, συνεπώς, σαφές ότι, συναμφότερες η ασέβεια έναντι της μνήμης νεκρών και η προξενούμενη μόλυνση του περιβάλλοντος χώρου, συνιστούν πλήγμα για τον νομικό μας πολιτισμό, αλλά και τον εν γένει ανθρωπισμό μας.”

Η βουλευτής ρωτάει τον υπουργό:

1. Ποια είναι η ακριβής γνώση σας, ως προς το τι πραγματικά επικρατεί στο νεκροταφείο του Σχιστού, της Αττικής, βάσει των όσων ανωτέρω σας παραθέτουμε;

2. Σκοπεύετε να διερευνήσετε, λεπτομερώς και αναλυτικώς, όλα τα παραπάνω διαλαμβανόμενα, που στην ουσία, αναδεικνύουν μία δέσμη προβλημάτων στο παραπάνω νεκροταφείο, με γνώμονα την ενδεχόμενη επαπειλούμενη ασέλγεια στην ιερή μνήμη νεκρών;

3. Προτίθεσθε να πράξετε τα απαραίτητα, έτσι ώστε να εξακριβωθεί το αν ισχύουν οι ανωτέρω καταγγελίες; Aν αυτές, όντως, ισχύουν, προτίθεσθε να αποκαταστήσετε την δέουσα τάξη στο συγκεκριμένο νεκροταφείο;

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button